Naslovna / Zdravlje

Noćno buđenje između 1 i 3 može da bude znak da je jetra ugrožena

Priredio/la: I. V. |9:00 - 10. 12. 2022.

Što je veći stepen oštećenja jetre, manja je verovatnoća da će se organ oporaviti, a u nekim slučajevima stanje može da zahteva transplantaciju jetre

noćno buđenje Ukoliko san remeti buđenje noću, u periodu od 1 do 4 problem sa jetrom može da bude razlog Foto: Shutterstock

San vam remeti noćno buđenje između 1 i 3 sata? Lekari upozoravaju da bi to mogao da bude znak da je jetra ugrožena. Prema istraživanjima objavljenim u stručnom časopisu Nature and Science of Sleep poremećaji spavanja dobro su poznata karakteristika ožiljaka na jetri, koji mogu  značajno da naruše kvalitet života.

Znak bolesne jetre može da bude i noćno buđenje

Bolest nealkoholne masne jetre (NAFLD) je hronično oboljenje jetre uz prisustvo masnih ćelija unutar organa, što utiče na većinu pojedinaca u različitom stepenu. Lekari navode da problemi nastaju kada ove masne ćelije počnu da sprečavaju organ da pravilno funkcioniše tako što izaziva nakupljanje toksičnog otpada u telu. Što je veći stepen oštećenja jetre, manja je verovatnoća da će se organ oporaviti, a u nekim slučajevima stanje može da zahteva transplantaciju jetre.

Stručnjaci navode da je noćno buđenje između 1 i 3 obično uzrokovano bolešću jetre. Ukoliko takav problem postoji, savet je da svaki put kada se probudite noću zabeležite koliko ima sati. Noćno buđenje u tačno navedenom periodu može da znači da osoba ima upalu jetre ili masnu bolest jetre, odnosno nealkoholnu bolest masne jetre.

Do 80 procenata pacijenata sa hroničnim oboljenjem jetre ima loš san

Istraživanje objavljeno u Journal of Thoracic Disease navodi da poremećaj spavanja i loš san ima između 60 do 80 procenata pacijenata sa hroničnim oboljenjem jetre. Noćno buđenje i poremećaj sna praćeni su nesanicom, smanjenom efikasnošću spavanja, sindromom nemirnih nogu i prekomernom pospanošću tokom dana. Stručnjaci naglašavaju da kada jetra postane opterećena nagomilanom masnoćom, ona više ne može efikasno i efektivno da detoksikuje telo. A kada toksini ne mogu bezbedno da se neutrališu i uklone iz tela, povećava se rizik od degenerativnih bolesti. Na primer, bolest masne jetre, kako navode, skoro uvek se poklapa sa insulinskom rezistencijom i razvojem dijabetesa tipa 2.

Noćno buđenje dovedeno u vezu sa cirkadijalnim ritmom čoveka

Određeno vreme buđenja noću potiče od ljudskog telesnog sata, jer cirkadijalni ritam čoveka je njegov glavni unutrašnji sat koji se brine da svi organi i unutrašnji biološki sistemi rade  harmonično zajedno. Utvrđeno je da u periodu između 1 i 3 sata ujutro jetra radi najteže kako bi očistila telo dok spavamo. Dakle, ako je jetra spora i stagnira zbog nakupljanja masti tokom vremena čišćenja jetre (od 1 do 4 sata ujutro), telo će pokušati da izdvoji više energije za detoksikaciju i podstakne nervni sistem da se probudi.

Treba napomenuti da se cirkadijalni ritam osobe može promeniti sa godinama, tako da je rano jutarnje buđenje češće kod starijih osoba. U ovoj populaciji postoji povećana sklonost buđenju tri do četiri puta svake noći. Stanja poput nokturije, anksioznosti i drugih simptoma takođe mogu da budu potencijalni uzroci promena higijene spavanja koji se dovode u vezu sa godinama. Iako postoji nedostatak istraživanja koja podržavaju ulogu bolesti jetre u buđenju između 1 i 3 sata ujutro, neke studije povezuju varijabilnost vremena buđenja sa različitim faktorima životnog stila.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Ateista
22:25, 11. 12. 2022.
Odgovori

Sve te simptome ja imam i sada sam dobio dijabatas tip 2 redukovao sam ishranu ali mi je i dalje masna jetra postoji li neki lek koji je efikasan a da mi.ne unisti druge organe

Nikola
0:37, 16. 12. 2022.
Odgovori

Rakijska casica jabukovog sirca u 2dl vode ujutru na prazan zeludac,silymarin tablete na 12sati po dve,litar surutke dnevno,po jedna tableta vitamina b i u toku dana sok od cedjenog grejpfruta i limuna. Uz zdravu ishranu (bez gaziranog i alkoholnog pica,uz smanjen unos ugljenih hidrata i bez przene hrane) jetra je kao nova za 2 meseca 🙂

Caj od korena maslacka,redukovana ishrana
0:57, 17. 12. 2022.
Odgovori

Caj od korena maslacka,redukovana ishrana

Zdravko maljković
12:54, 12. 12. 2022.
Odgovori

Sve je tačno, šta ste napisali

Viki
11:02, 14. 12. 2022.
Odgovori

Ja se budim svaku noc na dva sata, pomekad i cesce zbog problema sa mokracnim kanalima. Na pregledu su mi rekli da je to zbog bakterija koje se nalaze u mokracnom kanalu i zbog prehlade. Neznam da li je to povezano sa radom jetre, secer imam u granicama kao i holesterol.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo