Medicinski informativni portal
Naslovna / Prirodna medicina

Beli luk i med, sve zdravstvene koristi i moguće nuspojave ovog narodnog leka

Priredio/la: D. T.
14:30 - 11. 09. 2022.

Kombinacija belog luka i meda može da eliminiše bakterijske infekcije koje se ne mogu lečiti antibioticima

beli luk i med Med ima i antibakterijska, antivirusna i antifungalna dejstva Foto: Shutterstock

Beli luk i med su namirnice bogate antioksidansima, vitaminima i mineralima i zato se godinama koriste u tradicionalnoj medicini, veruje se da ova kombinacija može da eliminiše bakterije pa čak da bude i neka vrsta antibiotika. Stručnjaci ipak podvlače da još nema dovoljno validnih dokaza koji bi potvrdili ovo dejstvo.

Beli luk i med imaju antibakterijska svojstva

Acilin je sastojak belog luka koji sadrži kiseonik, sumpor i druge elemente usled kojih beli luk ima antibakterijska svojstva. Seckani beli luk sadrži više acilina, u odnosu na kompaktan čen belog luka. Ipak, primećuje se da seckani beli luk može i da lakše izgubi acilin, savet je da se ovako pripremljen luk, kako bi se maksimalno iskoristile sve njegove zdravstvene koristi, konzumira što pre. Med je bogat antioksidansima flavonoidima i polifenolima, koji imaju protivuplano dejstvo, a veruje se da može sprečiti i određene bolesti. Med ima i antibakterijska, antivirusna i antifungalna dejstva.

Narodni lek za prehladu

Medicinska istraživanja su zasnovana na ispitivanju samog meda ili belog luka, ili kombinacije ove dve namirnice. U tradicionalnoj etiopskoj medicini, jedna vrsta lokalnog meda koristi se za lečenje problema sa disanjem, kožnih infekcija, dijareje. Beli luk tradicionalno se upotrebljava za lečenje prehlade i kašlja. Smatra se da beli luk jača imuni sistem i ublažava simptome astme. Arapska tradicionalna medicina primenjivala je beli luk za lečenje srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska, artritisa, zubobolje, zatvora i infekcija.

Kombinacija beli luk i med protiv bakterijskih infekcija

Laboratorijske studije otkrivaju da je beli luk u kombinaciji sam vrstom meda tazma u stanju da zaustavi rast nekih vrsta bakterija. Kombinacija belog luka i meda usporila je ili zaustavila rast bakterija koje izazivaju bolesti i infekcije uključujući upalu pluća i neke oblike trovanja hranom. Druga laboratorijska studija pokazala je da je kombinacija soka od belog luka i meda bila u mogućnosti da eliminiše bakterijske infekcije koje se ne mogu lečiti antibiotskim lekovima. Potrebno je, ipak, više istraživanja kako bi se otkrilo da li na ovaj način med i beli luk mogu da deluju i na ljudski organizam.

Antivirusno dejstvo

Pojedine vrste meda imaju antivirusna svojstva, pa se smatra da mogu pomoći u lečenju ili prevenciji prehlade, gripa i drugih bolesti uzrokovanih virusima. Laboratorijska studija otkrila je da je med od Manuke mogao da zaustavi viruse gripa. Istraživači su zaključili da je med, posebno Manuka med, delovao skoro jednako dobro kao i antivirusni lekovi.

Zdravlje srca

Nekoliko kliničkih i laboratorijskih studija proučavalo je prednosti belog luka. Mayo klinika navodi da antioksidansi u medu mogu pomoći u zaštiti od srčanih bolesti. Smatra se da beli luk smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara jer snižava visoke vrednosti krvnog pritiska, snižava nivo holesterola, sprečava pojavu krvnih ugrušaka, poboljšava strukturu krvnih sudova čini ih elastičnijim i štiti od arterioskelroze.

Loš holesterol LDL glavni je uzrok krutosti krvnih sudova. Istraživanje na pacovima pokazalo je da beli luk snižava nivo štetnog LDL holesterola. Pacovi su hranjeni belim lukom u prahu ili sirovim ekstraktom belog luka. Potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo dejstvo belog luka na ljude kada je u pitanju snižavanje holesterola.

Beli luk i med delovanje na pamćenje i mozak

Beli luk i med bogati su antioksidativnim jedinjenjima, koja jačaju imunološki sistem i štite mozak od demencije i Alchajmerove bolesti. Potrebno je više istraživanja kako bi bilo i potvrđeno ovo delovanje. Ekstrakti starog belog luka, kako navode neke studije, sadrže veliku količinu antioksidansa kiolne kiseline, koja može, smatra se, zaštiti mozak od oštećenja usled starenja i bolesti i tako ojačati pamćenje i koncentraciju kod nekih ljudi.

Kako koristiti beli luk i med

Sveže zgnječeni ili seckani beli luk ima najviše zdravstvenih koristi. Beli luk u prahu i ekstrakt starog belog luka takođe su dobri, dok ulje belog luka ima manje zdravstvenih svojstava, ali se koristi kao začin. Ne postoje preporučene doze za svež beli luk. Neke kliničke studije navode da je moguća zdravstvena korist, dnevno, 150 do 2.400 miligrama belog luka u prahu.

Med se može koristiti kao lekovito sredstvo protiv kašlja, prehlade, upale grla. Klinika Mayo preporučuje upotrebu meda od citrusa, meda od eukaliptusa. Savet je da se kašika meda doda u mlake biljne čajeve kako bi se ublažili simptomi prehlade i gripa. Med se takođe može koristiti kao sredstvo za smirivanje alergijskog osipa, akni i drugih iritacija kože. Koristi se za zarastanje rana, opekotina i ogrebotina na koži.

Med i beli luk upotreba u kulinarstvu

Kombinacija meda i belog luka može biti preliv za salatu. Savet je da se koristi sveže seckani beli luk i med. Beli luk fermentisan medom je vrsta „ukiseljenog“ belog luka. Može se čuvati do mesec dana na sobnoj temperaturi.

Očiščeni čenovi belog luka se stave u čistu i sterilnu teglu. Poklopac se možete sterilisati prokuvavanjem u vodi. Beli luk se u potpunosti prelije medom. Tegla se zatvori i posle tri dana otvori, sitni mehurići u medu znače da je beli luk počeo da fermentira. Tegla se ponovo zatvori i ostavi da odstoji najmanje nedelju dana pre upotrebe.

Mogući neželjeni efekti belog luka i meda

Hranljiva i zdravstvena jedinjenja belog luka i meda mogu izazvati kod nekih osoba neželjene efekte ili reakcije. Suplementacija je dozvoljena samo uz preporuku lekara.

Beli luk može izazvati alergijske reakcije, a suplemenati belog luka ili jedenja belog luka u većim dozama može razblažiti krv i povećati rizik od krvarenja. Beli luk može izazvati negativnu interakciju sa lekovima koji razređuju krv kao što su salicilat (aspirin), varfarin, klopidogrel.

Med, dijabetes i alergijske reakcije

Konzumiranje meda može povećati nivo šećera u krvi osoba koje pate od dijabetesa. Savet je da se obavezno u ovim slučajevima koristi uz dozvolu lekara. Nisu poznate reakcije meda sa drugim lekovima. Osobe alergične na polen mogu da koriste med samo uz prethodnu lekarsku saglasnost. Med može izazvati alergijske reakcije kao što su kašalj, otežano disanje, oticanje lica ili grla, vrtoglavice, mučninu, povraćanje, slabost, nesvesticu, znojenje, kožne reakcije, nepravilan rad srca.

Bebama mlađim od godinu dana nikako se ne savetuje davanje meda, jer može izazvati botulizam. Savet je da se koristi čist med od proverenih proizvođača.

TEME:
Dusan radulovic
18:29, 29. 11. 2022.
Odgovori

Svaka cast da se na ovom internet objavi nesto korisno a ne samo neke gluposti I prevare

Neimar
1:04, 04. 12. 2022.
Odgovori

Hvala na dragocenim savetima kojisam lični uzgajivač pčela i istinski čist med bez ikakvi dodataka i hvala gospodi dokturima štose brinu za svoj narod

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor