Naslovna / Prirodna medicina

Uvin čaj nije zamena za antibiotik, a pomaže li kod razbijanja kamena u bubregu

Piše: Danijela Tadić|8:45 - 22. 09. 2022.

Ako u urinu ima mnogo bakterija koristi se antibiotska terapija, ali nekada nije dovoljno samo da se uzme antibiotik. Potrebno je nešto što „ispira“ bubrege i mokraćne kanale, kaže farmaceut i stručnjak za upotrebu bilja Ljiljana Basurović

urinarne infekcije uvin čaj Foto: Shutterstock/Ljiljana Basurović lična arhiva

Uvin čaj je, prema nekim zapisima, od 2. veka nove ere, narodni lek za urinarne infekcije. Uva je odličan antiseptik, što znači da sprečava rast i razvoj mikroorganizama. Uvin čaj je poznati  napitak koji može ukloniti pesak. Ali, u ozbiljnijim slučajevima uvin čaj nikako ne može biti zamena za antibiotik, napominju stručnjaci.

Uvin čaj ublažava simtome urinarne infekcije

Bolno i učestalo mokrenje, bol u donjem delu stomaka, najjasniji su simptomi urinarne infekcije. Moguće je i da urin zbog prisustva bakterija poprimi tamniju boju.

– Uvin čaj ili mešavina uvinog čaja koristi se kod infekcije mokraćnih kanala, bubrega i bešike, kod kamena i peska u bubrezima i bešici. Osobe koje pate od kamena u bubregu ili peska nisu u stanju da u dovoljnoj meri isprazne bešiku. Uvek zaostane malo urina, koji je podloga za razvoj bakterija koje se inače normalno nazale u našem organizmu, odnosno u mokraći – kaže za portal eKlinika farmaceut iz Instituta za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ Ljiljana Basurović.

Može li uvin čaj da razbije kamen?

Uva sadrži fenolne heterozoide, flavonoide, tanine najpoznatiji su arbutin i metilarbutin koji su zaslužni za antiseptičko i diuretičko dejstvo uvinog čaja. Ljiljana Basurović objašnjava da se arbutin i metil arbutin baš u bubregu pretvaraju u aktivnu materiju, koja je odgovorna za antiseptičko dejstvo medvetke, kako se još zove uvin čaj. U nekim slučajevima uvin čaj ili mešavina uvinog čaja mogu da pomognu da se rešimo tegoba, a nekada samo da ublaže postojeće stanje.

– Pesak može da se izbaci i uz pomoć uvinog čaja. Kada je u pitanju kamen, zablude su da uvin čaj može da razbije kamen. Uvin čaj je u mogućnosti samo da ublaži tegobe usled prisustva kamena. Bol i peckanje su posledica oštrih ivica kamena. Uvin čaj deluje kao kada pada kiša, spira kamenje i onemogućava stvaranje bakterija. Ne može, ipak, da razbije taj čvrsti oksalatni kamen u bubregu – precizira Ljiljana Basurović.

Kada se koriste antibiotici?

Farmaceut Ljiljana Basurović naglašava da se lekovito bilje koristi u prevenciji i lečenju lakših oblika bolesti i kao pomoćno sredstvo kod težih stanja.

– U principu, kada se uradi antibiogram, ako se utvrdi prisustvo bakterija do 100.000, lekari obično ne propisuju antibiotik, s tim što savetuju pojačan unos tečnosti. Ukoliko  je više od 100.000 bakterija koristi se antibiotska terapija i onda je bilje izbor. Nekada nije dovoljno samo da se uzme antibiotik, potrebno je nešto što spira bubrege i mokraćne kanale. Osobe koje imaju kamen i pesak, najčešće ne piju dovoljne količine tečnosti, pa neki lekari propisuju vodu kao terapiju. Kod težih stanja uva ne može da bude zamena za antibiotik – kaže Ljiljana Basurović.

Preporučuje se upotreba mešavine čaja

Uvin čaj i mešavine uvinog čaja povoljno deluju na izmokravanje i ne remete balans elektrolita. Farmaceut Ljiljana Basurović objašnjava da se uvin čaj kao pojedinačna biljka priprema kafenom kašičicom. Jedna kafena kašičica čaja se prelije šoljom ključale vode, poklopi, odstoji 15 do 30 minta, pa se potom procedi i pije. Koriste se 2. do 3 šolje čaja dnevno. Mešavine uvinog čaja se pripremaju na taj način, što se jedna supena kašika mešavine, prelije šoljom ključale vode, poklopi i ostavi da odstoji pola sata. Potom se procedi, takođe se piju 2 do 3 šolje dnevno.

Preporučuje se upotreba mešavina, jer se na taj način koristi dejstvo više biljaka. U mešavinama su pojedinačne biljke zastupljene u manjem procentu. Neželjena dejstva mogu da se na taj način ublaže i onda je moguće mešavinu bezbrižno piti duži vremenski period – objašnjava za eKlinika portal farmaceut Ljiljana Basurović.

Bakterije se preko noći razmnože

Moguće nuspojave upotrebe uvinog čaja su mučnina, povraćanje, malaksalost, bol u želucu. Basurović navodi da je potrebno uvin čaj koristiti duže od nedelju dana.

– Bubrezi se moraju „ispirati“ čajem i vodom. Preporuka je i da se posle sterilne urinokulture još neko vreme piju čajevi kako bismo bili sigurni da smo uklonili bakterije. Moguće je da kod uroloških problema ostane i samo malo tih bakterija i da se one preko noći razmnože – naglašava Ljiljana Basurović i dodaje, da se u slučaju sklonosti ka urinarnim infekcijama, čaj koristi u terapeutske svrhe, više puta u toku godine.

Uvin čaj uz brusnicu

Putem urina iz tela se uklanjaju bakterije, pa se može desiti da urin posle upotrebe uvinog čaja poprimi tamniju boju. Ne bi trebalo preterivati u količinama, a uvin čaj i mešavine uvinog čaja ne savetuju se deci mlađoj od 12 godina, trudnicama i dojiljama. Naša sagovornica ističe da uvin čaj ne bi trebalo koristiti zajedno sa brusnicom.

Sastav uve i brusnice je skoro identičan, to bi bilo kao da konzumiramo duple količine uvinog čaja. Preteralo bi se u aktivnim sastojcima – kaže Basurović.

Može li soda bikarbona da se doda u čaj?

U uvin čaj, ipak može da se doda soda bikarbona i to, kako savetuje sagovornica portala eKlinika, u količini koja stane na vrh noža.

Na taj način sredina postaje bazna, pa ćemo oseti i olakšanje ukoliko patimo od peckanja pri mokrenju. Pri primeni sode bikarbone potrebno je biti obazriv, jer se pri unosu sode bikarbone u organizam oslobađa ugljen dioksid, koji je u stvari gas i on dovodi do širenja želuca. Kod osoba, koje imaju čir u ovakvim situacijama, može doći i do pucanja čira  –  objašnjava Basurović.

Šta da izbegavamo ako imamo učestale urinarne infekcije?

Uz uvin čaj ne preporučuje se upotreba šećera, jer je on, kako objašnjava Basurović, podloga za razvoj bakterija. Postoje namirnice koje mogu da se koriste ili izbegavaju kod urinarnih infekcija.

– Vitamin C je koristan, jer stvara sredinu koja nije povoljna za razvoj bakterija. Naš organizam je u principu baza, a mi tu bazu narušavamo hranom, vodom… Postoje namirnice koje su kisele, a bakterije se razmnožavaju u kiseloj sredini. Osobe koje imaju češće probleme, ili su sklone urinarnim infekcijama, trebalo bi da barem u jeku infekcije umanje upotrebu namirnica koje izazivaju kiselu reakciju, kao što su meso, mlečni proizvodi, slatko, ugljeni hidrati. Vitamin C, limun iako je kiseo, ne izaziva kiselu već baznu reakciju, isto kao i žitarice, povrće, voće, čija se konzumacija preporučuje kod uroloških infekcija – naglašava Ljiljana Basurović.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo