Naslovna / Prirodna medicina

Da li beli luk zaista može da snizi visok krvni pritisak

Priredio/la: D. T.|11:00 - 14. 11. 2022.

Hipertenzija je komplikovana bolest, koja u najtežim slučajevima može biti uvod u srčani ili moždani udar, otkazivanje bubrega. Pravila ishrana je samo deo terapije visokog krvnog pritiska

beli luk Beli luk ima mnogo zdravstvenih prednosti,  sastavni je deo salata, variva, specijaliteta od mesa i većina osoba na ovaj ga konzumira u dovoljnim količinama Foto: Shutterstock

Beli luk je začin, ali i tradicionalno lekovito sredstvo koje se hiljadama godina koristilo za lečenje različitih bolesti, od tuberkuloze do ujeda zmije. Beli luk je poznat kao Allium sativum ima kao što je poznato antiinflamatorna, antioksidativna i antibiotska svojstva. Neke studije sugerišu da može ojačati imuni sistem i da je koristan dodatak u terapiji karcinoma. Beli luk je sićušna biljka koja može dosta toga da ponudi, ali da li je moguće da može da snizi i visok krvni pritisak?

Dosta je nepoznanica o delovanju belog luka?

Postoje dokazi koji ukazuju na to da beli luk može da snizi krvni pritisak, ipak, kardiolog dr Ashish Sarraju sa klinike Cleveland, ističe da su mogućnosti belog luka dosta ograničene. Dr Sarraju nije usamljen u ovoj proceni, čak i oni stručnjaci koji tvrde da beli luk snižava krvni pritisak, priznaju da da postoji još mnogo nepoznanica o delovanju belog luka.

Nivo B12 i efikasnost belog luka

Neka istraživanja pokazala su da nivo vitamina B12 može uticati na efikasnost belog luka u snižavanju krvnog pritiska. S obzirom na to da svako do nas ima specifičan način ishrane, stručnjacima je teško da utvrde precizno delovanje samo jedne namirnice na složeno zdravstveno stanje kao što je visok krvni pritisak. Navode i da su mnoge studije o odnosu između belog luka i hipertenzije loše osmišljene.

Ukoliko beli luk zaista i snižava krvni pritisak,  ostaje i dalje otvoreno pitanje kako sastojci belog luka utiču na regulaciju hipertenzije? Pretpostavka koje bi možda imala najviše smisla jeste da crvena krvna zrnca reaguju na sumpor iz belog luka i produkuju gasove azotnog oksida (NO) i vodonik sulfida (H2S) – jedinjenja koja opuštaju i proširuju krvne sudove.

Koje količine belog luka su dovoljne da snize krvni pritisak?

Beli luk ima mnogo zdravstvenih prednosti,  sastavni je deo salata, variva, specijaliteta od mesa i većina osoba na ovaj ga konzumira u dovoljnim količinama. Neke studije navode da uzimanje dodataka belog luka može smanjiti visok krvni pritisak. Dr Sarraju ne misli da su ovi podaci dovoljno validni kako bi stručnjaci savetovali dodatne količine belog luka kod osoba koje pate od hipertenzije.

Dr Sarraju, savetuje ipak da pri pripremi jela, ipak imamo pri ruci neki čen belog luka. Prema njegovim rečima, jedna od najvećih vrednosti belog luka je ta što ishranu zasnovanu na DASH dijeti čini ukusnijom. Stručnjaci navode da je beli luk blagotvoran za krvne sudove i odlična zamena za so, koja se savetuje u veoma umerenim količinama osobama koje boluju od hipertenzije. Može biti dobro pomoćno sredstvo, ali ne i svemoguće „oružje“ u borbi sa visokim pritiskom.

Pravilna ishrana je samo deo terapije hipertenzije

Hipertenzija je komplikovana bolest, koja u najtežim slučajevima može biti uvod u srčani ili moždani udar, otkazivanje bubrega. Pravila ishrana je samo deo terapije visokog krvnog pritiska. Lekari savetuju pacijentima koji imaju hipertenziju da prestanu da puše, da izbegavaju alkoholna pića, redovno vežbaju, dovoljno spavaju. Od koristi je i dobra kontrola stresa, ukoliko je potrebno savetuje se i smanjenje telesne težine.

Koliko je bezbedna primena belog luka?

Nema ni dovoljno preporuka o bezbednim količinama belog luka. Američka uprava za hranu i lekove nije odobrila upotrebu belog luka u medicinske svrhe. Stručnjaci navode da je nekada upitan kvalitet i doza suplemenata na bazi belog luka. Postoje neki dokazi da u velikim količinama beli luk može da poremeti proces zgrušavanja krvi, što je posebno zabrinjavajuće kod pacijenata koji uzimaju lekove za razređivanje krvi.

Koncentrovani beli luk može biti štetan za osobe koje pate od stomačnih problema kao što su gastroezofagealna refluksna bolest i sindrom nervoznih creva. Iako je retko, postoje i ljudi koji su alergični na beli luk. Stručnjaci ipak zaključuju, da kao što nema dovoljno dokaza koji bi podržali medicinsku primenu belog luka, tako da ne postoje ni dokazi koji bi jasno naveli štetno delovanje belog luka.

Može li beli luk da bude zamena za lek?

Lekari navode da većina osoba može da koristi beli luk u ishrani ali i dodaju da beli luk nije zamena za lek. Osobe kojima ne smeta konzumacija belog luka, mogu slobodno da ga koriste, ali ne smeju da zaborave da uzmu i propisani lek. Nema dokaza koji bi jasno sugerisali da beli luk može zameniti medikamente za regulaciju krvnog pritiska.

Kada je u pitanju lečenje hipertenzije dr Sarraju navodi da dobru terapiju samo u 30 odsto čine lekovi, a  70 odsto zdrav način života i odgovarajuća ishrana. I pored svega i ovih 30 odsto je veoma važno, jer nismo u stanju da kontrolišemo faktore rizika kao što su genetika i određeni životni uslovi koji utiču na naš krvni pritisak.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Persa
22:44, 14. 11. 2022.
Odgovori

Pomaze cen belog luka i limunada nezasladjena za smanjenje krvog pritiska ali ponekad.

Марко
16:09, 15. 11. 2022.
Odgovori

Кунем се у бели или бијели лук!
Али умерености у свему треба бити, али баш у свему!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo