Prirodna medicina

Ko ne sme da koristi uvin čaj i koliko najviše smemo da ga popijemo kada imamo urinarnu infekciju

Zanimljivo je da uvin čaj ne bi trebalo kombinovati sa brusnicom ni u jednom obliku, jer će to uništiti njegova korisna svojstva

Uvin čaj se u narodnoj medicini upotrebljava od davnina. Biljka uva poznata je još i kao medvetka, medveđe grožđe, gornik, crvena planika, divlja maginja, medveđe uvo… Pripisuju joj se korisna svojstva koja su, kažu neki zapisi, spasila život čuvenom Geteu.

Koje korisne materije sadrži uva i kako ispravno pripremiti lišće za uvin čaj

Ovaj čaj priprema se od listova biljke Uva Ursi (Arctostaphylos Uva-Ursi), gorkog ukusa. Sadrže niz korisnih sastojaka među kojima prednjače vitamini B i C, gvožđe, kalcijum, kalijum, magnezijum, hidrohinon, tanin, galotanin, flavonoidi, fenolni glikozidi.

Sve ove materije imaju antiseptičko i diuretičko dejstvo zbog koga uvin čaj može da pomogne u procesu eliminisanja bakterija iz urinarnog sistema i ublažavanju upalnih stanja. Stručnjaci za tradicionalnu medicinu sugerišu da se čaj unose i veće količine tečnosti (bar jedan i po litar dnevno) i da što češće mokrite.

Uva cveta u periodu od aprila do juna, kada se i beru listovi. Dobro ih operite i uklonite nečistoće, zemlju ili druge štetne supstance vidljive golim okom. Najbolje i najbrže će se osušiti na promaji. 

Zanimljivo je da uvin čaj ne treba „mešati“ sa brusnicom ni u jednom obliku jer ovi mali, crveni plodovi uništavaju učinak korisnih svojstava uve.

Kod kojih problema može pomoći uvin čaj?

Uva čaj može da olakša tegobe usled peska i kamena u bubregu jer utiče na bolje izlučivanje mokraće kod infekcije bešike i mokraćnih kanala. Zbog ovih problema se najčešće i koristi.

Laboratorijske studije su ispitivale potencijalna korisna svojstva uve. Arbutin, supstanca koja eliminiše bakterije iz mokraćnih kanala i creva pospešuje izlučivanje tečnosti iz tela i toksičnih supstanci, a mogla bi da smanji stvaranje i taloženje mokraćne kiseline. Uva sadrži i hidrohinon, efikasan u zaštiti tela od infekcija i poboljšavanju imunskog statusa.

Koliko najviše smemo da popijemo uvinog čaja i koje osobe ne bi smele da ga piju

Stručnjaci kažu da u toku dana ne smemo da popijemo više od  3 šolje uvinog čaja. Da bismo imali maksimalan efekat, trebalo bi da ga konzumiramo 3-4 nedelje kontinuirano. Nakon toga je obavezna pauza od minimum mesec dana. Ovaj režim ne bismo smeli da praktikujemo više od pet puta u toku godine.

U neželjene efekte uzimanja uvinog čaja spadaju:

  • mučnina
  • povraćanje
  • malaksalost
  • bolovi u želucu
  • dijareja.

Ukoliko se neki od simptoma jave po unošenju čaja ali ne prolaze ili se intenziviraju, odmah zatražite stučnu pomoć.

Neke osobe moraju biti posebno oprezne i izbegavati konzumaciju uvinog čaja. To su:

  • žene koje planiraju trudnoću
  • trudnice
  • dojilje
  • oni koji su skloni jakim alergijama (podrazumeva se i alergične baš na uvu)
  • deca mlađa od 12 godina
  • osobe koje boluju od ulkusa (čira)
  • pacijenti sa oštećenom mrežnjačom i sa bolestima jetre.

Da li je ovaj napitak zaista sačuvao život čuvenom Geteu?

Jedna od najčuvenijih priča o uvinom čaju datira iz 1805. godine, a povezana je sa Johanom Volfgangom Geteom. Čuveni književnik, filozof i naučnik je dobio jaku urinarnu infekciju koja se „dala na zlo“ u obliku urosepse. Lekari nisu imali rešenje jer tada antibiotici nisu postojali, pa su njegovi prijatelji pokušali sve što im je palo na pamet.

Navodi nemačkih urologa objavljeni u časopisu „World Journal of Urology“ 1999. godine kažu da su Getea kod lekara sumnjivih kvalifikacija, koji je ljude lečio biljkama. Nakon njegovih tretmana Gete je poživeo još 27 godina.