Naslovna / Prirodna medicina

Postnazalno kapanje je neprijatno, a za „knedlu u grlu“ pomažu i prirodni lekovi

Priredio/la: D.T.|15:30 - 07. 05. 2021.

Neprijatan osećaj nakupljanja sluzi iz nosa u grlu, koje može da oteža disanje, često se uspešno leči i domaćim lekovima i nekim promenama životnih navika izbegavajte duvanski dim, cigarete

postanazal-grlo-sluz-nos Postnazalo kapanje je neprijatni osećaj kada se sluz iz nosa skuplja u grlu Foto: Shutterstock

Postnazalo kapanje je neprijatni osećaj kada se sluz iz nosa skuplja u grlu. Uzrok ovog stanja je zgušnjavanje ili prekomerno lučenje sluzi koje je najčešće posledica alergije, astme, ali i obične prehlade. Iako je vrlo neprijatno stanje, ovaj nazalno problem lako se leči, a pomažu i narodni, domaći lekovi.

Zašto nastaje postnazalno kapanje

Nastaje i zbog upotrebe nekih lekova i refluksa kiseline, kada se sadržaj stomaka vraća u jednjak i usta. Stanje je praćeno simptomima kao što su često pročišćavanje grla, kašalj, osećaj „knedle u grlu“, pričanje kroz nos... Sam osećaj jeste neprijatan, ali lako se leči, čak i domaćim lekovima. Ukoliko se desi da je stanje praćeno groznicom, problemima s gutanjem, bolom u grudima, sluzi koja ima neprijatan miris, obavezno zatražite lekarsku pomoć.

Jednostavni saveti koji će ublažiti problem

– Stručnjaci savetuju da u ovom slučaju treba podići glavu kako bi sluz curila iz nosa.

– Izbegavajte da ležite dok nešto čitate ili gledate televiziju.
– Spavajte na nešto višem uzglavlju, koristite i dva jastuka, ako je potrebno. Pazite, ipak, da vam glava tokom sna ne bude u nezgodnom položaju, kako biste izbegli bolove u vratu u ramenu.

– Pijte dosta tople tečnosti, koja će olakšati prodor sluzi kroz nosne šupljine.
– Izbegavajte previše kafe i čaja koji sadrži kofein i gazirane napitke. Kofein je diuretik, koji može da poveća rizik od dehidracije, a ovo stanje može produbiti simptome.
-Ispirajte grlo slanom vodom, ona će opustiti mišiće grla, a može biti od koristi i kod blažih upala grla. Grlo ispirajte dva puta dnevno.

Inhalacija i ispiranje nosa

Inhalacija može biti posebno delotvorna. Para će navlažiti nos i grlo i olakšati izbacivanje sluzi. Možete da se inhalirate dok se tuširate toplom vodom, ili putem inhalatora, ili čak i neke šerpe sa toplom vodom. Nagnite se nad posudom i pokrijte glavu peškirom. Izbegavajte, naravno, preterano vrelu vodu i direktan kontakt s tečnošću. Inhalirajte se od 2 do 5 minuta, dva puta dnevno.

Koristite ovlaživač vazduha u prostorijama gde spavate. On može pomoći, posebno u hladnijim danima kada je vazduh zbog grejanja suv. Redovno čistite ovlaživač.
Ispirajte nos, ovaj postupak može prorediti gustu sluz. Nos možete da ispirate fiziološkim rastvorom ili specijalnim proizvodima.

Izbegavajte alkohol i cigarete. Alkohol može usloviti dehidraciju i pogoršati stanje. Izbegavajte pušenje i pasivno pušenje, jer dim iz cigarete može pojačati sekreciju i iritirati nos i grlo. Ukoliko patite od refluksa kiseline i hrana vam se iz stomaka vraća u jednjak izbegavajte začinjenu hranu.

Eterična ulja i jabukovo sirće

Eterična ulja su koncentrovane tečnosti ekstrahovane iz biljaka. Koriste se najćešće kao prirodni lekovi za razne bolesti. Ulja, poput eukaliptusa i nane, mogu pružiti olakšanje kod postnazalnog kapanja

Prema istraživanju iz 2020. godine, ulje eukaliptusa sadrži jedinjenje 1,8-cineol. Smatra se da ovo jedinjenje može poboljšati pamćenje i smanjiti lučenje sluzi, kontrolišući gene koji su uključeni u ovaj proces. Ima antiinflamatorna svojstva i može smiriti iritacije nosa i grla. Blagotvorna su i ulja koja sadrže mentol. Jedno istraživanje je pokazalo da mentol ima efekat hlađenja što može pomoći da prodišete. Najbolje je koristiti ova ulja tokom inhalacije.

Neki ljudi za olakšavanje simptoma udišu jabukovo sirće, drugi dodaju malo ovog sirćeta u toplu vod ili čaj. Smatra se da će jak miris sirćeta opustiti mišiće i olašati izbacivanje nagomilane sluzi. Nema ipak, dokaza da ovaj postupak deluje, a smatra se da ako pijete jabukovo sirće, možete čak oštetiti zube.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Jasmina
12:59, 08. 05. 2021.
Odgovori

Ovaj problem sam resila ispiranjem nosne supljine fizioloskim rastvorom dva puta dnevno i ne samo dok postoji problem,nego svakodnevno

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo