Naslovna / Prirodna medicina

Ko ne sme da koristi uvin čaj i koliko najviše smemo da ga popijemo kada imamo urinarnu infekciju

Marijana M. Rajić|11:00 - 28. 08. 2024.

Zanimljivo je da uvin čaj ne bi trebalo kombinovati sa brusnicom ni u jednom obliku, jer će to uništiti njegova korisna svojstva

Uvin čaj Nije preporučljivo piti neograničene količine poznatog napitka kojim su se od davnina ublažavale urinarne infekcije, upozoravaju stručnjaci Foto: Shutterstock

Uvin čaj se u narodnoj medicini upotrebljava od davnina. Biljka uva poznata je još i kao medvetka, medveđe grožđe, gornik, crvena planika, divlja maginja, medveđe uvo… Pripisuju joj se korisna svojstva koja su, kažu neki zapisi, spasila život čuvenom Geteu.

Koje korisne materije sadrži uva i kako ispravno pripremiti lišće za uvin čaj

Ovaj čaj priprema se od listova biljke Uva Ursi (Arctostaphylos Uva-Ursi), gorkog ukusa. Sadrže niz korisnih sastojaka među kojima prednjače vitamini B i C, gvožđe, kalcijum, kalijum, magnezijum, hidrohinon, tanin, galotanin, flavonoidi, fenolni glikozidi.

Sve ove materije imaju antiseptičko i diuretičko dejstvo zbog koga uvin čaj može da pomogne u procesu eliminisanja bakterija iz urinarnog sistema i ublažavanju upalnih stanja. Stručnjaci za tradicionalnu medicinu sugerišu da se čaj unose i veće količine tečnosti (bar jedan i po litar dnevno) i da što češće mokrite.

Uva cveta u periodu od aprila do juna, kada se i beru listovi. Dobro ih operite i uklonite nečistoće, zemlju ili druge štetne supstance vidljive golim okom. Najbolje i najbrže će se osušiti na promaji. 

Zanimljivo je da uvin čaj ne treba „mešati“ sa brusnicom ni u jednom obliku jer ovi mali, crveni plodovi uništavaju učinak korisnih svojstava uve.

Kod kojih problema može pomoći uvin čaj?

Uva čaj može da olakša tegobe usled peska i kamena u bubregu jer utiče na bolje izlučivanje mokraće kod infekcije bešike i mokraćnih kanala. Zbog ovih problema se najčešće i koristi.

Laboratorijske studije su ispitivale potencijalna korisna svojstva uve. Arbutin, supstanca koja eliminiše bakterije iz mokraćnih kanala i creva pospešuje izlučivanje tečnosti iz tela i toksičnih supstanci, a mogla bi da smanji stvaranje i taloženje mokraćne kiseline. Uva sadrži i hidrohinon, efikasan u zaštiti tela od infekcija i poboljšavanju imunskog statusa.

Koliko najviše smemo da popijemo uvinog čaja i koje osobe ne bi smele da ga piju

Stručnjaci kažu da u toku dana ne smemo da popijemo više od  3 šolje uvinog čaja. Da bismo imali maksimalan efekat, trebalo bi da ga konzumiramo 3-4 nedelje kontinuirano. Nakon toga je obavezna pauza od minimum mesec dana. Ovaj režim ne bismo smeli da praktikujemo više od pet puta u toku godine.

U neželjene efekte uzimanja uvinog čaja spadaju:

  • mučnina
  • povraćanje
  • malaksalost
  • bolovi u želucu
  • dijareja.

Ukoliko se neki od simptoma jave po unošenju čaja ali ne prolaze ili se intenziviraju, odmah zatražite stučnu pomoć.

Neke osobe moraju biti posebno oprezne i izbegavati konzumaciju uvinog čaja. To su:

  • žene koje planiraju trudnoću
  • trudnice
  • dojilje
  • oni koji su skloni jakim alergijama (podrazumeva se i alergične baš na uvu)
  • deca mlađa od 12 godina
  • osobe koje boluju od ulkusa (čira)
  • pacijenti sa oštećenom mrežnjačom i sa bolestima jetre.

Da li je ovaj napitak zaista sačuvao život čuvenom Geteu?

Jedna od najčuvenijih priča o uvinom čaju datira iz 1805. godine, a povezana je sa Johanom Volfgangom Geteom. Čuveni književnik, filozof i naučnik je dobio jaku urinarnu infekciju koja se „dala na zlo“ u obliku urosepse. Lekari nisu imali rešenje jer tada antibiotici nisu postojali, pa su njegovi prijatelji pokušali sve što im je palo na pamet.

Navodi nemačkih urologa objavljeni u časopisu „World Journal of Urology“ 1999. godine kažu da su Getea kod lekara sumnjivih kvalifikacija, koji je ljude lečio biljkama. Nakon njegovih tretmana Gete je poživeo još 27 godina.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo