Naslovna / Prirodna medicina

Afte su česte nakon borbe tela sa covid 19, a leče se ovim prirodnim lekovima

Priredio/la: I. V.|12:00 - 02. 03. 2021.

Infekcija korona virusom ostavlja brojne posledice na ljudski organizam, a pojava afti nakon bolesti je česta pojava. Olakšajte bol i neprijatnosti prirodnim melemima

Cvet i list ranjenika leči infekcije usne duplje Foto: Shutterstock

Ako bi ga bukvalno preveli sa grčkog jezika, termin afta znači „čir na ustima“, bolna ranica u ustima koja nastaje na mekim tkivima, na sluzokoži obraza, pod jezikom, desnima, sa unutrašnje strane donje usne… Afte su okrugle, neprijatne i vrlo bolne lezije, odnosno ranice u ustima, najčešće bele boje. Javljaju se pojedinačno ili su grupisane u grozd. iako se smatraju infekcijom – nisu zarazne, ali su prilično nezgodne jer otežavaju brojne svakodnevne procese kao što je unošenja hrane i žvakanje, a mogu čak da ometaju i govor.

Nisu „najava“ nekakve bolesti

Medicina nema precizan odgovor zašto se afte javljaju, ali se zna da one nisu „najava“ nekakve iznenadne bolesti. Neka istraživanja povezuju pojavu afti sa veoma oslabljenim imunitetom, posebno nakon dugih i teških bolesti. Mogu se javiti i nakon nekih stresnih situacija ili usled nedostatka vitamina i minerala u ljudskom organizmu. Pojavljuju se sporadično i mogu da traju traju od jedne do tri nedelje, a na kraju se same povuku. Tokom pandemije korona virusa, ovo oboljenje usne duplje ponovo je u fokusu, jer su afte jedna od čestih pojava nakon borbe organizma sa covid 19.

Male, velike i herpetiformne afte

Afte se u medicini nazivaju i aftne ulceracije, aftozne lezije ili aftni čirevi i obično se dele po veličini, od najmanjih do najvećih: male afte, velike afte i herpetiformne afte. Male afte se najlakše leče jer su manje i nisu duboke, prolaze same, spontano. Velike afte su obično dublje rane i zahvatju veći deo sluzokože usne duplje te im je potrebno više vremena za lečenje. Herpetiformne afte najčešće podsećaju na herpes. Zahvataju veliku površinu sluzokože usne duplje, javljaju se u grozdovima, više grupisanih ranica, mada nisu previše duboke i relativno brzo zarastaju.

Čaj od ranjenika i koprive

Afte i bolni čirići u ustima efikasno se leče prirodnim čajevima koje možete sami pripremiti. Uzeti po 2 supene kašike sitno iseckanog lista ranjenika (Betonica officinalis) i lista koprive ( Urtica dioca). Sve to izručiti u 600 g proključale vode. Ostavite poklopljeno 2 sata, van šporeta. Procedite čaj i grgoljiti u ustima 3 puta u toku dana, po 100 g čaja. Posle toga popiti 100 g čaja. Ovaj tretman primennjujte minimum 6 dana.

Obloge od sveže koprive

Dobro oprane mlade listove sveže koprive stavite direktno na afte i držati ih po 10 minuta. Pre upotrebe lišće treba umočiti u razblaženo vinsko sirće da ne bi žarilo kožu. Ovu metodu primenjujte 6 dana.

Svež list i cvet podbela kao lek

Tri puta u toku dana, po 10 minuta, držati u ustima dobro oprano, mlado, sveže lišće i cvet podbela (Tussilago farfare).

Melem od orahovog lista i podbela

Uzeti po 2 supene kašike sitno iseckanog orahovog lista (Juglans regia) i lista i cveta podbela (Tussilago farfare). Izručite u 600 g ključale vode i ostavite poklopljeno da odstoji dva sata, van toplote. Procedite čaj i koristite ga za grgoljanje u toku dana, više puta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
vesna
13:30, 10. 03. 2021.
Odgovori

pila sam B12 neuro ili bilo koji B12 u trostrukoj dnevnoj dozi nekoliko dana. Mazala Daktanol gel

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo