Naslovna / Zdravlje

Bol u stomaku može biti simptom ozbiljnih stanja

Priredio/la: D. T
17:00 - 13. 04. 2022.

Preterani unos namirnica, pojačani stres, netolerancija na neku hranu najčešći su razlozi za bol u stomaku

bolovi u stomaku Bol u stomaku najčešće je posledica trovanja hranom Foto: Shutterstock

Bol u stomaku je pored upornog kašlja jedan od nekoliko najčešćih razloga za posetu lekaru. Preterani unos namirnica, pojačani stres, netolerancija na neku hranu najčešći su razlozi za bol u stomaku. Bol lokalizovan u sredini ispod grudne kosti i oko pupka obično je posledica problema sa želucem kao što je gastritis, helikobakter pilori infekcija ili čir.

Gastritis

Gastritis je medicinski naziv za zapaljenje sluznice želuca, bilo koje etiologije. Može biti akutan, ako se javi u jednoj epizodi, ili hroničan ako se postepeno razvija tokom vremena i ne leči se. Tečnost koja pomaže varenje hrane sadrži mnogo kiseline i nekada se dešava da probije zaštitnu barijeru u stomaku i iritira sluznicu želuca, usled čega se javlja upala – gastritis. Zapaljenje sluznice želuca može biti posledica bakterijske infekcije, upotrebe lekova protiv bolova kao što je ibuprofen, polsedica konzumacije prezačinjenje hrane i alkohola ili stresa. U najtežim situacijama gastritis može dovesti do krvarenja ili čira na želucu.

Peptički ulkus

Čir na želucu ili peptički ulkus je ograničeno oštećenje sluznice želuca ili dvanaestopalačnog creva. Kao i kod gastritisa ovo stanje uglavnom je posledica bakterijske infekcije ili upotrebe lekova protiv bolova. Petpički ulkus nekada je posledica pušenja i upotrebe alkohola. Stanje se leči lekovima koji smanjuju lučenje želudačne kiseline ili antibioticima, u zavisnosti od uzroka.

Stomačni grip

Stomačni grip ili virus je posledica virusne infekcije. Stanje se manifestuje dijarejom, grčevima ili mučninom, moguće je i povraćanje. Stomačni grip se lako prenosi s osobe na osobu ili putem zaražene hrane. Stomačni grip često prođe sam od sebe. Savet je ipak da posetimo lekara ako imamo povećanu telesnu temperaturu, povraćamo, dehidriramo ili primetimo tragove krvi u stolici.

Trovanje hranom

Bol u stomaku najčešće je posledica trovanja hranom. Bakterije, virusi i paraziti u hrani izazivaju trovanje hranom koje prate dijareja, mučnina i povraćanje. Stanje najčešće prođe samo od sebe. Savet je da posetimo lekara ako imamo dijareju koja traje duže od tri dana. Preporuka je da hronični bolesnici, sa slabim imunitetom, obavezno posete lekara, ako se desi trovanje hranom.

Sindrom nervoznih creva

Jedan od najčešćih problema kada je u pitanju stomak jeste sindrom nervoznih creva. Stanje je praćeno grčevima, nadimanjem, sluzi u stolici. Pacijenti se žale na nemogućnost pražnjenja creva ili u dijareju, a ova stanja se često i prepliću. Nije do kraja jasno šta izazva sindrom nervoznih creva. Često je iza svega učestali stres, neodgovarajuća ishrana, hormonski disbalans, infekcije. Lekari najčešće savetuju promene životnih navika koje mogu da pomognu u kontroli ovog sindroma.

Netolerancija na laktozu

Laktoza je šećer u mleku i mlečnim proizvodima. Stanje je posledica poremećaja varenja i nemogućnosti probave laktoze, glavnog ugljenog hidrata u mlečnim proizvodima. Osobe koje pate od ovog problema jednostavno nemaju dovoljno enzima laktaze, koji je neophodan za varenje laktoze. Netolerancija na laktozu manifestuje se dijarejom, gasovima, nadimanjem i bolom u stomaku. Ne postoji lek, ali stanje možete da se leči izbegavanjem mlečnih namirnica ili korišćenjem mlečnih proizvoda bez laktoze.

Alergija na hranu

Alergija na hranu je posledica imunološke preosetljivosti, usled koje namirnica koju koristimo, može da izazove jaku reakciju praćenu produkcijom IgE antitela i određenim simptomima. Pored bolova u stomaku, simptomi mogu uključivati peckanje i oticanje u ustima i grlu. Školjke, orasi, riba, jaja, kikiriki i mleko najčešće uzrokuju alergiju na hranu.

Upala slepog creva

Apendicitis je upala slepog creva (apendiksa). U nauci nije još poznata tačna uloga slepog creva, ali smatra se da utiče na funkcionisanje imunog sistema. Upala slepog creva je posledica blokade otvora slepog creva u debelo crevo mukusom, stolicom ili uvećanim limfnim tkivom. U slučaju da dođe do upale, slepo crevo se hirurški odstranjuje. U slučaju pucanja može doći do prodora bakterija u telo. Bol često počinje od pupka i širi se na donju desnu stranu stomaka.

Napad žučne kese

Žuč je rastvor elektrolita, žučne soli i kiseline koje se ponašaju kao deterdžent i tako rastvaraju masti u hrani i čine ih pogodnim za resorpciju. Nekada usled pojave kamenja u žučnoj kesi, dođe do, blokiranja žučnih kanalića. Javlja se bol u stomaku, ako je bol jak ili traje više od nekoliko sati, potrebno je potražiti stručnu pomoć. Nekada se pacijenti žale na mučninu, povraćanje, groznicu, svetlu stolicu.

Stomačna kila

Kila, bruh ili hernija javlja se kada masno tkivo ili unutrašnji organ prolazi kroz slabo mesto na trbušnom zidu. Stanje je posledica urođene ili stečene slabosti mišića, nekada može biti praćeno blagom nelagodom ili postojati bez jasnih simptoma bolesti, ipak kod jednog broja pacijenata može se javiti bol u stomaku.

Konstipacija

Zatvor ili konstipacija najčešće je posledica nedovoljnog unosa vode i biljnih vlakana. Stanje karakteriše nedovoljno pražnjenje creva, manje od tri puta na nedeljnom nivou. Stolica je tvrda a nekada se opažaju i tragovi krvi. U slučaju krvi savet je da se obratite lekaru, krv je uglavnom posledica pojave hemoroida, ali nekada može ukazati i na ozbiljnije oboljenje.

Pankreatitis

Akutni pankreatitis je naglo nastalo zapaljenje žlezde gušterače-pankreasa, koje može da zahvati i ostale okolne, a u težim slučajevima i udaljene organe. Bol u gornjem delu stomaka pogoršava se posle jela, posebno obilnog i masnog obroka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo