Naslovna / Zdravlje

Kako se leči loša cirkulacija i da li pomažu vitamini i suplementi

Priredio/la: D. T.|19:00 - 17. 09. 2022.

Ukoliko primetite da rane na koži sporo zarastaju, moguće je da imate problem sa lošom cirkulacijom, koja takođe povećava rizik od raznih infekcija

cirkulacija Slaba cirkulacija je krivac za hladne šake i stopala, grčeve u mišićima, umor Foto: Shutterstock

Loša cirkulacija je krivac za hladne šake i stopala, grčeve u mišićima, umor. Krv snabdeva kiseonikom i bitnim hranjivim sastojcima ćelije, tkiva i organe. Loša cirkulacija može da dovede do sporijeg zarastanja rana i da poveća rizik od pojave infekcija. U nekim slučajevima, kod ovog zdravstvenog problema, mogu da pomognu određeni način ishrane i suplementi.

Kako se prepoznaje loša cirkulacija?

Nepravilnost u cirkulaciji se lako uočava, najčešće su stopala i šake hladni, izražen je osećaj utrnulosti ili peckanja. Koža može biti suva, posebno na stopalima, nokti lomljivi. Primetno je, u nekim slučajevima, sporije zarastanje rana, a pojedini pacijentu usled oslabljene cirkulacije pate od erektilne disfunkcije. Svi ovi simptomi mogu biti i posledica drugih zdravstvenih problema. Kod nekih pacijenata, navedeni simptomi mogu biti na primer posledica dugoročnog oboljenja kao što je dijabetes.

Loša cirkulacija poboljšava se suplementima

Suplementacija nije terapija za probleme sa cirkulacijom. Suplementi, ipak, u nekim slučajevima mogu osnažiti kardiovaskularno zdravlje.  Dejstvo suplemenata, umnogome zavisi od samog uzroka loše cirkulacije. U slučaju da je slaba cirkulacija posledica manjka vitamina B, suplementi mogu biti od pomoći, navode stručnjaci. Odluku o mogućoj suplementaciji donosi, pre svega lekar, imajući u vidu celokupno zdravstveno stanje osobe, način života, godine. Suplementi se, takođe, uzimaju u određenim dozama u ograničenom vremenskom trajanju.

1. Kapsaicin

Ovo je jedinjenje koje dalje prepoznatljiv, ljut, ukus papričicama. Za jačinu ljutine postoji referentna mera – Skovil skala. Kajenska čili papričica posebno je bogata ovim jedinjenjem. Nekoliko studija je ispitivalo efikasnost leka kod problema sa cirkulacijom. Veruje se da je kapsaicin, vazodilatator, što znači širi krvne sudove. Studije na životinjama potvrdile su ovo svojstvo kapsaicina.

Ukoliko se odlučimo da ga koristimo, savet je da to bude pažljivo jer su moguće nuspojave, kao što su bol u stomaku, osećaj pečenja, mučnina, nadimanje. U nekim slučajevima visoke doze mogu biti opasne za osobe koje pate od kardiovaskularnih smetnji.

2. Omega-3 kiseline

Eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA) su omega-3 masne kiseline koje podstiču oslobađanje azotnog oksida. Ova dva elementa opuštaju krvne sudove i omogućavaju nesmetanu cirkulaciju. Smatra se da i ovi antiinflamatorni efekti omega-3 kiseline, mogu poboljšati funkciju ćelija unutar krvnih sudova. Pretpostavlja se da se na ovaj način smanjuje kardiovaskularni rizik kod pušača i osoba koje imaju visok indeks telesne mase.

Američka uprava za hranu i lekove preporučuje da maksimalne doze omega-3 masnih kiselina budu do 5 g dnevno u kombinaciji sa dodacima ishrani. 

3. Cvekla u prahu

Cvekla u prahu sadrži jedinjenja koje organizam pretvara u azot – oksid, koji opušta krvne sudove i povećava količinu cirkulišuće krvi. Mala studija iz 2017. godine u kojoj je učestvovalo 12 učesnika, starih od 57 do 71 godine proučavala je ovaj efekat. Uočeno je da su osobe koje su pile 140 mililitara soka od cvekle bogatog nitratima, u bitnoj meri smanjile vrednosti visokog krvnog pritiska i moguće upale krvnih sudova.

4. Vitamin B3

Vitamin B3, ili niacin, je vitamin koji stručnjaci nekada preporučuju kao sredstvo za snižavanje visokog nivoa holesterola i triglicerida u krvi. Crvenilo kože je jedini neželjeni efekat. Za sada nema dovoljno naučnih dokaza da bi vitamin B3 mogao da bude lek za slabu cirkulaciju. Smatra se, ipak, da ovaj vitamin jača kardiovaskularno zdravlje. Gornja preporučena dnevna granica vitamina B3 za odrasle osobe je 35 mg dnevno. Ovaj vitamin može biti toksičan u većim dozama.

5. L-arginin

L-arginin je poluesencijalna aminokiselina prisutna u nekim vrstama mesa i orašastih plodova. Studija iz 2018. godine sugeriše da l-arginin može podstaći oslobađanje azotnog oksida u kombinaciji sa folatom, vitaminom B6 i vitaminom B12. Jedno istraživanje potvrdilo je pozitivan učinak primene ove aminokiseline u kombinaciji sa ovim vitaminima, na jačanje krvnih sudova i snižavanje visokih vrednosti krvnog pritiska. Međutim, samo uzimanje l-arginina nije dovelo do bilo kakvog poboljšanja.

6. Beli luk

Beli luk sadrži antioksidante i antiinflamatorne agense, poput alicina, koji opušta i širi krvne sudove. U istraživanju iz 2017. odrasle osobe sa dijagnozom bolesti krvnih arterije, konzumirale su beli luk u prahu, dva puta dnevno tokom tri meseca. Beli luk je poboljšao protok krvi. Dobijeni rezultati, ipak, nemaju statističku težinu pa je potrebno više istraživanja koja bi mogla da potvrde ovo delovanje.

7. Kurkumin

Kurkumin je sastojak začina kurkume. U pitanju je fenol i vrsta antioksidansa.  U studiji iz 2017. godine, zapaženo je jačanje krvnih sudova kod osoba koje su konzumirale  2.000 mg kurkumina dnevno tokom 12 nedelja.

Loše navike zbog kojih nam je loša cirkulacija

Način života i neke dobre navike mogu da spreče probleme sa lošom cirkulacijom. Savet je da budemo fizički aktivni, da koristimo raznovrstan dobro izbalansiran način ishrane, da unosimo dovoljne količine vode. Potrebno je da pronađemo način na koji možemo najbolje da se izborimo sa stresom, da izbegavamo duvanski dim.

Mnoga od navedenih istraživanja su preliminarna i nema za sada dovoljno naučne osnove da beli luk, ljute papričice, ili cvekla mogu biti od pomoći.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
sonja savic
2:12, 18. 09. 2022.
Odgovori

Hvala vam na dobrim informacijama.
Bobro dosli sa vise infirmacija.About brest cacer.Regard Spostovanjem.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo