Naslovna / Prirodna medicina

Divlji origano uništava viruse, bakterije i gljivice, a poznat je i kao „čistač parazita“

Priredio/la: M. R.|10:00 - 17. 05. 2021.

Divlji origano efikasan je u terapiji protiv kandide i ešerihije, pomaže u prevenciji virusnih oboljenja, jača imunitet, a odličan je i kod urinarnih i digestivnih problema

origano.ulje-bakterije Divlji origano pomaže kod velikog broja bolesti, kao i kod podizanja imuniteta Foto: Shutterstock

Origano je samonikla mediteranska biljka koja važi za jednu od najlekovitijih na svetu i za najjači prirodni antibiotik. Naučnici su utvrdili da je ulje divljeg origana 337 puta jači antioksidans od zelenog čaja, 130 puta jači od limuna, 30 puta jače deluje od belog luka, 4 puta od borovnica, 12 puta od pomorandži i ima 42 puta jače dejstvo od sastojaka u jabukama.

Riznica korisnih sastojaka i dejstava

Budući da je divlji origano dokazani borac u jačanju imuniteta, trebalo bi ga redovno koristiti preventivno. Sadrži beta-karoten, niacin i bakar, mangan, gvožđe, kalcijuma, vitamina K, ima ogroman broj vlakana i drugih organskih jedinjenja koja su posebno efikasna u čišćenju i detoksikaciji jetre. Ulje origana ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo, pa se preporučuje i u čišćenju od parazita. Esencijalno ulje divljeg origana je važna pomoć u slučajevima infekcije grla i usta, ublažava kašalj i povećava imunu sposobnost odbrane organizma. Takođe, prednost ovog ulja je što uz njegovo korišćenje bakterije ne razvijaju rezistentnost, kao kada se koriste obični antibiotici. Dobar je lek kod ispucale kože, osipa, psorijaze, svraba, rešava probleme sa aknama, u higijeni i nezi kose (perut, seboreja, vaši), kod ekcema i kod upale i bolova uha. Jedna od zanimljivosti je da ovaj sastojak sprečava pojavu atletskog stopala.

Poseduje i antitoksična svojstva

Takođe, može da pomogne u slučaju kod ujeda, uboda, lajmske bolesti (posle vađenja krpelja), problema sa bradavicama, dekubitisa, atrtritisa, reume, tendonitisa, osteoporoze. Antitoksična svojstva dobra su u slučaju trovanja hranom, slabijeg varenja, gasova ili dijareje. Čaj od divljeg origana ima jako antibakterijsko dejstvo u pomaže kod ešerihije, stafilokoka, salmonele i uporne kandide. Odličan je i urinarnih i digestivnih problema, neredovnih menstruacija, poremećaja metabolizma, nedostatka apetita, bolesti disajnih organa, grčeva u mišićima.

Korišćenje i doziranje ulja divljeg origana

Ulje divljeg origana bi trebalo koristiti 10 dana u toku jednog meseca, 3 x 2 kapi na dan. Konzumira se nakon obroka i to tako što ga treba razrediti u kafenoj kašičici nekog jestivog ulja (suncokretovo, maslinovo, kokosovo, laneno).
Deca do tri godine ne bi trebalo da ga koriste, kao ni trudnice.
Možete ga koristiti i putem inhalacije, i to tako što se u pola litre vode koja je proključala doda 1 kap ulja origana i udiše ravnomerno, zatvorenih očiju, u miru, desetak minuta. Inhalacija ovim uljem se ne preporučuje deci mlađoj od 10 godina i osetljivim osobama (sa astmom ili alergijama).
Lokalno, putem kože, u slučaju akcema ili gljivica, takođe razrediti 30-50 kapi origano ulja u 100ml jestivog ulja i mazati promene na koži dva puta dnevno.

Tinktura od origana

Tinktura od origana pomaže kod ešerihije koli i kandide, kao i kod respiratornih infekcija.

Potrebno:

  • origano, majčina dušica, alkohol (votka)

U staklenu flašu stavite origano i majčinu dušicu (do 45 odsto količine), i prelijte alkoholom (ostatak mase). Držati najmanje 7 dana na tamnom i hladnom mestu, onda procediti, i uzimati po 5 kapi ujutru na prazan stomak, 21 dan.

Čaj od divljeg origana protiv ešerihije koli

Potrebno:

  • 500 gr lista ili korena belog sleza
  • 100 gr latica ruže
  • 100 gr cveta divljeg origana
  • 100 gr osušenih peteljki trešnje
  • 500 ml vode

Sve osušiti, sjediniti i skuvati čaj, ohladiti, procediti, piti mlako i ne više od dva do tri puta dnevno.

Čaj od divljeg origana protiv urinarnih infekcija

Potrebno:

  • 100 gr cveta divljeg origana
  • 100 gr uve
  • 7 dl vode

Tri kašike mešavine preliti ključalom vodom, ostaviti pola sata da odstoji, procediti i piti u malim gutljajima u toku dana.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
zap
15:02, 18. 05. 2021.
Odgovori

pa zar je teško napisati da je to vranilova trava – biljka poznata svim travarima

Dg
7:12, 19. 05. 2021.
Odgovori

Izlečio mi infekciju prsta posle jedne doze od dve kapi. Najjači antibiotik u prirodi, bolji od svih veštačkih.

Andrea
13:27, 09. 12. 2021.
Odgovori

Kako se koristi divljo origano za sugu. Hvala.

slavica
7:34, 16. 06. 2023.
Odgovori

Imam upalu besike pocela sam piti ulje od origana.Posto imam hepatitis B zanima me da li uopste ja smijem da pijem te kapi.Hvala puno

Ivana
16:34, 10. 01. 2024.
Odgovori

Imam virus macke tohoplazmu evo vec godinu dana, da li moze da pomogne divlji origano, za izbacivanje parazita?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo