Naslovna / Prirodna medicina

Čaj nije uvek eliksir za zdrave bubrege i jaku bešiku, šta da izbegavamo

Priredio/la: D. T.|11:00 - 03. 02. 2023.

Putem urinarnog sistema organizam se oslobađa toksina. Obična čista voda i dalje je najbolje sredstvo za pravilno funkcionisanje bubrega

čaj Čaj koji može bitni dobro pomoćno lekovito sredstvo u terapiji bubrežnih bolesti, biće nekad sasvim drugačiji od, vrste čaja koji se koristi u preventivne svrhe, za očuvanje već zdravih bubrega Foto: Shutterstock/Mike_O

Čaj se preporučuje kao pomoćno lekovito sredstvo u terapiji urinarnih infekcija, bolesti bubrega i oslabljene bešike. Sve vrste čajeva, ipak, neće biti blagotvorne za urinarni sistem. Stručnjaci kažu da ne postoji magični čaj za zdravlje bubrega i bešike. Specifične potrebe svake osobe diktiraju najbolju biljnu mešavinu. Čajevi sa visokim sadržajem kofeina mogu iritirati bešiku i u nekim slučajevima čak i oslabiti njenu funkciju.

Čaj kao lekovito i čaj kao preventivno sredstvo

Putem urinarnog sistema organizam se oslobađa toksina. Obična čista voda i dalje je najbolje sredstvo za pravilno funkcionisanje bubrega. Najbolja zamena vode može biti jedna vrsta čaja, to jest, topla voda začinjena limunovim sokom bez šećera, navode stručnjaci. Čaj koji može bitni dobro pomoćno lekovito sredstvo u terapiji bubrežnih bolesti, biće nekad sasvim drugačiji od, vrste čaja koji se koristi u preventivne svrhe, za očuvanje već zdravih bubrega.

Pojedine studije navode da konzumacija najmanje jedne šoljice crnog ili zelenog čaja dnevno, može sprečiti pojavu kamena u bubregu. S druge strane, pri pri upotrebi crnog čaja potreban je dodatni oprez. Neke vrste crnog čaja sadrže visoke koncentracije oksalata, koji su dobra podloga za nastanak kamenca u bubregu, navode stručnjaci Instituta Linus Pauling.

„Zamke“ zelenog čaja

U javnosti se sve više govori i o antioksidansima iz zelenog ili crnog čaja kao načinu da se spreči rak bubrega ili bešike. Nema još dovoljno istraživanja na humanoj populaciji koja mogu potvrditi ovu pretpostavku.

Stručnjaci savetuju oprez kada je u pitanju upotreba zelenog čaja i osobama sa dijabetesom. Sadržaj kofeina u zelenom čaju može imati nepredvidivi uticaj na vrednosti šećera u krvi i predstavljati dodatni problem bubrežnim bolesnicima koji imaju visok krvni pritisak i/ ili dijabetes.

Postoji li najbolji čaj za bolesti bubrega?

Pojedini biljni čajevi mogu pomoći u prevenciji određenih problema koji se dovode u vezu sa radom bubrega. Stručnjaci naglašavaju da se pre redovne upotrebe nekih biljnih čajeva ipak posavetujemo o svemu sa svojim lekarom, posebno ako patimo od bolesti bubrega.

Studija iz septembra 2016. objavljena u časopisu  Asian Journal of Urology otkrila je da konzumacija sambong čaja (Blumea balsamifera) može smanjiti količinu kristala kalcijuma u urinu koji mogu da dovedu do stvaranja kamenaca u bubregu.

Jedna vrsta grmlja hortenzije (Hidrangea paniculata) ima takođe lekovita svojstva. Rad objavljen u časopisu Frontiers of Pharmacology u decembru 2017. istraživao je prisustvo kumarina u ovoj biljki. Kumarini su polifenolna jedinjenja koja imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Hidrangea paniculata se koristi u mešavinama za čišćenje bubrega. Ukoliko ste bubrežni bolesnik savetuje se upotreba ovog čaja tek posle konsultacije sa lekarem.

Čaj bogat kalijumom i fosforom

Američki Centar za kontrolu bolesti savetuje bubrežnim bolesnicima da izbegavaju biljne dodatke. Nacionalna fondacija za bubrege (The National Kidney Foundation) upozorava na biljne čajeve koji se ne savetuju u slučaju bolesti bubrega.

To su biljni čajevi bogati kalijumom i fosforom, kao što su američki ginseng, noćurak, povratić (Tanacetum parthenium), pastirska torbica ili rusomača i kopriva.

Čajevi bogati kofeinom iritiraju bešiku

Stručnjaci Mayo Clinic naglašavaju da čajevi sa kofeinom mogu da iritiraju bešiku. Savet je da se zato izbegavaju crni i zeleni čajevi koji sadrže nešto veću koncentraciju kofeina. Bešiku mogu dodatno iritirati veštački zaslađivači, šećer i mleko.

Savet je da se biljni čajevi koriste bez dodataka mleka, šećera, veštačkih zaslađivača. Preporuka je da se umesto jedne biljke koriste biljne mešavine, koje bi prema nekim nagoveštajima, mogle biti učinkovitije u prevenciji i terapiji nekih bolesti urinarnog sistema.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo