Naslovna / Prirodna medicina

Zvučni talasi mogu da pomognu kostima da ponovo izrastu, pokazali naučnici iz Australije

Priredio/la: I. V. |16:00 - 25. 02. 2022.

Inženjering tkiva je oblast u razvoju, koja ima za cilj obnovu kostiju i mišića iskorišćavanjem prirodne sposobnosti ljudskog tela da se samo izleči, posebno u situacijama kada se kost izgubi zbog raka ili degenerativne bolesti

zvučni talasi Uvećana slika odraslih matičnih ćelija u procesu pretvaranja u koštane ćelije nakon tretmana visokofrekventnim zvučnim talasima Foto: RMIT University

Zvučni talasi mogu da pomognu ponovnom rastu kostiju, a istraživači su ih koristili kako bi pretvorili matične u koštane ćelije. Kako su naučnici naveli u svojoj studiji objavljenoj u časopisu Small, napredak tkivnog inženjeringa jednog dana mogao bi da pomogne pacijentima da im ponovo izraste kost izgubljena zbog raka ili degenerativne bolesti.

Zvučni talasi mogu da olakšaju veoma bolan proces izvlačenja matičnh ćelija

Inovativni tretman matičnim ćelijama istraživača sa RMIT University iz Australije nudi pametan put za prevazilaženje nekih od najvećih izazova na terenu, kroz preciznu snagu visokofrekventnih zvučnih talasa. Inženjering tkiva je oblast u nastajanju koja ima za cilj obnovu kostiju i mišića iskorišćavanjem prirodne sposobnosti ljudskog tela da se samo izleči.  Ključni izazov u ​​ponovnom rastu kosti je potreba za velikim količinama koštanih ćelija koje će se umnožavati kada se implantiraju u ciljano područje.

Do danas, eksperimentalni procesi za pretvaranje odraslih matičnih ćelija u koštane ćelije koristili su komplikovanu i skupu opremu i borili se sa masovnom proizvodnjom, čineći široku kliničku primenu nerealnom. Pored toga, nekoliko kliničkih ispitivanja koja su pokušavala da obezbede da kost ponovo izraste, uglavnom su koristila matične ćelije ekstrahovane iz koštane srži pacijenta – što je veoma bolan postupak.

Istraživački tim RMIT University pokazao je da se matične ćelije tretirane visokofrekventnim zvučnim talasima brzo i efikasno pretvaraju u koštane ćelije. Važno je da je tretman bio efikasan na više tipova ćelija, uključujući matične ćelije dobijene iz masti, koje su daleko manje bolne za ekstrakciju iz pacijenta.

Vreme lečenja skraćuju zvučni talasi

Vodeći istraživač dr Amy Gelmi rekla je da je novi pristup brži i jednostavniji od drugih metoda.

Zvučni talasi skraćuju vreme lečenja koje je obično potrebno da bi matične ćelije počele da se pretvaraju u koštane ćelije za nekoliko dana. Ova metoda takođe ne zahteva nikakve posebne lekove za kost i veoma se lako primenjuje na matične ćelije. Naša studija je otkrila da ovaj novi pristup ima snažan potencijal da se koristi za lečenje matičnih ćelija, pre nego što ih obložimo na implantat ili ih ubrizgamo direktno u telo, za tkivni inženjering – objasnila je dr Gelmi.

Visokofrekventni zvučni talasi, koji se koriste u tretmanu matičnim ćelijama, generisani su na jeftin mikročip uređaj, koji je razvio RMIT University. Profesor Leslie Yeo i njegov tim proveli su više od decenije istražujući interakciju zvučnih talasa na frekvencijama iznad 10 MHz, sa različitim materijalima. Uređaj za generisanje zvučnih talasa koji su razvili može se koristiti za preciznu manipulaciju ćelijama, tečnostima ili materijalima.

Možemo da koristimo zvučne talase da primenimo tačnu količinu pritiska na pravim mestima na matične ćelije, i tako pokrenemo proces promene. Naš uređaj je jeftin i jednostavan za upotrebu, tako da se lako može povećati za istovremeno tretiranje velikog broja ćelija, što je od vitalnog značaja za efikasan inženjering tkiva – kaže profesor Leslie Yeo.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo