Naslovna / Ishrana

Limunada je odličan diuretik i rezervoar vitamina C, ali nekim osobama se ne preporučuje

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 02. 08. 2022.

Poznata su lekovita svojstva limuna, ali u limunadu obično dodajemo i šećer. Koliko to može da nam naškodi

limunada Limunada je zdravo osvežavajuće piće pod jednim uslovom: da je pripremimo i konzumiramo tako da izbegnemo negativne efekte Foto: Shutterstock

Limunada je omiljeno letnje piće koje osvežava, rashlađuje i sadrži veliku količinu vitamina i minerala. Međutim, i ovo piće može da izazove neke negativne posledice po zdravlje ako preteramo u konzumaciji i ne obratimo pažnju na način pripremanja. 

Limunada je zdrava, ali…

Stručnjaci su saglasni: korisna svojstva limunade za naše zdravlje su značajna i dokazana. Međutim, kao i u slučaju nekih drugih namirnica, potencijalni problem ne leži u sastavu, već u načinu pripreme.

Postoji mnogo različitih recepata za limunadu, a svaki recept ima svoje pozitivne i negativne strane u pogledu ukusa, sastava, pa i potencijalnih zdravstvenih negativnih efekata.

Moderna limunada obogaćena razičitim dodacima

U većini zemalja sveta, limunada je tradicionalan domaći letnji napitak pripremljen mešanjem limunovog soka sa vodom. Najčešći dodatak je šećer. Koristi se i šećerna trska, ali postoji i niz drugih zaslađivača koji se limunadi dodaju.

Protokom vremena, limunada postaje baza za dodatke raznog drugog voća (nana, limeta, limunada sa dodacima različitih voćnih ekstrakata i aroma), pa i mineralne gazirane vode. Inače, od koncentrovanih rastvora limuna mogu da se pripreme i limunade, i sokovi od limuna.

Odličan diuretik, rezervoar vitamina C i antioksidanata

Osnovna prednost limunade je visok sadržaj vitamina C, a to znači da u jednoj čaši limunade, ako je svež isceđeni limun u pitanju, ima dovoljno ovog vitamina da zadovolji dnevne potrebe odrasle osobe.

Nedostatak vitamina C dovodi do skorbuta, koji u teškim formama može i da ugrozi život. Takođe, ovaj vitamin je ključan u održavanju imuniteta stabilnim i kontroli oksidativnog stresa. U limunadi je mnošto antioksidanata, koji su važni za imunitet, ali i stanje naše kože. Limunada je odličan diuretik, jer pospešuje izbacivanje tečnosti iz tela.

Limunada je izvor energije i dobro hidrira

Limunada je sa razlogom omiljeno letnje piće jer je ukusna i osvežavajuća. Pored toga, hidrira celo telo. Dobra hidratacija je jedan od naših najvažnijih letnjih „zadataka“, kako ne bismo gubili elektrolite.

Poznato je da naše telo zavisi od energije, koja dobrim delom dolazi iz šećera. Njen rezak, za neke i previše oštar ukus, većina ljudi nadoknađuje dodavanjem šećera. Šećer se u našem telu pretvara u energiju, ali je veoma važan njegov nivo i pravilno kanalisanje. Samim tim, dodavanje šećera limunadi trebalo bi da bude dobro kontrolisano, i nikako prekomerno.

Informacije o nutritivnom sastavu limunade i količini šećera

Različite vrste limunade imaju širok spektar nutritivnih vrednosti, a u odnosu na to tretiraju se i zdravstvene. Stoga je logična pretpostavka da odgovor na pitanje može li limunada da ima i neke negativne efekte, leži u količini šećera u njoj. Za to se direktno vezuje i količina kalorija.

Neki prosečan recept za običnu limunadu podrazumeva kašičicu do dve šećera na jednu čašu, u zavisnosti od ukusa. Najveći deo pića čini voda, dok se sadržaj limuna ili ekstrakta odnosi na procenat od 10 do 20 odsto. U tom slučaju, radi se o oko 100 kalorija, 15 gr šećera i 15 gr ugljenih hidrata.

Mračne strane limunade: uticaj na zube i nivo šećera u krvi

Ako u čašu limunade dodamo previše šećera, prekomerna konzumacija može da bude veliki problem za zube.

Naime, previše šećera izaziva razgradnju i propadanje zaštitne gleđi na spoljašnjoj strani zuba, a to dejstvo se u kombinaciji sa limunom pojačava. Vremenom, ova oštećenja ostavljaju zube nezaštićenim i podložnijim propadanju, lomljenju i kvarenju.

Previše šećera, kao što je već naglašeno, može dovesti do porasta nivoa šećera u krvi. Visok nivo šećera u krvi vremenom izaziva povišen krvni pritisak i hronične bolesti kao što je dijabetes. Ako se ne leče, ova stanja mogu da dovedu do srčanih i drugih ozbiljnih oboljenja. Višak šećera je i čest razlog gojaznosti, posebno kada se kombinuje sa sedentarnim načinom života.

Limunada i kiselina

Zbog visokog sadržaja limuna, limunada je kisela, a to može da izazove problem ljudima koji imaju osetljiv želudac i probleme sa refluksom kiseline. Posledice su gorušica ili loše varenje, jer se nivoi želudačne kiseline povećavaju.

U ekstremnim uslovima, kiselost takođe može da doprinese nastanku čira na želucu.

Kako spremiti što zdraviju limunadu

Činjenica je: najzdravija limunada je ona bez šećera, ili sa minimalnim količinama. 

Nezaslađena limunada omogućava da zadržimo hidratantna svojstva, vitamin C i antioksidante, ali i da smanjimo potencijalne negativne efekte uzrokovane prvenstveno viškom šećera. Ako poželite da limunada bude drugačija a da ne rizikujete previše, možete joj dodati listiće nane i malo mineralne gazirane vode.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo