Naslovna / Prirodna medicina

Čaj od kantariona ublažava simptome depresije

Priredio/la: V. M. B.|9:00 - 23. 10. 2020.

Kantarion sprečava razgradnju serotonina, hormona odgovornog za dobro raspoloženje

čaj od kantariona Prirodni lek za opekotine, čir na želucu, nesanicu i depresiju Foto: Shutterstock

Kantarion, ili gospina trava, od davnina je poznat kao lek za najrazličitije bolesti. Raste na pašnjacima, livadama, kamenitim liticama, a cveta od maja do avgusta, u zavisnosti od podneblja. Može da dostigne visinu do 60 cm, ima specifičan miris, gorak ukus, a oboluje gvožđem, eteričnim uljima, smolom, karotenom, kolinom i vitaminom C.

Poslednjih godina kantarion postaje sve popularniji kao sredstvo za ublažavanje simptoma depresije. Postoje, naime, brojna naučna istraživanja koja potvrđuju da hiperforin, važan sastojak kantariona, sprečava razgradnju serotonina, hormona odgovornog za dobro raspoloženje. Zahvaljujući tome, ova moćna biljka ublažava simptome depresije i pozitivno utiče na stanje našeg duha.

Pomaže i kod nesanice

Iz kantariona je izolovan i melatonin, koji se luči u organizmu tokom sna, pa se zato ova biljka može koristiti i kao efikasan, a prirodan lek protiv nesanice.

Osim toga, kantarion daje dobre rezultate u lečenju gastritisa, čira na želucu, bolesti bubrega, jetre, slezine i bešike, opekotina, hemoroida…

Prirodni lek daje dobre rezultate u lečenju gastritisa, čira na želucu, bolesti bubrega, jetre, slezine i bešike, opekotina, hemoroida, nesanice

Takođe treba napomenuti da se hipericinu, najznačajnijoj aktivnoj komponenti kantariona, pripisuje najviše lekovitih svojstava. On sprečava razvoj bakterija i virusa i tako smiruje upalne procese u organizmu.

Može kao čaj, ulje, tableta, čak i vaginaleta

Kanatrion se koristi se u obliku čaja, ulja, kapi, kapsula, tableta, vaginaleta… Čaj od kantariona odličan je za saniranje upalnih i bolnih stanja unutrašnjih organa. Ako na pakovanju nije drugačije naglašeno, čaj od kantariona se sprema od 200 grama ključale vode i kašičice suvog cveta i lista biljke. Poklopljen treba da odstoji bar 10 minuta i pije se nezaslađen nekoliko puta dnevno.

S druge strane, ako se od kantariona pravi ulje za opekotine i rane, četiri velike kašike cvetova kantariona sipajte u teglu i ostavite da odstoje jedan dan, da malo svenu. Prelijte ih litrom maslinovog ulja, zatvorite teglu i ostavite da stoji šest nedelja. Uljem mažite rane, osipe, opekotine, hemoroide…

Kantarion je dobar i za varenje, kao dodatak belom vinu, i to tako što četrdeset grama cvetova kantariona prelijete litrom kvalitetnog belog vina i ostavite da stoji na toplom mestu mesec dana. Zatim jednostavno procedite i pijete dve čašice dnevno pre jela.

Neke studije ukazuju na to da kantarion sprečava i razvoj malignih ćelija, ali ovakvo dejstvo još nije klinički potvrđeno.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo