Naslovna / Prirodna medicina

Mešavina biljnih čajeva umiriće simptome gastritisa

Priredio/la: eKlinika
15:30 - 13. 05. 2021.

Bol u stomaku, gorušica, neprijatan zadah iz usta, gađenje na hranu… samo su neki od simptoma koji ukazuju na upalu sluzokože želuca

čaj-gastritis- želudac Biljna mešavina ublažiće gastritis Foto:Shutterstock

Ako imate neprijatan ukus u ustima posle jela, podrigujete, sve vam se gadi, nadimate se i gubite apetit, sva je prilika da imate zapaljenje sluzokože želuca ili gastritis, jedno je od najčešćih želudačnih oboljenja. Spisak uzroka zbog kojih dolazi do upale sluzokože želuca poveliki je – od hrane, alkohola, preko nesteroidnih lekova protiv upala, zatim zbog stresa, auzročnik može biti i bakterija helikobakter pilori.

Najčešći simptomi

Oboljenje često ne daje simptome, a kad se oni jave, to su najčešće bol u stomaku, gorušica, neprijatan zadaha iz usta, odvratnost prema hrani ili sitost posle samo nekoliko zalogaja. U težim slučajevim, a nagrižena sluzokoža želuca može i da prokrvari. Konvencionalna terapija za ovo oboljenje, na prvom mestu podrazumeva lekove koji neutrališu želudačnu kiselinu i, u slučaju bakterije, antibiotike. Osim njih, dobre rezultate u lečenju daje i paralelna primena fitoterapije, a kako je čaj najstariji narodni lek za gastritis, najjeftiniji, najdostupniji i najprirodniji, ljudi ga najčešće i koriste. Terapija traje četiri nedelje, pa se pauzira nedelju dana.

Delotvorne lekovite biljke

U apotekama postoje gotove mešavine koje piju oboleli od gastritisa, a kao pojedinačne delotvorne lekovite biljke izdvajaju se kantarion, hajdučka trava i kamilica, ali postoje još neke koje pomažu da se slobodne kiseline iz želuca neutrališu i omoguće normalan metabolizam.

Narodni lekoviti čaj

Najbolji efekti se postižu biljnom mešavinom 30 grama kantariona, 30 grama hajdučice, 50 grama lanenog semena, 20 grama plućnjaka, 20 grama kamilice i pola kašičice kima. Dve ravne kašike uveče prelijte sa 5 decilitara hladne vode i stavite u frižider. Ujutro mešavinu zagrejte do ključanja i tokom dana čaj pijte na prazan stomak.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo