Gorke biljke su moćne, a ove su najbolje za želudac, nervozu i srčane probleme

Priredio/la: Marijana M. Rajić    
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Gorke biljke se smatraju ne samo „lekovima za stomak“, već i moćnim saveznicima za celo telo koji pokreću neke važne procese

Gorke biljke, čajevi i tinkture od davnina su korišćeni kao prirodna pomoć za probavne smetnje, srčane tegobe i glavobolju. Iako njihov ukus može da bude neprijatan, upravo ta gorčina pokreće procese u telu koji pospešuju varenje, smiruju nerve i jačaju organizam.

Kako gorčina iz biljaka ima moć da pomogne organizmu?

Kada u organizam unesemo gorak ukus, on momentalno stimuliše receptore u ustima i pokreće čitav digestivni sistem. Pojačava se lučenje pljuvačke, želudačne kiseline, enzima u jetri i crevima. Na taj način:

  • ubrzava se varenje i smanjuje nadutost
  • smanjuje rizik od upala u digestivnom traktu
  • poboljšava apsorpcija hranljivih materija
  • jetra efikasnije izbacuje toksine.

Osim na probavni, gorčina utiče i na nervni sistem. Umiruje napetost, snižava krvni pritisak i reguliše srčani ritam. Zato se gorke biljke smatraju ne samo „lekovima za stomak“, već i saveznicima za celo telo.

Najpoznatije gorke biljke

Srdačica (Leonurus cardiaca L.)

Poznata i kao lavlje srce, srdačica je biljka koja umiruje nerve, reguliše srčani ritam i snižava krvni pritisak. Pomaže kod straha i anksioznosti, a u tradicionalnoj medicini koristila se i kod epilepsije. Ne preporučuje se trudnicama i ženama tokom menstruacije.

Kapica (Scutellaria lateriflora)

Deluje smirujuće, pomaže kod grčeva, nervne napetosti i glavobolja. U manjim dozama smiruje, u većim uspavljuje. Koristi se i kod odvikavanja od pušenja i alkohola.

Ranilist (Betonica officinalis)

Poznat i kao ranjenik ili čistac. Nije toliko gorak, ali čisti pluća, pomaže kod astme i nervne iscrpljenosti. Koristi se i spoljnu upotrebu - za ispiranje rana i obloge kod proširenih vena.

Još poznatih gorkih saveznika želuca i varenja

Pelin (Artemisia absinthium) je jedna od najgorčijih biljaka. Pojačava apetit, olakšava varenje masne hrane, smanjuje nadutost i pomaže kod parazita.

Kićica (Centaurium erythraea) je tradicionalni lek za „nervozan želudac“, mučninu i gorušicu. Stimuliše lučenje želudačne kiseline i jača jetru.

Maslačak (Taraxacum officinale): koren maslačka čisti jetru, stimuliše izlučivanje žuči i poboljšava varenje. Dobar je i kao blagi diuretik.

Gorki pelinkovac (Gentiana lutea) smanjuje osećaj težine u stomaku, podstiče apetit i blagotvorno deluje na jetru. Smatra se jednom od najjačih gorkih biljaka.

Hajdučka trava (Achillea millefolium) pomaže kod grčeva u želucu, nadutosti i upala. Osim na digestivni sistem, utiče i na regulaciju krvnog pritiska.

Kako adekvatno koristiti gorke biljke

Najčešće se pripremaju u obliku čaja ili tinkture. Važno je koristiti ih umereno, jer preterivanje može izazvati suprotan efekat – iritaciju želuca ili preveliku pospanost (kod biljaka koje smiruju). Takođe, trudnice, dojilje i osobe koje piju lekove za srce i krvni pritisak treba da se posavetuju sa lekarom pre upotrebe. 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

eKlinika zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

ePodcast

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>