Medicinski informativni portal
Naslovna / Prirodna medicina

Kopriva i med: Kako ova moćna kombinacija utiče na imunitet i krvnu sliku

Priredio/la: Ma.R.
11:00 - 22. 02. 2023.

Kopriva je poznata kao jedan od najjačih prirodnih preparata za anemiju, a sva korisna svojstva meda teško je i nabrojati – zato je ova kombinacija izuzetno moćna i efikasna kao dodatak ishrani

Kopriva i med Koprivu je za ovaj preparat najbolje ubrati u rano proleće, osušiti i iseckati. Imaće jednako dobar efekat i sa livadskim i sa bagremovim medom Foto: Shutterstock

Kopriva i med, odnosno njihova kombinacija uz dodatak limuna po želji, jeste smesa koja ima višestruka korisna svojstva za naše telo. Još naši stari su ove prirodne sastojke koristili i kao dodatak ishrani i kao lekovito sredstvo za brojna stanja. Informišite se, jer je mlada kopriva najzdravija u rano proleće.

Kopriva: hrana, ali i pomoć kod raznih zdravstvenih stanja

Kopriva spada u korove, a po bogatstvu vitamina, minerala i korisnih sastojaka je prilično moćna. Sadrži vitamine C, A, B2, B5 i K, gvožđe, magnezijum, bakar, cink, fosfor, silicijum, mangan, kalcijum, kalijum i drugo. Nekada se kopriva koristila i u ratovima kako bi se na hladnom vremenu ljudi zagrejali trljanjem o kožu, kao i za izdržljivost i bolove u zglobovima. Kopriva u kontaktu sa kožom izaziva pečenje, žarenje. Osećaj je trenutan ali prilično neprijatan iutiče na epitel, pa se osobama sa kožnim problemima savetuje da je konzumiraju isključivo u suvom obliku, skuvanu ili zamrznutu. Čorbe od koprive, kao i blanširana kopriva u salatama, energetska su i vitaminska „bomba“.

Lekoviti potencijali koje ima kopriva

Korisna svojstava koprive nalazi se u i korenu i u listu. Vršenja su brojna istraživanja, potrebno je još studija, ali su naučinici saglasni da kopriva ima odlične potencijale u smirivanju artritičnih bolova, inflamatornih procesa, uvećane prostate i alergija na polen. Kopriva je i prirodni diuretik, pa tako utiče pozitivno na snižavanje krvnog pritiska, Kreme na bazi koprive pospešuju zarastanje rana od opekotina.

Kopriva i med: zašto je ova kombinacija dobra i šta med sadrži

Med sadrži više od 30 minerala, brojne fitohemikalije, a njegova najveća prednost je prirodni šećer. Tu su i antioksidanti kao i minerali, među kojima su fosfor, magnezijum, kalcijum i kalijum. Med ima dosta kalorija, ali i veliku količinu isparljivih jedinjenja. Istraživanja kažu da med kod osoba starijih od 40 godina može da snizi visok krvni pritisak, utiče na nivo triglicerida u krvi i loš holesterol.

Kako sadrži prirodne šećere, med ima nizak glikemijski indeks i pomaže u povećanju osetljivosti na insulin. Utiče i na poboljšanje metabolizma lipida. Istraživanja kažu da ima udela i u sprečavanju stvaranja plakova u arterijama i njihovoj boljoj elastičnosti. Med ima i jaka probiotska svojstva.

Kako napraviti prirodni preparat sa koprivom i medom

Jednostavno! Koprivu je za ovaj preparat najbolje ubrati u rano proleće, osušiti i iseckati. Imaće jednako dobar efekat i sa livadskim i sa bagremovim medom. U zapisima o tradicionalnoj medicini stoji da je med ne stariji od dve godine najkvalitetniji.

Pomešajte dobro u staklenoj tegli med i seckanu koprivu, tako da masa bude kompaktna, ravnomerno sjedinjenja. Na kilogram meda stavite najviše pet šaka koprive. Možete dodati i izrendanu koru limuna, kao i sok od jednog limuna. Preparat bi trebalo uzimati ujutru, natašte, sa malo mlake vode, bar 15 minuta pre doručka. Nemojte konzumirati više od jedne kašike dnevno.

Ko ne bi trebalo da koristi koprivu, kod koga je oprez neophodan sa medom

Koprivu ne bi trebalo da koriste trudnice, bez obzira što su često anemične a korpiva je, zna se, jedan od najmoćnijih prirodnih sastojaka za pomoć kod nedostatka gvožđa. I osobama koje inače uzimaju diuretike savetuje se oprez, jer kopriva ima izraženo diuretičko dejstvo.

Alergija na propolis je retka, ali je moguća, a sa medom treba da budu oprezne osobe koje su na nekoj antikoagulantnoj terapiji ili imaju dijabetes.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend