Naslovna / Zdravlje

Peckanje i kada nam „gore“ stopala mogu biti simptomi nekih bolesti

Priredio/la: Ma.R.|14:30 - 26. 03. 2022.

Ako vas probudi ili tokom dana prati peckanje u stopalima, možda ste imali „burnu noć“, možda već uzimate terapiju za dijabetes ili bubrežnu insuficijenciju, a možda vam samo fali vitamina B

peckanje stopala Ako se simptomi kao što su peckanje ili utrnulost u prstima na rukama i nogama, javljaju često, uradite analize koje će obavezno sadržati i nivo glukoze Foto: Shutterstock

Razlozi zbog kojih osećate peckanje i kada vam „gore“ stopala mogu da budu privremeni, posledica nekih navika, ali i simptom oboljenja koja bez terapije mogu da napreduju i ozbiljnije ugroze zdravlje. Zbog toga je uvek važno osluškivati svoje telo. Ukoliko se ovaj osećaj produži, a nemate nijednu od indikovanih bolesti koja kao simptom daju peckanje, mravinjanje i trnce, ne oklevajte, posetite lekara.

Peckanje stopala može da bude posledica predijabetesa i dijabetesa

Skokovi šećera u krvi izazivaju i abnormalne nivoe masnoća u krvi (triglicerida). Vremenom, oni mogu da oštete nerve u rukama i nogama i da da izazovu stalni ili povremeni osećaj pečenja, trnjenja, bockanja, peckanja. Ako imate predijabetes ili dijabetes, redovno kontrolišite nivoe šećera u krvi. Ako se simptomi kao što su peckanje ili utrnulost u prstima na rukama i nogama, javljaju često, uradite analize koje će obavezno sadržati i nivo glukoze.

Periferna neuropatija je oštećenje nerava koje daje peckanje

Oštećenje nerava koji povezuju kičmenu moždinu sa rukama, nogama, šakama i stopalima, naziva se periferna neuropatija. Pored dijabetesa, koji je jedan od najčešćih uzroka, drugi, a sve vrste neuropatija i neuropatskog bola mogu da rezultiraju i navedenim simptomima. Takođe, i neki lekovi za rak (hemoterapija), protiv otkazivanja bubrega, za autoimune bolesti (uključujući reumatoidni artritis), toksične hemikalije, infekcije i problemi u ishrani, takođe mogu da budu uzrok oštećenja nerava u ekstremitetima.

Konzumiranje velikih količina alkohola, peckanje i vatra u stopalima

Prekomerno konzumiranje alkohola može da izazove mnoge zdravstvene probleme, posebno ako traje godinama. Dugogodišnja konzumacija alkohola može oštetiti nerve koji stopala povezuju sa kičmom. Alkohol sprečava normalnu apsorpciju hranljivih sastojaka iz hrane koji su nervima potrebni da bi funkcionisali regularno. Prestanak konzumiranja alkohola sigurno će uticati na to da se simptomi smanje, kao i da se izbegnu nova oštećenja.

Atletsko stopalo kao uzrok peckanja u stopalima

Izaziva ga gljivica kojoj pogoduje sredina kakva su topli, vlažni predeli između prstiju i na dnu stopala. Kada se razmnoži, može da pecka, svrbi i peče. Lako se širi u vlažnim cipelama i čarapama, kao i na podovima bazena svlačionica. Nosite čistu i suvu obuću, redovno perite i sušite stopala, a antifungalne kreme, sprejevi ili prahovi mogu da pomognu u saniranju infekcije.

Nedostatak vitamina B12

Ovaj vitamin je neophodan za zdravlje, elastičnost i dobru provodljivost nerava. Ukoliko ste na veganskom režimu ishrane, nećete ga dobiti u količinama koje bi organizmu bile zadovoljavajuće. Takođe, ako ste starije životne dobi, organizam ga sporije apsorbuje. Isti slučaj je i sa nekim operacijama u abdominalnom delu, mogu da poremete sintezu ovog vitamina. Pojačano korišćenje alkohola takođe utiče na iskoristljivost dovoljno vitamina B12, folata, tiamina i drugih vitamina iz B grupe.

Hronična bubrežna insuficijencija

Najčešće se dešava kao posledica dijabetesa ili visokog krvnog pritiska. Bubrezi polako prestaju da rade onako kako bi trebalo, a to dovodi do nakupljanja otpadnih tečnosti u telu. Ovi procesi uništavaju još neke nerve i mogu da dovedu i do uremične neuropatije, a mogu da se prenesu i na stopala, uz izazvanje osećaja pečenja.

Sindrom tarzalnog tunela

Tarzalni tunel je prostor između kosti skočnog zgloba i grupe ligamenata blizu vrha stopala. Tibijalni nerv koji je važan deo ovog sklopa, odgovoran je za mnoge centre funkcionisanja celog stopala, od njegovog dna, naviše. Otok, do koga može da dođe usled povrede, artritisa, spuštenih lukova kostiju ili nekih drugih stanja, može da pritisne ovaj nerv. Posledica je pulsirajući bol, utrnulost i osećaj peckanja ili pečenja u stopalu.

Hipotireoza, čest poremećaj rada štitne žlezde

Kada naša štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona, naše telo neće sagorevati energiju dovoljnom brzinom. Verovatno ćete biti umorni, razdražljivi, zatvoreni u sebe i svoje misli, osetljivi na hladnoću, zaboravni i manje zainteresovani za seks. Takođe, možete imati osećaj gorućih stopala. Doktori nisu još uvek sigurni zašto do toga dolazi, ali se pretpostavlja da uzrok može da bude zadržavanje viška tečnosti u telu, koja pritiska nerve.

Amiloidoza, bolest za koju ne postoji lek

Ovaj protein iz koštane srži može nepravilno se nakuplja i taloži u različitim delovima tela. Do toga može da dođe i neprimetno, uz osećaj umora. U ozbiljnijoj fazi, dolazi do promena na koži, u vidu ljubičastih modrcia i podliva, kao i struktura koje se na njoj grudvaju. Može da dođe i do nagomilavanja tečnosti. Oticanje zglobova je takođe manifestacija ovog poremećaja, vrši se pritisak na nerve i izaziva peckanje i pečenje u stopalima. Lek ne postoji, a dostupne terapije mogu da umanje simptome.

Eritromelalgija napada krvne sudove

Iako još uvek nije pronađen tačan uzrok, kod ove bolesti, krvni sudovi se ne šire ili ne skupljaju kako bi trebalo. Koža postaje crvena, vruća i natečena, sa osećajem pečenja i to najčešće u stopalima, ali i u rukama. Napad može da traje više minuta, ali i dana. Potapanje u ledenu vodu nekima može doneti olakšanje, ali kod nekih može da pojača simptome. Neki lokalni preparati mogu da olakšaju, ali ih nikako ne koristite bez konsultacije sa lekarom.

HIV virus i AIDS

Otprilike trećina ljudi sa HIV infekcijom ili AIDS završi sa oštećenjem nerava. Sam virus može da povredi i ošteti nerve, ali, to mogu i lekovi koji se koriste kao terapija. Autoimune bolesti, kao što je herpes, ali i tuberkuloza, recimo, takođe mogu da dovedu do slabljenja nerava. Ukočenost, peckanje stopala, utrnulost i osećaj pečenja i vatre čest je u prstima, ali i tabanima.

Kontaktni dermatitis

Peckanje stopala i iritaciju može da izazove i uticaj deterdženta, sapuna, sredstva za čišćenje, vosak ili bilo koja druga hemikalija. Češće su ovim uticajima izloženi zdravstveni radnici, cvećari, frizeri, čistačice… Alergijska reakcija može da se desi u roku od nekoliko sati od kontakta, ali i posle dužeg vremenskog perioda. Hemikalije „troše“ i nagrizaju gornji, masni, zaštitni sloj naše kože. Nemojte zenamarivati simptome, jer mogu da dovedu do ozbiljnijih posledica po naša stopala, noge i telo u celini.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo