Naslovna / Prirodna medicina

Čuvarkuća čuva dom, ali i zdravlje

Priredio/la: M. R. |14:00 - 23. 03. 2021.

Najčešće je spominjana i korišćena kao prirodni lek protiv uhobolje ali ima i brojna druga lekovita svojstva

Često raste na krovovima, otporna je na sve vremenske prilike Foto: Shutterstock

Sempervivum  je latinsko ime za biljku koju često srećemo u okruženju okućnice a najbolje opisuje i njenu otpornost i dugovečnost – „uvek živa“. Prema narodnom verovanju, čuvarkuća štiti kuću i porodicu od požara, udara groma, kao i od vampira i veštica. Ova višegodišnja ukrasna biljka ima debele, mesnate listove pune tečnosti i lepe cvetove zvezdastog oblika.

Kakav je sastav i da li svi smeju da je koriste

Čuvarkuća sadrži tanin, biljnu sluz, masna ulja, smolu, mravlju i jabukovu kiselinu. Najnovija istraživanja su pokazala da poseduje i flavonoide, ugljene hidrate, kao i polisaharide. Za dugogodišnje korišćenje u narodnoj medicini odgovorni su pre svega njena antiupalna, antioksidansna, umirujuća i diuretička svojstva. Oblici u kojima se koristi su sok, obloge (maske), masti, tinkture, čaj, ili kao kombinacija uz dodatak meda. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama, a pre unutrašnje upotrebe trebalo bi konsultovati fitoterapeuta ili alergologa, posebno ako ste skloni alergijama. 

Ukrasne čuvarkuće koje su tretirane veštačkim farbama i sprejevima nemojte koristi kao lek, već samo kao ukras.

Bolesti uha

Kao jedan od najstarijih prirodnih lekova za bolesti uha, dobra je za upale, pomaže i kod oštećenja bubne opne, čak i kod gubitka sluha. Njena tečnost (sok) iz listova rastvara višak skupljene prljave smole (cerumen) u uhu i smanjuje bol. Potrebno je iscediti istisnuti 2 do 3 ml soka iz lista, ukapati u uho, malo odležati i nakon nekoliko minuta pustiti da sadržaj iscuri iz uha. Nakon toga priviti na bolno uho ili regiju ispod vrećicu zagrejane soli i mirovati. Još jednom napominjemo da se pre ovog čina konsultujete sa stručnjakom za lekovito bilje, bez obzira na brojne zapise iz oblasti narodne medicine o uspešnosti lečenja.

Ostale bolesti i stanja kod kojih može da pomogne

Čuvarkućom je uspešna i kao pomoć u sledećim slučajevima: kurje oči i bradavice, crveni vetar, druga kožna oboljena (rane i čirevi) kao i kod zloćudnih kožnih oboljena – takođe uz savet nadležnog lekara, herpes zoster, pege na koži, kod naslaga tvrde i hrapave kože na tabanima, ranica u ustima i afti, malignih tumora materice i reproduktivnih organa. Ima umirujuće dejstvo i kod psihičkih smetnji, epileptičnih napada, a delotvorna je i kod crevnih parazita, opekotina, ujeda i ugriza.

Čaj od čuvarkuće

Pripremite 10 grama sveže ili 15 grama osušene čuvarkuće i kuvajte 15 minuta u 250 ml vode. Nakon kuvanja procedite i ostavite da se prohladi. Ujutru pre doručka pijte po šoljicu, a nakon toga na svaki sat po jednu supenu kašiku u trajanju do 10 dana najduže. Ovaj čaj pomaže kod obilnih menstruacija, menstrualnih grčeva, dijareje ili čira na želucu.

Napitak za bolji imunitet i jačanje organizma sa medom

Količinu od 750 grama listova čuvarkuće sameljite, a potom ih u plastičnoj posudi pomešajte sa kilogramom meda. Sve dobro sjedinite drvenom ili plastičnom kašikom, sipajte u veću teglu i zatvorite je. Obložite teglu folijom i držite u frižideru pet dana. Na prazan stomak uzimajte svakog jutra po dve plastične kašičice, a onda dvadesetak minuta nemojte ništa ni jesti ni piti, uzmite samo malo vode. Ova smesa deluje kao jak detoks, pa je dobra ako preterate u hrani ili piću. Ako dodate malo vruće vode dok ga konzumirate, može da pomogne u spuštanju temperature. Efikasan je i slučaju afti u ustima, mioma i cista na materici, kao i problema sa štitnom žlezdom.

Sok od čuvarkuće

Iscedite što više soka iz listova i pomešajte u odnosu 1:2 sa mlakom vodom (1 čuvarkuća, 2 voda). Uzimajte tri kašičice soka dnevno. Ovaj sok sadrži polisaharide i ima antibakterijska svojstva koja se efikasno bore protiv bakterija. Može se piti u slučaju bronhitisa, gnojne upale zuba, uha i grla, ili grgoljati pa isprati mlakom vodom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo