Medicinski informativni portal
Naslovna / Prirodna medicina

Patite od nesanice? Probajte ruske narodne recepte za lako uspavljivanje

Piše: E. K.
20:00 - 02. 11. 2020.

Dr Elena Vladimirovna Korsun, fitoterapeut specijalista i šef katedre za fitoterapiju Instituta za orijentalnu medicinu ruskog Univerziteta prijateljstva naroda, predlaže kako zdravo utonuti u san koristeći biljke

 

čaj od lavande

Čaj od lavande pomoći će vam da utonete u san Foto: Shutterstock

Da bismo povratili snagu i odmorili se, nauka kaže da nam je potrebno u proseku sedam sati kvalitetnog sna. Pod tim se misli da lako utonemo u san, da spavamo čvrsto i da se brzo i lako budimo. Ipak, ne polazi nam svima ovo za rukom uvek, a ako nije reč o ozbiljnijem i dugotrajnijem problemu koji zahteva odlazak lekaru, možete da probate neki od prirodnih recepata za nesanicu iz zbirke dr Elene Vladimirovne Korsun, fitoterapeuta specijaliste i šefa katedre za fitoterapiju Instituta za orijentalnu medicinu ruskog Univerziteta prijateljstva naroda.

Matičnjak i lavanda smanjuju napetost

Ako je teško zaspati zbog briga, teških misli koje smenjuju jedna drugu, ako nije moguće zaboraviti događaje od prethodnog dana i smiriti se, uveče uzeti umirujuća, uspavljujuća, antispazmotička sredstva od lekovitog bilja sa prohladnim ukusom kao što su srdačica, matičnjak i lavanda.

– Pomoći će i lekovito bilje koje poboljšava vensku cirkulaciju glave poput jagorčevine i kotrljana – preporučuje dr Elena Korsun.

Najlepše bi bilo pred spavanje uroniti u kupku sa umirujućim lekovitim biljem iđirotom, hmeljem i božurom. Po pravilu, ovo bilje se koristi uveče jer maksimalni efekat postižu u drugoj polovini dana i pred spavanje u saglasju sa bioritmom organizma.

Potočnjak pomaže kod premora

Ako uveče osećate da nemate snage, ako ste toliko umorni da vam je teško da zaspite, preporučuje se lekovito bilje koje pospešuje krvotok u arteriji glave kao što su potočnjak, vidac i pucavci, zatim bilje sa kardiotoničkim efektom – gorocvet, cvetovi končare, cvetovi srdačice, cvetovi ruže, plodovi kestena, kao i toplo mleko sa toplim začinima poput cimeta, karanfilića i đumbira. Setite se da u trenutku tonjenja u san, narušavanje rada mozga, na koje zbog uobičajenih briga nismo obraćali pažnju u toku dana, postaje očigledno i zbog toga možda treba piti neku količinu ovog bilja i u toku dana.

* 15 g travki srdačice preliti sa 200 ml kipuće vode i ostaviti da odstoji 20–30 minuta. Uzimati po kašiku 3–5 puta dnevno.

* 20 g travki matičnjaka preliti čašom kipuće vode i ostaviti 15–20 minuta. Uzimati po kašiku 3–4 puta dnevno.

* Tek opale latice jagorčevine kuvati kao čaj (kašičicu na čašu) i popiti sat vremena pre spavanja.

* 2–6 g travki gorocveta preliti uveče čašom kipuće vode, ujutru procediti i piti po kašiku 3–4 puta dnevno posle jela.

Arnika za miran san

Ako se budite nenaspavani rano ujutru, u šest, pet ili četiri sata, po pravilu sve ranije i ranije i prevrćući se, možda je reč o poremećaju cirkulacije kada se pri ležanju javlja bol i osećaj težine u glavi. Neophodno je da preko dana, i posebno noću, uzimate preparate kestena, arnike, travki preslice, jagorčevine, kotrljana.

* Lek na bazi arnike probuđuje srčanu aktivnost, pojačava funkciju srca i širi krvne sudove srca. Najbolje dejstvo ima napitak – 10 g cvetova preliti čašom kipuće vode, zagrejati do ključanja, skinuti sa šporeta i posle sat vremena procediti. Uzimati po kašiku 3 puta dnevno.

 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend