Naslovna / Prirodna medicina

Regeneracija jetre brža je uz 5 biljnih čajeva koji joj najviše prijaju

Priredio/la: I. V. |11:00 - 06. 01. 2023.

S obzirom na to da je sposobna da se regeneriše, jetri u tom procesu mogu da pomognu i biljni čajevi čija jedinjenja ubrzavaju proces zaceljenja organa

regeneracija jetre Jetra igra ključnu ulogu u varenju hrane i preradi hranljivih materija Foto: Shutterstock

Regeneracija jetre jeste moguća jer jetra je jedinstven organ koji može da se obnovi nakon povreda ili oštećenja. Kod akutnog i prolaznog oštećenja jetra se vraća u prvobitno stanje  proliferacijom i remodeliranjem preostalih ćelija za vrlo kratko vreme. Nasuprot tome, hronična upala jetre zbog različite etiologije, na primer, virusne infekcije i metaboličkih i imunih poremećaja, dovodi do fibroze jetre, što je često uzrok ciroze i karcinogeneze. S obzirom na sposobnost regeneracije, jetri u tom procesu mogu da pomognu i biljni čajevi čija jedinjenja ubrzavaju proces zaceljenja organa. 

Jetra je organ zadužen za čišćenje i detoksikaciju tela

Jetra igra ključnu ulogu u varenju hrane i preradi hranljivih materija. Naravno, jetra je i organ odgovoran za detoksikaciju i čišćenje tela, reguliše nivo šećera u krvi i proizvodnju proteina koji su nam potrebni za stvaranje krvne plazme i proizvodi žuč, ključnu za proces varenja. Drugim rečima, zdrava jetra treba da bude prioritet za svakog čoveka. Nažalost, savremeno doba beleži porast obolelih od neke bolesti jetre. Zbog toga se savetuje i korišćenje biljnih čajeva jer ovi prirodni saveznici brzo obnavljaju oštećenu jetru, a neki od najdelotvornijih biljnih čajeva za regeneraciju jetre su mlečni čičak, sladić, kurkuma, koren maslačka i artičoka.

Regeneracija jetre brža je uz određene prirodne saveznike

Dobra vest je da se oko 90 odsto bolesti jetre može sprečiti, često kroz promene načina života koje štite jetru i dugoročno je održavaju zdravom. Neke od najvažnijih stvari koje možemo da učinimo da zaštitimo zdravlje jetre su:

  • konzumiranje manje alkohola
  • zdrava ishrana
  • dosta vežbanja
  • držanje dalje od toksina (uključujući rekreativne lekove)
  • izbegavanje kontakta sa krvlju drugih ljudi, što može da dovede do virusnog hepatitisa. .

Postoje i neki biljni čajevi koji se vekovima koriste u cilju održanja zdravlje jetre. Iako ih ne treba koristiti kao zamenu za zdrav način života, treba imati na umu da neki biljni lekovi mogu da poboljšaju rad jetre i uz je regeneracija još efikasnija.

Mlečni čičak

Jedna od najpoznatijih biljaka za regeneraciju jetre je mlečni čičak. To je zbog jednog od njegovih aktivnih sastojaka – silimarina, grupe jedinjenja koja deluju kao antioksidansi, smanjujući upalu i štiteći jetru od oštećenja. Ovi antioksidansi pomažu jetri da se obnovi i mogu da uspore  napredovanje bolesti jetre poput hepatitisa. Čaj od čička takođe pomaže u zaštiti jetre od oštećenja alkoholom, zbog čega se tradicionalno koristi kao lek za mamurluk.

Sladić

Čaj od sladića ili slatkog korena ima brojne prednosti za ljudsko zdravlje, pa i za efikasnije funkcionisanje jetre. Kao i mlečni čičak, sladić deluje protiv upala i pomaže u zaštiti jetre od posledica konzumiranja previše alkohola. Njegova glavna aktivna komponenta je glicirizin, koji ima antivirusna i antibakterijska svojstva pored borbe protiv upale. Glicirizin takođe pomaže u suzbijanju enzima povezanih sa oboljenjem jetre i sprečava oštećenje organa.

Kurkuma

Kurkuma je dobro poznato antiinflamatorno sredstvo, tako da ne čudi da je podjednako dobra za jetru kao i za srce i mozak. Kurkumin je glavni aktivni sastojak kurkume i obezbeđuje joj mnoge od njenih zdravstvenih „moći“. Istraživanja su otkrila da uzimanje kurkumina može značajno da smanji masnoće u jetri i loš LDL holesterol, održavajući jetru zdravom a simptome bolesti jetre lakše podnošljivim.

Koren maslačka

Travari cene maslačak zbog mnogih zdravstvenih prednosti, koje pomažu u regeneraciji jetre. Maslačak sadrži polisaharide, koji povećavaju proizvodnju žuči i štite jetru od oštećenja nakon konzumiranja većih količina alkohola. Takođe deluju kao antioksidansi, ublažujući upalna stanja i održavajući jetru zdravom. Maslačak je dobar diuretik te lako eliminiše višak vode, soli i toksina iz organizma, a pomaže i čišćenju jetre i pluća.

Artičoka

Artičoka je ukusan dodatak bilo kojoj mešavini biljnog čaja i zapravo je vrsta čička. Odlična je za poboljšanje rada jetre, jer listovi artičoke pomažu u zaštiti od oštećenja i podstiču proizvodnju žuči. Artičoka takođe odlično regeneriše jetru u smislu da pomaže da novo tkivo brže izraste. U pogledu koncentracije antioksidanata i antioksidativnog kapaciteta artičoke su jedno od najbolje rangiranih povrća, a poznato je da antioksidanti igraju značajnu ulogu u zaštiti ćelija od preranog starenja i disfunkcije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Nail
23:43, 06. 01. 2023.
Odgovori

Samo treba naglasiti da osobe sa zvučnim kamenca trebaju biti oprezni pri konzumiram maslačka.

Reko
12:24, 07. 01. 2023.
Odgovori

Svaka cas

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo