Naslovna / Prirodna medicina

Heliko bakterija: prirodni preparati i čajevi u borbi protiv ove bakterije

Priredio/la: I. V. |15:00 - 12. 06. 2023.

Heliko bakterija inficira želudac, a infekcija  može da izazove crvenilo i upalu, u nekim slučajevima i bolne rane koje se nazivaju peptički ulkusi ili čirevi

heliko bakterija Heliko bakterije stvaraju enzim koji se zove ureaza Foto: Shutterstock

Heliko bakterija ili Helicobacter pylori je vrsta bakterije koja inficira želudac, ali može i da ošteti  tkivo želuca i prvi deo tankog creva (duodenum). Infekcija može da izazove crvenilo i bol (upalu), a u nekim slučajevima i bolne rane koje se nazivaju peptički ulkusi (čirevi) u gornjem digestivnom traktu.

Kako heliko bakterija deluje na želudac?

Heliko bakterija je česta. Imaju je mnogi ljudi, iako većina neće dobiti čireve, niti će pokazati nikakve simptome, iako je bakterija glavni uzrok pojave čireva. Ova bakterija napada sluznicu koja oblaže i štiti želudac. Bakterije stvaraju enzim koji se zove ureaza a koji čini želudačne kiseline manje kiselim (neutrališe ih). Na taj način slabi sluznica želuca. Stomačne ćelije tada imaju veći rizik da budu oštećene kiselinom i pepsinom, jakim tečnostima za varenje. Sve to može da dovede do pojave ranica ili čireva u želucu ili dvanaestopalačnom crevu. Heliko bakterije mogu da se zalepe za ćelije želuca i budući da on ne može dobro da se zaštiti zidovi želuca postaju crveni i otečeni/upaljeni. Bakterije takođe mogu da nateraju želudac da proizvodi više kiseline

Prirodni lekovi i čajevi za infekciju heliko bakterijom

Laneno seme je poznat prirodni borac protiv heliko bakterije. Iako se koristi za razne infekcije, laneno seme pokazalo se kao vrlo delotvorno u borbi sa heliko bakterijom. Priprema se jednostavno:

  • Supenu kašiku lanenog semena dodati u šolju tople vode. Laneno seme treba da odstoji u vodi do 3 sata, a zatim ga treba procediti i konzumirati kašiku pre svakog obroka. Korisnost lana leži u sluzi koja se dobija iz semena. Kada sluz dospe u želudac počinje da umanjuje dejstvo heliko bakterije
  • Veoma efikasan prirodni lek za heliko bakteriju je i ulje crnog kumina. Ovo ulje efikasno reguliše probavu i proces varenja, a dobro deluje i na heliko bakteriju smanjujući njeno delovanje koje izaziva čir na želucu.
  • Pomešati po 40g korena crnog gaveza i belog sleza sa 20 g sladića. Sastojke sjediniti i preliti sa oko 2 dl hladnog čaja od kamilice, pa često mešati. Posle sat vremena procediti i piti nezaslađen čaj pola sata pre jela. Čaj se pije 2 do 3 puta u toku dana.
  • Pomešati 4 kašike kamilice i 4 kašike lista hajdučke trave. Čajeve pomešati i preliti sa 1,5 l ključale vode. Poklopljen čaj držati oko 15 min blizu ringle. Ostaviti ga da odstoji 2 do 3 sata, procediti i piti u toku dana umesto vode. Ova čajna mešavina pije se 7 dana, zatim se pravi pauza od 7 dana, pa posle toga može da se nastavi terapija.
  • Napraviti mešavinu od po 20 g kamilice, cveta lipe, korena belog sleza, sladića i pirevine. Uzeti 3 kašike ove mešavine i preliti sa ½ litara ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 2 sata. Posle toga procediti i čaj piti tokom dana umesto vode.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
rade
17:28, 10. 08. 2023.
Odgovori

Manuka med je izuzetno efikasan i delotvoran za heliko bakteriju.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo