Prirodna medicina

Mogu li visok krvni pritisak da snize pojedine biljke i dodaci ishrani

Priredio/la: D. T.

Doze u suplementima, zbog različitih proizvodnih procesa, mogu varirati. Stručnjaci navode da pojedine biljke i suplementi mogu da stupe u interakciju sa lekovima i izazovu ozbiljne neželjene efekte

Visok krvni pritisak – hipertenzija je stanje koje zahteva disciplinu pacijenta, jer u najtežim slučajevima može usloviti oštećenja vitalnih organa. Osobe sa slabo kontrolisanom hipertenzijom izložene su većem riziku od srčanog ili moždanog udara. Savremena medicina raspolaže sve efikasnijim farmakološkim sredstvima koji mogu da pomognu u lečenju i ublaže simptome visokog krvnog pritiska. Ovo stanje, pre svega, kontroliše se dobrim životnim navikama, stručnjaci navode da čak, 70 odsto lečenja čine nefarmakološke mere. Neke biljke i minerali mogu da budu značajno oruđe u borbi sa hipertenzijom.

Kako biljke i suplementi mogu da pomognu?

Lekari ističu da je uvek najbolje da se putem namirnica snabdemo neophodnim mineralima i vitaminima koji će nam obezbediti dobro zdravlje i zaštiti nas od bolesti. Suplementacija se preporučuje samo osobama sa jasno utvrđenim manjkom vitamina i minerala, nekim hroničnim pacijentima ili trudnicama. I pored toga, što postoje dokazi da pojedine biljke i suplementni mogu da budu od pomoći kada je u pitanju kontrola visokog krvnog pritiska, udruženja kao što su American Heart Association i American College of Cardiology naglašavaju temeljnu važnost pravilnog načina ishrane i promene loših životnih navika u borbi protiv hipertenzije.

Potrebna je pažljiva primena biljaka

Američka uprava za hranu i lekove lekove (FDA) nije do kraja regulisala upotrebu biljaka i suplemenata kao pomoćnih sredstava u lečenju simptoma visokog pritiska. Doze u suplementima, zbog različitih proizvodnih procesa, mogu varirati. Stručnjaci navode da pojedine biljke i suplementi mogu da stupe u interakciju sa lekovima i izazovu ozbiljne neželjene efekte. Preporuka je zato da se pre primene pomoćnih lekovitih sredstava obavezno posavetujemo sa svojim lekarom.

Kalijum može smanjiti krvni pritisak

Kalijum je možda najbolji primer prirodnog dodatka koji snižava krvni pritisak. Ovaj efekat je potvrđen u ozbiljnim studijama. Istraživanja su pokazala da dodaci kalijuma u ​ishrani (3500-5000 miligrama dnevno) može smanjiti krvni pritisak za četiri do pet poena.

Kada se pomene kalijum prva asocijacija su banane, kao moćan izvor ovog minerala, ali kalijuma ima u velikoj meri u mnogim drugim vrstama voća, povrća i mesa. Dobar izvor kalijuma su i brokoli, suva kajsija, običan i slatki krompir, paradajz. Stručnjaci naglašavaju da na osnovu jasnih indikacija suplementaciju kalijumom može jedino da prepiše zdravstveni radnik. Dodaci kalijuma u obliku suplemenata pre svega savetuju se osobama sa dokazanim nedostatkom ovog minerala, a ne pacijentima koji imaju visok pritisak.

Bolesti bubrega i kalijum

Pojačana upotreba kalijuma u ishrani ne savetuje se ni hroničnim bubrežnim bolesnicima, a poseban oprez potreban je kod pacijenata na dijalizi. Savet je da se ove osove konsultuju sa stručnjakom o načinima upotrebe kalijuma. Neke bolesti bubrega i upotreba ovog minerala, mogu usloviti opasno visoke doze kalijuma u organizmu.

Kako magnezijum utiče na visok krvni pritisak?

Nedostatak magnezijuma u telu može usloviti rast krvnog pritiska. I pored toga što ima smisla da magnezijum može regulisati pritisak, dosadašnje studije nisu došle do dovoljno jasnih i jedinstvenih zaključaka. Jedna meta analiza pokazala da magnezijum donekle može da smanji vrednosti visokog krvnog pritiska. Magnezijum je dragocen mineral za gastrointestinalni trakt, nervni i kardiovaskularni sistem.
Magnezijuma ima u zelenom lisnatom povrću, kelju, spanaću, avokadu, orahu i pasulju, tofu siru. Suplementi magnezijuma mogu se kupiti u slobodnoj prodaji, a uobičajena nuspojava viška magnezijuma je dijareja.

Kalcijum je esencijalni mineral delotvoran za ceo organizam

Niske vrednosti kalcijuma dovode se u vezu sa visokim krvnim pritiskom. Kalcijum je esencijalni mineral za koji se zna da dobro utiče na zdravlje koštanog sistema, ali i celog tela. Kao i magnezijum, kalcijum je zadužen za održavanje dobrog funkcionisanja nervnog sistema i glatkih mišića. Dobri izvori kalcijuma su mlečni proizvodi (mleko, jogurt, sir), riba ( sardine i losos), zeleno povrće. Kalcijum je dostupan i kao suplement, ali moguće su interakcije sa lekovima. Odrasloj osobi u proseku je potrebno oko 1.300 mg kalcijuma dnevno.

Biljke koje regulišu visok krvni pritisak

Postoje dokazi da neke biljke mogu da snize krvni pritisak. Beli luk vekovima se koristi kao pomoćno lekovito sredstvo u tradicionalnoj medicini. Pojedine studije pokazale su da beli luk može da reguliše visok pritisak, s druge strane nema još do kraja jasnih dokaza koji bi mogli potvrditi ovu tvrdnju. Stručnjaci upozoravaju da suplementacija belim lukom može da poveća mogućnost krvarenja, pa ga zato oprezno moraju koristiti pacijenti na terapiji lekovima za razređivanje krvi.

Riblje ulje

Riblje ulje sadrži dragocene omega-3 masne kiseline, koje kao se smatra, dobro deluju na zdravlje srca i mozga. Neke ranije studije potvrdile su pozitivno dejstvo ribljeg ulja na kardiovaskularne pacijente. Skorija istraživanja, ipak, ne potvrđuju do kraja ovu ulogu omega-3 masnih kiselina.

Meta-analiza iz 2022. godine objavljena u časopisu Journal of the American Heart Association pokazala je da suplementacija ovim masnoćama u dozi od 3 grama snižava krvni pritisak za nešto više od 2,6 poena. Američki kardiolozi savetuju na nedeljnom nivou dve porcije masne ribe.

Zeleni čaj i visok krvni pritisak

Kao lekovito sredstvo zeleni čaj vekovima se upotrebljava u istočnoj Aziji. Poznata su antioksidativna svojstva zelenog čaja, a sada se tvrdi da on može da snizi visok pritisak. Meta analiza iz 2020. godine pokazala je da i kratkotrajna upotreba zelenog čaja može donekle regulisati hipertenziju. Zeleni čaj se može koristiti i kao suplement, stručnjaci ipak upozoravaju da ekstrakt zelenog čaja može da dovede kod nekih osoba do oštećenja jetre, i izazove neprijatne nuspojave ukoliko se koristi zajedno sa lekovima.

Biljni dodaci koje je potrebno izbegavati

Raznovrsna i dobro balansirana ishrana neophodan je deo borbe protiv visokog pritiska. Potrebno je imati na umu da neke supstance mogu da povise pritisak. Namirnice sa visokim nivoom soli, procesuirani industrijski proizvodi, prerađevine od mesa, biljni dodaci kao što su sladić i efedra ne savetuju se pacijentima sa hipertenzijom.

Pored ishrane hipertenzija se kontroliše i fizičkom aktivnošću, potrebno je imati kvalitetan san, dobro kontrolisati stres, primenjivati tehnike meditacije. I pored toga što fitoterapija i primena suplemenata može biti za mnoge pacijente primamljiva opcija, stručnjaci navode da njihova upotreba nije bez rizika. Smatra se da fitoterapija nije u toj meri kontrolisana kao upotreba medikamentozne terapije.

Lekovi kao najbolji izbor

Lekovi su uvek najbolji izbor  kada je potrebno u kraćem vremenskom roku sniziti izuzetno visoke vrednosti krvnog pritiska. Fizička aktivnost, promene u načinu ishrane i lekovito bilje mogu imati efekta tek posle nekoliko nedelja ili meseci. Neke biljke i suplementi mogu biti loša kombinacija sa lekovima i izazvati neželjene reakcije. Ekstrakt zelenog čaja može, na primer, uticati na apsorpciju lekova, pa je savet da se pre primene fitoterapije ili suplemenata uvek posavetujemo sa stručnim licem.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.