Naslovna / Zdravlje

Nedostatak gvožđa u organizmu utvrđuje se analizama krvi, koje su normalne vrednosti

Priredio/la: D. T.|13:30 - 11. 11. 2022.

Crvena krvna zrnca snabdevaju kiseonikom tkiva i organe, kada je manje crvenih krvnih zrnaca u organizmu javljaju se simptomi kao što su umor i kratak dah. U početku je ovaj oblik anemije praćen blagim i neprimetnim simptomima

nedostatak fvožša u organizmu Crvena krvna zrnca snabdevaju kiseonikom tkiva i organe Foto: Shutterstock

Nedostatak gvožđa u organizmu u većini slučajeva posledica je pogrešnog načina ishrane. Usled neodgovarajuće ishrane javlja se malokrvnost, sideropenijska anemija, kada se uočava manji broj eritrocita (crvenih krvnih zrnaca), hemoglobina. Nivo Fe ( gvožđa) utvrđuje se standardnom laboratorijskom analizom, normalne vrednosti za muškarce su 14,3 – 25,1 mikro mola i za žene 11,5 – 22 mikro mola po litru.

Kada je moguć nedostatak gvožđa u organizmu?

Pored neadekvatne ishrane, čest razlog za nedostatak gvožđa u organizmu je i gubitak krvi, loša apsorpcija na nivou gastrointestinalnog trakta, anemija je česta u trudnoći, a može biti i posledica hroničnih bolesti, infekcija.

Crvena krvna zrnca snabdevaju kiseonikom tkiva i organe, kada je manje crvenih krvnih zrnaca u organizmu javljaju se simptomi kao što su umor i kratak dah. U početku je ovaj oblik anemije praćen blagim i neprimetnim simptomima, ali kako se pojačava nedostatak gvožđa u organizmu simptomi postaju sve izraženiji. Zapaža se jak umor, slabost, bleda koža, bol u grudima, ubrzan je rad srca, javlja se nedostatak daha, ruke i stopala su hladni, nokti postaju lomljivi, smanjen je apetit, posebno kod dece.

Ne savetuje se suplementacija gvožđa na svoju ruku

Anemija usled nedostatka gvožđa je bolest koju ne možemo samostalno dijagnostikovati, a šta je uzrok može reći tek lekar. Ne savetuje se ni suplelmentacija gvožđem, bez prethodne konsultacije sa stručnjakom, jer veće količine gvožđa mogu biti opasne i dovesti do oštećenja jetre i drugih komplikacija.

Kako se dijagnostikuje malokrvnost?

Nedostatak gvožđa u organizmu dijagnostikuje se na osnovu izgleda i broja crvenih krvnih zrnaca kojih je u slučajevima anemije manje. Hematokrit predstavlja procenat krvi koji čine eritrociti (crvena krvna zrnca).Normalni nivoi su generalno između 35,5 i 44,9 procenata za odrasle žene i 38,3 do 48,6 procenata za odrasle muškarce. Ove vrednosti se mogu menjati u zavisnosti od uzrasta.

Niži nivo hemoglobina ukazuje na anemiju. Normalni opseg hemoglobina je 13,2 do 16,6 grama (g) hemoglobina po decilitru (dL) krvi za muškarce i 11,6 do 15 g/dL za žene. Feritin je protein koji skladišti gvožđe u organizmu, nizak nivo feritina obično ukazuje na nizak nivo deponovanog gvožđa.

Kada se savetuje endoskopija, kolonoskopija, ultrazvuk?

U nekim situacijama biće neophodno da se otkrije da li je anemija posledica nekog oboljenja, endoskopija je dijagnostička procedura kojom se utvrđuje da li postoji krvarenje iz hiatalne kile, čira ili želuca uz pomoć endoskopije. Kolonoskopija je dijagnostička metoda koja se primenjuje kako bi se isključila anemija kao posledica krvarenja iz creva. U nekim slučajevima biće potreban i ultrazvuk male karlice kako bi se isključila anemija kao posledica obilnog menstrualnog krvarenja.

Koje su namirnice bogate gvožđem?

Pošto organizam ne može sam da proizvodi gvožđe, ono se unosi u organizam ishranom, oralnom terapijom, i u težim slučajevima transfuzijom krvi. Neka namirnice blokiraju apsorpciju gvožđa, smatra se da kalcijum, polifenoli iz kafe i čaja imaju ovo svojstvo, dok vitamin C pomaže apsorpciju gvožđa. Savetuje se konzumacija koprive, cvekle.

Veće količine gvožđa ima u mesu u iznutricama kao što je jetra, u goveđem mesu, ćuretini. Gvožđem obiluju i crna čokolada i kakao u prahu, orasi, kikiriki, badem, lešnici, šljive, semenke bundeve, spanać, žumance jajeta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo