Naslovna / Prirodna medicina

Zdrava i efikasna nega i zaštita kože uz prirodne preparate

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 16. 06. 2022.

Sok od lubenice, sveža aloja, ovsena kaša, pulpa od papaje… Ovi, i još neki sastojci mogu da pomognu da kožu negujemo i dodatno sačuvamo njeno zdravlje

zaštita sunca Zaštita kože od sunca je jedan od najvažnijih letnjih rituala jer se tako sprečavaju opekotine, starenje i pojačana suvoća. Foto: Shutterstock

Zaštita kože od sunca kao i njena priprema izuzetno su važni jer su visoke temperature već počele, a naša koža je prva na udaru. Leto nam donosi probleme kao što su pucanje, suvoća, opekotine od sunca, pojačana osetljivost kože, osip i bubuljice. Česta je i iritacija upravo od brojnih kozmetičkih preparata koje ponekad nekritično koristimo u velikim količinama, sa željom da kožu zaštitimo.

Ovsena kaša sa dodacima protiv preterane preplanulosti i suvoće kože

Da biste spečili, ali i uklonili preplanulost ukoliko ste duže bili izloženi suncu, isperite lice ovom hranljivom smesom. Stavite kašičicu mleka (može i kozje) u dve kašike ovsene kaše i dodajte dve kašike soka od paradajza, malo pulpe pomorandže i nekoliko prstohvata maka. Pomešajte sve tako da dobijete gustu masu poput pakovanja za lice. Nanesite na celo lice i vrat, ostavite da se osuši i blago masirajte dok ispirate mlakom vodom. Ekstrakti paradajza i pomorandže će posvetliti ton kože, a mleko će dodati sjaj.

Protiv umorne kože lica maska od mleka sa glicerinom

Da biste umornoj koži dali efekat sjaja, ova maska je dobro rešenje. Nanesite mleko pomešano sa glicerinom na celu površinu lica. Opustite se 15 minuta, nemojte praviti grimase, a onda isperite mlakom vodom. Ovaj tretman omekšava, podmlađuje i vraća prirodnu PH ravnotežu, štiteći kožu od negativnog uticaja sunca.

Maska za hlađenje od krastavca, mleka i belanceta

Sok od krastavca ili kaša (ako ga izgnječimo) mogu da se pomešaju sa dve kašičice mleka u prahu i jednim belancetom. Ako želite glatku pastu, sve stavite u blender. Nanesite na lice i vrat i nakon pola sata isperite vodom. Ako imate masnu kožu, nemojte stavljati mleko u prahu.

Zelena glina i ružina vodica protiv znojenja i masne kože

Da biste smanjili masnoću kože i ujedno je zaštitili od sunca, pomešajte jednu kašiku zelene gline sa ružinom vodicom. Nanesite pastu na lice i isperite je kada se osuši. Ova maska smanjuje pore i održava kožu čistom i hidriranom.

So i bademovo ulje

Da biste dovoljno nahranili kožu po toplom vremenu i visokim temperaturama, pomešajte dve kašičice soli, jednu i po kašičicu bademovog ulja i pola kašičice jabukovog sirćeta. Nanesite na telo pre kupanja, i neka stoji petnaestak minuta.

Gel od sveže aloje

Nanošenje svežeg gela od aloje na kožu pomaže smirivanju i lečenju opekotina od sunca. Aloe vera sadrži cink, koji ima protivupalna svojstva. Ako ste u prilici, izgnječite svežu aloju i nanesite na kožu. Možete koristiti i industrijski gel, ali obratite pažnju na sastav (poželjno je da nema nikakvih parabena).

Sok od lubenice

Sok od lubenice je izvanredan tonik za kožu. Takođe, ublažava suvoću tokom leta. Hladi, osvežava i omekšava kožu. Držite ga na koži najduže pola sata, a onda isperite blago masirajući.

Pulpa papaje

Pulpa papaje se može naneti na kožu kao maska. Isperite je nakon 20 minuta. Papaja sadrži određene enzime koji pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože. Dodajte malo maslinovog ulja ili limunovog soka u pulpu da biste uklonili preplanulost, ali je veoma važno da se barem dva sata nakon nanošenja ne izlažete suncu.

Pakovanje za lice od različitog voća

Voće poput banane, jabuke, papaje ili pomorandže može da se pomeša i nanese na lice. Držite ga 20 do 30 minuta. Papaja pomaže u čišćenju mrtvih ćelija kože, a banana je zateže. Jabuka sadrži pektin i tonira kožu. Narandža je bogata vitaminom C i vraća normalnu kiselo-alkalnu ravnotežu. Oprez kod izlaganja suncu ako nanosite bilo koji preparat koji sadrži citruse.

Lekovita biljka nim (neem)

Listovi lekovite biljke nim su takođe odličan i koristan sastojak. Kuvajte šaku listova nima na laganoj vatri oko jedan sat. Ostavite preko noći. Sledećeg jutra procedite vodu i napravite pastu od listova. Vodica može da se koristi za ispiranje lica i kao tonik. Nim sadrži organska jedinjenja sumpora sa raznovrsnim lekovitim delovanjem na kožu.

Prirodni preparati ne mogu biti zamena preparatima za zaštitu od sunca. Pre izlaganja suncu neophodno je koristiti kreme sa zaštitnim faktorom i sprovesti ostale mere zaštite od negativnog sunčevog zračenja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo