Naslovna / Zdravlje

Kurje oko – lekovi iz kućne apoteke koji mogu da pomognu

Priredio/la: D. T.|17:00 - 21. 05. 2024.

Neka sredstva ne bi trebalo da koriste pacijenti koji se leče od dijabetesa ili imaju veoma lošu cirkulaciju

Kurje oko je deo kože koje obrazuje zadebljanje zbog pritiska na stopalo. Ove promene na stopalima nisu samo estetski problem, jer mogu da budu i bolne i da se se u nekim slučajevima i iskomplikuju dodatnom infekcijom. Najčešće su posledica nošenja neodgovarjauće obuće, leče se na mnoge načine, pa i lekovima iz kućne apoteke.

Neophodna je udobna obuća

Kurje oko su očvrsli slojevi kože uglavnom na tabanima, koža je gruba u vidu žutih mrlja, osetljiva na dodir, do bola dolazi prilikom nošenja obuće. Kurje oko može da se formira i ispod noktiju na stopalima, između prstiju stopala, sa strane.

Kurje oko obično se javlja posle nošenja cipela koje su neudobne i tesne, ako stojimo ili hodamo duže vreme. Prvi korak u lečenju je nabavljanje udobne obuće, koja će biti dovoljno komotna i neće stvarati dodatni pritisak na stopala.

Terapija gorkom solju

Potopite stopala u toplu vodu sa dodatnkom gorke soli. Ova vrsta soli je magnezijum sulfat, a sam magnezum bitan je mineral koji reguliše oko 300 enzimskih reakcija kao što su regulacija krvnog pritiska, nivo šećera u krvi.

Posle nekoliko minuta osušite stopala i nanesite hidratanu kremu, nastavite proces svakodnevno dok ne dođe do omekšavanja kurjeg oka. Kada promena bude dovoljno meka i bezbolna, pokušajte da je nežno uklonite turpijom za stopala. Ne morate u jednom mahu da ukonite u celosti kurje oko, proces može potrajati nekoliko nedelja.

Ricinisovo ulje

Slična varijanta uklanjanja kurjeg oka je i uz upotrebu ricinisovog ulja. Stopala se prethodno potope u toplu vodu, osuše se, pa se nanese ricinisovo ulje. Sve se potom zaštiti odgovarjučim parčetom gaze i flasterom, kako ne biste zaprljali čarape. Terapija traje nekoliko nedelja.

Salicilna kiselina

U apotekama se u slobodnoj prodaji mogu nabaviti i flasteri, kapi, ulošci sa salicilnom kiselinom za kurje oči. Koriste se na osnovu uputstva i primenjuju dve nedelje.

Salicilna kiselina rastvara keratin od kojih je sačinjeno kurje oko. Koža će posle upotrebe salicilne kiseline postati bela, kada će biti moguće da odstranimo kurje oko. Stručnjaci skreću pažnju da ove proizvode ne bi trebalo da koriste pacijenti koji se leče od dijabetesa ili imaju veoma lošu cirkulaciju. Koža pacijenata sa dijabetesom ne može da se oporavi na isti način kao koža osobe bez zdravstvenih problema.

Kada da posetimo doktora?

U slučaju da predloženi lekovi iz kućne apoteke ne daju rezultate potrebno je da potražimo stručnu pomoć. Moguće je i lasersko uklanjanje.

Prevencija

Kurje oko može da se vrati i posle uklanjanja. Prevencija, pre svega, nošenje udobne obuće, zato je neophodna.  Od pomoći mogu da budu i ulošci za stopala. Neophodna je redovna nega i pranje stoplala sapunom i toplom vodom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Zlatija Kostic
8:17, 23. 05. 2024.
Odgovori

Sve predlozeno je nesto sto ce samo malo i trenutno ublaziti bol .resenje su stari medicinski pedikiri kojih danas malo ima,upotreba turpije pogorsava vec lose stanje i pravi rende na stopalima.Srdacan pozdrav Zlatija Kostic pedikir sa vise od 50 godina iskustva.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo