Naslovna / Prirodna medicina

Koji su zdravi napici dobri za visok krvni pritisak, a koje treba da izbegavamo

Priredio/la: S.St.M.|11:00 - 26. 04. 2024.

Hipertenziju možemo da držimo pod kontrolom dodavanjem određenih pića redovnoj ishrani

zdravi napici za hipertenziju Sok od jabuke može pomoći u kontroli visokog krvnog pritiska Foto Shutterstock

Visok krvni pritisak ili hipertenzija pogađa milione ljudi širom sveta i značajan je faktor rizika za kardiovaskularne bolesti. Dok su lekovi i promene životnih navika primarna rešenja za upravljanje hipertenzijom, izbor ishrane igra ključnu ulogu. Uključivanje određenih pića u dnevnu rutinu može pomoći u kontroli krvnog pritiska. Ova pića su prepuna antioksidanata i antiinflamatornih svojstava. Antioksidansi u ovim pićima štite ćelije od oštećenja, a antiinflamatorna jedinjenja pomažu u smanjenju upale, što zauzvrat može da drži krvni pritisak pod kontrolom.

Zdravi napici za visok krvni pritisak

1. Čaj od hibiskusa

Poznat po svom obilju antioksidanata kao što su antocijanini i flavonoidičaj od hibiskusa se priprema od osušenih latica cveta hibiskusa. Ovi antioksidansi imaju sposobnost da prošire krvne sudove i snize krvni pritisak. Pregled nekoliko studija iz 2015. godine pokazao je da ispijanje čaja od hibiskusa može značajno da snizi krvni pritisak, kako u pogledu sistolnih tako i dijastolnih vrednosti.

2. Sok od jabuke

Jabuka dnevno može zaista da nas drži podalje od doktora, posebno one koji su zabrinuti zbog hipertenzije. Sok od jabuke bogat je polifenolima, posebno flavonoidima, koji doprinose dobrobitima koje pruža za kardiovaskularno zdravlje. Flavonoidi pomažu u opuštanju krvnih sudova, poboljšavaju funkciju endotela i regulišu krvni pritisak. Pored toga, visok sadržaj kalijuma u jabukama može pomoći u balansiranju nivoa natrijuma u telu, što je ključno za kontrolu krvnog pritiska.

3. Sok od cvekle

Istraživanje Britanske fondacije za srce (BHF) na Univerzitetu Kvin Meri u Londonu 2015. sugeriše da bi ispijanje šolje soka od cvekle od 250 ml dnevno potencijalno moglo da smanji krvni pritisak osoba sa hipertenzijom. Neke studije čak sugerišu da konzumiranje dve šolje soka od cvekle dnevno može da ima dodatne prednosti. Dijetetičar Komal Malik objašnjava: „Sok od cvekle bogat je azot oksidom, jedinjenjem za koje se zna da širi krvne sudove i snižava nivo krvnog pritiska.” Uključivanje soka od cvekle u vašu ishranu može biti jednostavno kao mešanje sveže cvekle sa vodom ili drugim voćem i povrćem da biste napravili hidratantni i hranljivi napitak, dodaje ona.

4. Sok od nara

Nar nije samo odličan izvor hranljivih materija poput vitamina C, kalijuma i folata, već ima i snažna antiinflamatorna svojstva. Pokazalo se da njegov sadržaj antioksidansa, kao što su punikalagini i antocijanini, ima moćne antihipertenzivne efekte.

– Redovno konzumiranje soka od nara može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, poboljšanju nivoa holesterola i smanjenju oksidativnog stresa u telu promovišući proizvodnju azot oksida i smanjenjem upale – objašnjava Malik

5. Zeleni čaj

Dobro je poznato da zeleni čaj može smanjiti krvni pritisak, što je samo jedna od njegovih mnogih drugih zdravstvenih prednosti. Sadrži antioksidante, katehine, za koje je utvrđeno da smanjuju rizik od hipertenzije i poboljšavaju zdravlje srca. Prema studiji koju je objavio BMC Public Health, kada se redovno konzumira, zeleni čaj može pomoći u smanjenju krvnog pritiska i na dijastolnom i na sistolnom nivou. Trebalo bi da pijemo dve do tri šolje zelenog čaja svaki dan da bismo iskoristili njegove prednosti za snižavanje krvnog pritiska.

Napici koje treba izbegavati kod visokog krvnog pritiska

Postoje određena pića koja mogu da pogoršaju hipertenziju i treba ih konzumirati umereno ili potpuno izbegavati.

1. Alkohol

Prekomerno konzumiranje alkohola može podići nivo krvnog pritiska i ometati efikasnost lekova za hipertenziju.

2. Slatka pića

Pića sa visokim sadržajem dodatog šećera, kao što su gazirani napici, voćni sokovi sa dodatkom šećera i energetska pića, mogu doprineti povećanju telesne težine, insulinskoj rezistenciji i hipertenziji.

3. Pića sa kofeinom

Dok umereno konzumiranje napitaka koji sadrže kofein kao što su kafa i čaj možda neće značajno uticati na krvni pritisak kod većine pojedinaca, prekomerni unos može privremeno podići nivo krvnog pritiska.

4. Pića sa visokim sadržajem natrijuma

Određena pića, kao što su prerađeni sokovi od povrća i supe u konzervi, mogu biti bogata natrijumom, što može doprineti hipertenziji.

5. Energetska pića

Energetska pića često sadrže visoke nivoe kofeina, šećera i drugih stimulansa, koji mogu povećati krvni pritisak i predstavljaju rizik po zdravlje kardiovaskularnog sistema, posebno kada se konzumiraju u velikim količinama. Zbog toga ova pića treba konzumirati umereno ili ih potpuno izbegavati.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo