Naslovna / Prirodna medicina

Čajevi za miran san, često remećen zbog neophodnog odlaska u toalet

Priredio/la: I. V. |12:00 - 20. 12. 2021.

Hronična upala bešike ili uvećana prostata mogu da nam remete san svake noći, ali uz neke prirodne napitke mogli bi mnogo bolje da spavamo

čajevi za miran san Hronina upala bešike ili uvećana prostata mogu da nam remete san svake noći, ali uz neke prirodne napitke mogli bi mnogo bolje da spavamo  Foto: Shutterstock

Čajevi za miran san ženama i muškarcima potrebni su zbog različitih razloga. Najčešći uzrok učestalog noćnog mokrenja kod žena je hronična upala bešike, jer ova bolest dovodi do smanjenja bešike. S druge strane, muškarci imaju problem sa uvećanom prostatom, to jest dobroćudnom hiperplazijom prostate. Često buđenje tokom noći može se ublažili ili sprečiti uz pomoć prirodnih čajeva koji će obezbediti duži i kvalitetniji san.

Čajevi za miran san pomoćiće nam da se naspavamo

Čaj od listova brusnice: 2 kašičice iseckanih listova brusnice preliti sa 2. čaše kipuće vode, ostaviti da odstoji 15–20 minuta, zatim ohladiti i uzimati po 100 ml, 3 do4 puta dnevno.

Čaj od listova podbela: 2 kašičice osušenih i iseckanih listova podbela preliti čašom vrele vode, pokriti i pustiti da odstoji 15 minuta. Ostaviti 45 minuta na sobnoj temperaturi, procediti i pustiti tečnost da jednom provri. Uzimati po kašiku tople tečnosti, 3 puta dnevno, pre jela.

Čajna mešavina od kamilice, valerijane, nane, kima: iUzeti jednake količine cvetova kamilice i valerijane, listova nane, i plodova kima i morača. Kašiku smese preliti čašom kipuće vode, ostaviti da odstoji 5 do 20 minuta, procediti i piti po pola čaše ujutru i uveče.

Čaj od kamilice: 15 g suvih cvetova kamilice preliti sa 2 litra kipuće vode, ostaviti da odstoji 15 minuta. Piti sa medom ili šećerom. Preporučuje se ispijanje ovog čaja uveče i noću, jer prouzrokuje čvrst i spokojan san.

Čaj od korena maslačka: Kašiku iseckanog korena maslačka izmešati u emajliranoj posudi, preliti sa 200 ml vrele vode, pokriti i ostaviti da odstoji 15 minuta. Povremeno promešati. Ostaviti da se ohladi 45 minuta na sobnoj temperaturi, procediti, ostatak istisnuti i zapreminu tečnosti vratiti na početni nivo. Čuvati na hladnom mestu najviše 2 dana. Uzimati toplo, po trećinu čaše, 3 do 4 puta dnevno.

Uvek delotvoran – čaj od valerijane

Većina istraživanja pokazala je da se uzimanje valerijane poboljšava kvalitet sna. Međutim, efekti kod nekih osoba mogu da budu primetni odmah, a kod nekih tek nakon 4 nedelje. Dobro je i da se kombinuje sa drugim biljem, poput hmelja ili matičnjaka. Valerijana se takođe preporučuje za smanjenje depresije, anksioznosti i stresa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo