Uvin čaj se u narodnoj medicini upotrebljava od davnina. Biljka uva poznata je još i kao medvetka, medveđe grožđe, gornik, crvena planika, divlja maginja, medveđe uvo… Pripisuju joj se korisna svojstva koja su, kažu neki zapisi, spasila život čuvenom Geteu.
Ovaj čaj priprema se od listova biljke Uva Ursi (Arctostaphylos Uva-Ursi), gorkog ukusa. Sadrže niz korisnih sastojaka među kojima prednjače vitamini B i C, gvožđe, kalcijum, kalijum, magnezijum, hidrohinon, tanin, galotanin, flavonoidi, fenolni glikozidi.
Sve ove materije imaju antiseptičko i diuretičko dejstvo zbog koga uvin čaj može da pomogne u procesu eliminisanja bakterija iz urinarnog sistema i ublažavanju upalnih stanja. Stručnjaci za tradicionalnu medicinu sugerišu da se čaj unose i veće količine tečnosti (bar jedan i po litar dnevno) i da što češće mokrite.
Uva cveta u periodu od aprila do juna, kada se i beru listovi. Dobro ih operite i uklonite nečistoće, zemlju ili druge štetne supstance vidljive golim okom. Najbolje i najbrže će se osušiti na promaji.
Zanimljivo je da uvin čaj ne treba „mešati“ sa brusnicom ni u jednom obliku jer ovi mali, crveni plodovi uništavaju učinak korisnih svojstava uve.
Uva čaj može da olakša tegobe usled peska i kamena u bubregu jer utiče na bolje izlučivanje mokraće kod infekcije bešike i mokraćnih kanala. Zbog ovih problema se najčešće i koristi.
Laboratorijske studije su ispitivale potencijalna korisna svojstva uve. Arbutin, supstanca koja eliminiše bakterije iz mokraćnih kanala i creva pospešuje izlučivanje tečnosti iz tela i toksičnih supstanci, a mogla bi da smanji stvaranje i taloženje mokraćne kiseline. Uva sadrži i hidrohinon, efikasan u zaštiti tela od infekcija i poboljšavanju imunskog statusa.
Stručnjaci kažu da u toku dana ne smemo da popijemo više od 3 šolje uvinog čaja. Da bismo imali maksimalan efekat, trebalo bi da ga konzumiramo 3-4 nedelje kontinuirano. Nakon toga je obavezna pauza od minimum mesec dana. Ovaj režim ne bismo smeli da praktikujemo više od pet puta u toku godine.
U neželjene efekte uzimanja uvinog čaja spadaju:
Ukoliko se neki od simptoma jave po unošenju čaja ali ne prolaze ili se intenziviraju, odmah zatražite stučnu pomoć.
Neke osobe moraju biti posebno oprezne i izbegavati konzumaciju uvinog čaja. To su:
Jedna od najčuvenijih priča o uvinom čaju datira iz 1805. godine, a povezana je sa Johanom Volfgangom Geteom. Čuveni književnik, filozof i naučnik je dobio jaku urinarnu infekciju koja se „dala na zlo“ u obliku urosepse. Lekari nisu imali rešenje jer tada antibiotici nisu postojali, pa su njegovi prijatelji pokušali sve što im je palo na pamet.
Navodi nemačkih urologa objavljeni u časopisu „World Journal of Urology“ 1999. godine kažu da su Getea kod lekara sumnjivih kvalifikacija, koji je ljude lečio biljkama. Nakon njegovih tretmana Gete je poživeo još 27 godina.