Prirodna medicina

Čajevi za miran san, često remećen zbog neophodnog odlaska u toalet

Priredio/la: I. V.

Hronična upala bešike ili uvećana prostata mogu da nam remete san svake noći, ali uz neke prirodne napitke mogli bi mnogo bolje da spavamo

Čajevi za miran san ženama i muškarcima potrebni su zbog različitih razloga. Najčešći uzrok učestalog noćnog mokrenja kod žena je hronična upala bešike, jer ova bolest dovodi do smanjenja bešike. S druge strane, muškarci imaju problem sa uvećanom prostatom, to jest dobroćudnom hiperplazijom prostate. Često buđenje tokom noći može se ublažili ili sprečiti uz pomoć prirodnih čajeva koji će obezbediti duži i kvalitetniji san.

Čajevi za miran san pomoćiće nam da se naspavamo

Čaj od listova brusnice: 2 kašičice iseckanih listova brusnice preliti sa 2. čaše kipuće vode, ostaviti da odstoji 15–20 minuta, zatim ohladiti i uzimati po 100 ml, 3 do4 puta dnevno.

Čaj od listova podbela: 2 kašičice osušenih i iseckanih listova podbela preliti čašom vrele vode, pokriti i pustiti da odstoji 15 minuta. Ostaviti 45 minuta na sobnoj temperaturi, procediti i pustiti tečnost da jednom provri. Uzimati po kašiku tople tečnosti, 3 puta dnevno, pre jela.

Čajna mešavina od kamilice, valerijane, nane, kima: iUzeti jednake količine cvetova kamilice i valerijane, listova nane, i plodova kima i morača. Kašiku smese preliti čašom kipuće vode, ostaviti da odstoji 5 do 20 minuta, procediti i piti po pola čaše ujutru i uveče.

Čaj od kamilice: 15 g suvih cvetova kamilice preliti sa 2 litra kipuće vode, ostaviti da odstoji 15 minuta. Piti sa medom ili šećerom. Preporučuje se ispijanje ovog čaja uveče i noću, jer prouzrokuje čvrst i spokojan san.

Čaj od korena maslačka: Kašiku iseckanog korena maslačka izmešati u emajliranoj posudi, preliti sa 200 ml vrele vode, pokriti i ostaviti da odstoji 15 minuta. Povremeno promešati. Ostaviti da se ohladi 45 minuta na sobnoj temperaturi, procediti, ostatak istisnuti i zapreminu tečnosti vratiti na početni nivo. Čuvati na hladnom mestu najviše 2 dana. Uzimati toplo, po trećinu čaše, 3 do 4 puta dnevno.

Uvek delotvoran – čaj od valerijane

Većina istraživanja pokazala je da se uzimanje valerijane poboljšava kvalitet sna. Međutim, efekti kod nekih osoba mogu da budu primetni odmah, a kod nekih tek nakon 4 nedelje. Dobro je i da se kombinuje sa drugim biljem, poput hmelja ili matičnjaka. Valerijana se takođe preporučuje za smanjenje depresije, anksioznosti i stresa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.