Naslovna / Zdravlje

Kako povećati hemoglobin, koje su normalne vrednosti za muškarce i žene

Priredio/la: D. T.|17:00 - 10. 05. 2022.

U zavisnosti od uzroka niskog hemoglobina lečenje može biti nekada dugotrajno, stručnjaci navode da može proći nekoliko godina dok se ne uspostave normalne vrednosti

hemoglobin Nizak nivo hemoglobina može biti i posledica bolesti pluća, pušenja, opekotina, velikog fizičkog napora Foto: Shutterstock

Hemoglobin prenosi kiseonik do ćelija i tkiva, on je metaloprotein, sadrži gvožđe i nalazi se u crvenim krvnim zrncima (eritrocitima). Hemoglobin transportuje i ugljen-dioksid iz ćelija u pluća. Ugljen-dioksid se oslobađa izdisanjem. U slučaju da organizam ne raspolaže dovoljnim količinama kiseonika telo otežano obavlja navedene funkcije, tada dolazi do malokrvnosti koja se može nekada lečiti i odgovarajućom ishranom.

Gvožđe

Hrana bogata gvožđem može pomoći u regulaciji nivoa hemoglobina. Namirnice bogate gvožđem pomažu telu da proizvede više eritrocita. Meso i riba, jaja, suvo voće, kao što su urme i smokve, zeleno povrće kao što su brokoli, kelj, spanać, boranija, orasi i semenke su bogati gvožđem.

Folati

Folati se svrstavaju u vitamine B kompleksa i imaju suštinsku ulogu u proizvodnji hemoglobina. Folati su esencijalni nutrijenti bitni za niz metaboličkih reakcija, deobu ćelija, formiranje eritrocita i normalno funkcionisanje različitih organa i organskih sistema. Telo koristi folate za proizvodnju hema, osnove života i bitne komponente hemoglobina koja pomaže u prenosu kiseonika.

U slučaju da nema dovoljnih količina folata, crvena krvna zrnca neće moći da sazrevaju i dolazi do anemije (malokrvnosti). Namirnice bogate folatima su govedina, spanać, pirinač, kikiriki, pasulj, zelena salata.

Apsorpcija gvožđa

Konzumiranje dovoljnih količina gvožđa je bitno, ali veoma je važno omogućiti telu da na pravi način apsorbuje gvožđe. Hrana bogata vitaminom C, kao što su agrumi, jagode i lisnato zeleno povrće, može osnažiti apsorpciju gvožđa. Sličnu ulogu imaju i vitamin A i beta-karoten. Vitamina A ima dosta u ribljom mesu, iznutricama, kelju. Beta-karotena ima u žutom, crvenom i narandžastom voću i povrću.

Upotreba suplementa

U slučajevima veoma niskog nivoa hemoglobina, stručnjak može posle uvida u krvnu sliku, propisati upotrebu suplemenata gvožđa. Bitno je napomenuti da previše gvožđa može biti opasno i izazvati hemohromatozu (prezasićenost organizma gvožđem) što može dovesti do bolesti jetre i neželjenih efekata kao što su zatvor, mučnina i povraćanje. Zato je bitno primenjivati suplemente pod nadzorom stručnjaka, koji može preporučiti na nekoliko meseci upotrebu gvožđa.

Koje su uobičajne vrednosti hemoglobina?

Nizak hemoglobin se dijagnostikuje kod muškaraca ukoliko su vrednosti manje do 135 grama po litru (g/L) hemoglobina u krvi i kod žena ispod od 118 g/L. Normalne vrednosti za muškarce iznose od 135 do 182 g/L, za žene 119 do 157 g/L.

Nizak nivo hemoglobina često se javlja u trudnoći, a može biti i posledica nedostatka gvožđa, problema s jetrom ili bubrezima ili usled neke hronične bolesti. Moguće je imati niži nivo hemoglobina bez nekog vidljivog uzroka, stanje često nije praćeno nikakvim simptomima ili indikacijama.

Odgovarajuće vrednosti hemoglobina kada su u pitanju deca variraju u zavisnosti od uzrasta. Ukoliko promene u načinu ishrane i primena suplemenata ne obezbede dobre rezultate, osobama sa niskim nivoom hemoglobina, nekada mogu biti neophodni dodatni lekovi.

Simptomi nedostatka hemoglobina

Simptomi veoma niskog nivoa hemoglobina praćeni su brzim i nepravilnim otkucajima srca, bledom kožom i desnima, mučninom, slabošću mišića, čestim i neočekivanim modricama, glavoboljama. Osoba sa niskim nivoom hemoglobina može biti anemična. Stanje malokrvnosti posledica je nedostatka gvožđa, vitamina B12, folata ili jačeg gubitka krvi. U težim slučajevima, anemija je uzrokovana bolešću bubrega i jetre, ili je posledica leukemije.

Malokrvnost je čest pratilac i hipotireoze, kada štitna žlezda ne proizvodi dovoljne količine hormona ili talasemije nasledne bolesti koja sprečava pravilno funkcionisanje hemoglobina. Nizak nivo hemoglobina može biti i posledica bolesti pluća, pušenja, opekotina, velikog fizičkog napora. U zavisnosti od uzroka niskog hemoglobina lečenje može biti nekada dugotrajno, stručnjaci navode da može proći nekoliko godina dok se ne uspostave normalne vrednosti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Velimir
17:30, 03. 10. 2022.
Odgovori

2017 godine izvadjena mi je štita žlezda,zločudni tumor,i od tada hemoglobin pokazuje niske vrednosti od 101 do 110, takodje je došlo i do pada erotricita 3,30.Za povečanje hemoglobina, erotricita i gvoždja lekari su mi stalno propisivali heferol i folkis ali pozitivnih pomaka za ovih 5 godina nije bilo.Želim vcaš kometar na sve ovo i dali postoje neki drugi lekovi koji bi donekle promenili moju krvnu sliku, hemoglobin, erotricite i gvoždje. Hvala

Dejan
8:36, 08. 12. 2022.
Odgovori

Gospodine Velimire nije dovoljno samo unositi heferol i folkis ili ti folnu kiselinu vitamin B9 treba malo da promenite pa pocnete da unosite organsko gvozdje i pored vitamina B9 unositi i drugu grupu B vitamina pogotovo B12 i kao nezaobilazni faktor to vam je svaki dan jedan Vitamin C od 500 mg da bi isti mogao da veze gvozdje u krv inace sve dzaba pijete bez istog i uz sve to obavezno uvesti cveklu i spanac sto vise u ishrani bukvalno svakodnevno i verujte mi za 6 meseci Anemija ce poceti vidno da se smanjuje a uz to odradite i ciscenje organizma od mogucih parazita koji su dobrim delom i sami zasluzni za Anemiju. Srdacan pozdrav i brz oporavak vam zelim.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo