Naslovna / Zdravlje

Kolonoskopija je nekada neprijatna ali nužna, šta je bitno znati pre ovog pregleda

Piše: Danijela Tadić|9:00 - 16. 05. 2022.

Tokom kolonoskopije moguće je otkriti i označiti različite promene radi praćenja ili operativnog lečenja, zaustaviti krvarenje ili u novije vreme, nekada i zatvoriti oštećeni zid creva – kaže dr Saša Perić.

kolonoskopija Dr Perić: Nekada se samim otklanjanjem takvih promena pacijent smatra u potpunosti izlečenim Foto: Shutterstock/Screen shot, youtube Nikola Brajović

Krvava stolica, bolovi, poremećaji rada creva u vidu čestih dijareja ili konstipacija, neki su od najčešćih razloga za kolonoskopski pregled. Kolonoskopija je kako ističu stručnjaci, dijagnostički postupak koji može spasiti nečiji život, ako se pravovremeno primeni.  Do nedavno, ovaj pregled savetovao se osobama posle 50. godine života, ali usled rasta broja obolelih od karcinoma debelog creva, prema najnovijim smernicama, prvi kolonoskopski pregled trebalo bi obaviti nakon 45. godine.

Koje su indikacije za kolonoskopiju?

Kolonoskopski pregled pruža stručnjaku mogućnost da otkrije i najmanje lezije. Pored osetljivosti, endoskopske metode imaju i tu prednost da se uočene promene mogu ukloniti tokom samog pregleda i na taj način uštedeti i vreme i novac, a sam postupak postaje i metod lečenja. Kolonoskopski se, ukoliko je priprema adekvatna može otkriti čak 90 do 95 odsto, postojećeg karcinoma debelog creva, navodi se u Uredbi o nacionalnom programu ranog otkrivanja kolorektalnog karcinoma.

Kolonoskopija  je dijagnostičko terapijska procedura kojom se uz primenu fleksibilnog instrumenta (kolonoskopa) ispituje debelo crevo (kolon) i završni deo tankog creva (treminalni ileum). Imajući i vidu povećanje učestalosti različitih oboljenja sistema organa za varenje, kolonoskopija zauzima veoma značajno mesto u savremenoj medicinskoj praksi. Indikacije za kolonoskopski pregled su veoma široke i obuhvataju bolove u trbuhu, gubitak u telesnoj masi, promene kvaliteta pražnjenja, potvrđene anemije sa gubitkom gvožđa, prisustvo primesa krvi ili sluzi u stolici, kako vidljivih, tako i onih koji su verifikovane različitim testovima kao i različite simptome poput lažnih poziva na pražnjenje ili osećaja nepotpune ispražnjenosti – kaže za portal eKlinika internista gastroenterolog primarijus dr Saša Perić, lekar koji je prvi u Srbiji uveo PH-metrijsko merenje aciditeta putem BRAVO kapsule.

Kolonoskopija je i pregled tokom kojeg je moguća i medicinska intervencija

Kandidati za pregled nisu samo osobe, koje imaju jasne tegobe već i osobe kod kojih u porodici ima podataka o postojanju oboljenja debelog creva, naglašava dr Perić. Stručnjaci savetuju preventivne preglede mlađim osobama koje imaju u porodici istoriju karcinoma  debelog creva, polipe ili druge gastrointestinalne bolesti. Kolonoskopija je i pregled tokom kojeg, ukoliko postoji potreba, stručnjak može uraditi i medicinsku intervenciju.

– Opis dijagnostičko terapijske procedure, upućuje nas na to da pored vizuelizacije sluzokože debelog creva i eventualnih promena na njoj, primenom različitih akcesorija, koje se uvode u kolon kroz radni kanal aparata, možemo uraditi i različite intervencije, poput uzimanja biopsije za PH verifikaciju viđenih promena, otklanjanje polipa ili manjih tumora. Tokom kolonoskopije moguće je otkriti i označiti različite promene radi praćenja ili operativnog lečenja, zaustaviti krvarenje ili u novije vreme, nekada i zatvoriti oštećeni zid creva – objašnjava dr Perić.

Kako se pripremiti za pregled?

Posle postavljanja indikacije pacijent se priprema za kolonoskopski pregled koji podrazumeva potpuno pražnjenje creva. Dr Perić navodi da na tržištu trenutno postoji veći broj preparata sa različitim modelima priprema.

– Osnova u svakoj pripremi je što veća količina tečnosti u cilju potpunog pražnjenja creva, ali i zbog omogućavanja što bolje vizuelizacije, jer na ovaj način i kvalitet pregleda postaje bolji. Takođe, kada je god to moguće, savetuje se fizička aktivnost tokom pripreme za pregled koja poboljšava motilitet (pokretljivost) creva i time i pražnjenje. Pažnju treba obratiti tokom pripreme na hronične bolesnike koji nastavljaju da uzimaju redovnu propisanu terapiju, uz isključivanje antikoagulantnih preparata, prema savetovanoj šemi– precizira dr Perić.

Kako izgleda sam pregled?

Kolonoskopiju radi stručnjak fleksibilnim instrumentom, promera do 10 milimetara (u zavisnosti od tipa instrumenta), koji se  uvodi kroz anus laganim potiskivanjem. Instrumentom lekar pregleda čitavu dužinu debelog creva, sve do njegovog prelaza u tanko crevo. Pacijent najčešće leži na levoj strani tela, a pregled u proseku traje oko pola sata.

– Kolonoskop se kroz analni kanal uvodi u debelo crevo. Ubacivanjem vazduha crevo se širi i omogućava se prolazak aparata i vizuelizacija sluznice. Sam čin ubacivanja vazduha i prolaska aparata, zbog anatomskog izgleda creva ili kod postojanja, na primer, priraslica u trbuhu usled prethodnih operativnih zahvata, može biti neprijatan i bolan za pacijenta. Zbog toga se sada sve ćešće pregled izvodi u sedoanalgeziji čime je omogućena komfornija procedura. Tokom pregleda ukoliko se primete promene na sluzokoži debelog creva, uzima se uzorak tkiva za patohistološku analizu kojom se postavlja definitivna dijagnoza promene – naglašava dr Saša Perić.

Doktor dodaje da se u isto vreme manje izrasline poput polipa ili manjih tumorskih promena otklanjanju i takođe šalju na PH verifikaciju radi odluke o daljem lečenju.

Nekada se samim otklanjanjem takvih promena pacijent smatra u potpunosti izlečenim – ističe dr Perić.

Moguće komplikacije

Komplikacije tokom same intervencije su veoma retke. Moguće su reakcije na lekove, ukololiko se pregled radi u sedoanalgeziji ili povrede integriteta creva. Prema relevantnim podacima, komplikacije su moguće u najviše do jedan odsto slučajeva. Dr Perić navodi da je kao i sve invazivne procedure i kolonoskopija povezana sa rizicima.

– Moguće su perforacije zida creva tokom pregleda, koje nastaju zbog oštećenja zida creva aparatom ili kod kod već oštećenog zida creva usled pritiska veće količine vazduha u lumenu creva. Nekada se javlja i krvarenje nakon uzimanja biopsije ili otklanjanja različitih promena u kolonu. Ove komplikacije nisu česte i pažljivim izvođenjem pregleda njihova učestalost se svodi na minimum. Svakako ukoliko dođe do njih pravovremenim prepoznavanjem i primenom odgovarajućeg lečenja pacijent se zbrinjava bez posledica. Pored svega navedenog, treba reći da je korist od kolonoskopije višestruka i dugotrajna, jer je procedura koja se, prema smernicama Svetske zdravstvene organizacije, ne ponavlja često – kaže dr Saša Perić.

Redovna kolonoskopija može sprečiti čak 40 odsto svih karcinoma debelog creva

Harvardova škola javnog zdravlja navodi da bi redovna kolonoskopija mogla sprečiti čak 40 odsto svih kancera debelog creva.  Ukoliko je nalaz uredan i nema nikakvih patoloških promena, pregled se savetuje na svakih pet godina.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, rak debelog creva drugi je najčešći zloćudni tumor po broju obolelih i umrlih osoba. Svake godine u Srbiji od ovog raka oboli približno 4.500, a umre više od 3.000 ljudi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Igor
12:50, 16. 05. 2022.
Odgovori

Moja mama je preminula na stolu tokom kolonoskopije, infarkt miokarda. Za starije ljude ta intervencija nije naivna. Oduzela mi je majku!

Rastko
14:15, 16. 05. 2022.
Odgovori

A zasto dozvolite da pacijent umre, narocito ako mu se na vreme otkrije rak debelog creva..!?

Milan
16:16, 16. 05. 2022.
Odgovori

Tablete sa kamerom

Александар
17:07, 16. 05. 2022.
Odgovori

Ne vidim da ste napisali koliko košta pregled

Aleksandar
17:30, 16. 05. 2022.
Odgovori

Oko 30€ je sedacija tako da nema apsolutno nikakve neprijatnosti ja sam prosle godine odradio kolonoskopiju i gastroskopiju u jednoj anesteziji i uopste ne znam sta su mi doktori radili i sve je trajalo oko 15 minuta

Bane
18:14, 16. 05. 2022.
Odgovori

Imam 68 godina,pre osam godina su mi otkrili,baš kolonoskopiji,karcinom debelog creva,uradili operaciju,odstranili dvadesetak sm.izvukli na stomaku kolostomu,do nisu hemio terapijom uspeli da saniraju karcinom a to je dve skoro godine,ponovnom operacijom su sastavili crevo i vratili me na normalno funkcionisanje,uz česte kontrole i pridržavanja ishrane eto ja već osmu godinu živim.Najvažnije je da posle određenih simptoma odete što pre na kolonoskopiji,jer je to podmukla bolest najčešće smatramo da su hemoroidi,nije još dokazano da je to nasledna bolest,jer niko od mojih bližih i daljih rođaka preko dvesta godina nije bolovao od te bolesti.Najvaznije je na vreme otkriti i kasnije uz lekove uzimati i alternativne ili prirodne lekove.

Branislava Dobrivojevic
22:14, 16. 05. 2022.
Odgovori

Mom muzu je doktorica prilikom kolonoskopije rasturila ceo stomak a nije imao ni hemoroide imao je operaciju i to dve tako da sad nema trbusnu maramicu i totalni je invalid a pre toga je bio zdrav i poktetljiv covek a sad smo obadvoje vezani samo za kucu

seljak
21:30, 17. 05. 2022.
Odgovori

Dr Peric mi je radio kolonoskopiju bez anestezije Bezbolno ,pazljivo uz strucno objasnjenje jednom reci vrlo vrlo vrhunski strucnjak.
Inace kad radite kolonoskopiju meni je jako bitno da i sam vidim promene tako da je rad bez anestezije po meni vrlo opravdan ko moze da ga podnese.Kad vidite sta sve moze da se nadje u crevima videcete da cilj opravdava sredstvo.

Zivka Rosic
21:49, 17. 05. 2022.
Odgovori

Proslo je sest kodina od kako sam operisala kancer debelog creva i dobro se osecam . Pri prvom simptomu obavezno uraditi kolonoskopiju ne dozvoliti da vas tese kako su to samo hemoroidi .Kolonoskopija obavezna !!! Ja sa je radila nekoliko puta bez anastezije i osim neprijatnosti nisam imala drugih problema . Ako dozvoljavate pohvalila bi lekare i sestre sa gastro odeljenja u Vrscu .

Nikola
1:04, 18. 05. 2022.
Odgovori

Ja vec 10godiina imam kondilome i hemoroide koi su jasno vidiljivi sa spoljne strane isao sam na sve moguce preglede na koznom dva puta me slali kod hirurga gde su jasno na uputu upisali da je za operaciju oba puta je bilo vratili me posle pregleda i da se javim za godinu dana jer je lista za cekanje pre dugacka. Da bih na kraju saznao da je problem nece niko u drzavnoj ustanovi da operise jer sam od 2003god hiv pozitivan . I zato me odbijali cak su pokusavali doktori sa infektivne da pokusaju da nadju hirurga da uradi operacije jer se pojavio veliki broj osoba sa hivom da imaju slican problem a ne mogu da ga rese. A privatno ta operacija kosta boga tako da je to tema dosta ljudi prepusteno sami sebi .

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo