Medicinski informativni portal
Naslovna / Ishrana

Med i orasi su kombinacija koja štiti od prehlade i pospešuje plodnost

Priredio/la: Ma.R.
13:00 - 25. 01. 2022.

Kombinacija meda i oraha stimuliše lučenje estrogena, progesterona i testosterona, pa je zato preporučljiva i muškarcima i ženama

Med i orasi Med i orasi, uz dodatak drugih vrsta koštunjavog voća su energetska bomba Foto: Shutterstock

Med i orasi u kombinaciji se koriste od davnina kao koktel vitamina i antioksidanata. Poznate su brojne zdravstvene koristi ovog preparata u ishrani, ali i nezi kože. Dnevno ne bi trebalo uneti u organizam više od 100 grama ove mešavine.

Med je riznica minerala i vitamina

Med sadrži čak 180 supstanci među kojima su i najvažniji vitamini, prirodni šećeri i fitokemikalije. Takođe, i 31 mineral (uz fosfor, magnezijum, kalcijum i kalijum). Med ima izrazita andioksidantna i antizapaljenska svojstva. Zanimljivo je da su u njegovom sastavu i soli mnogih jedinjanja poput kalijuma, kalcijuma, gvožđa, natrijuma, magnezijuma, sumpora i hlora. Te soli, inače, mogu da doprinesu procesu stvaranja crvenih krvnih zrnaca. Sadržaj linoleinske kiseline važan je za zdravlje kardiovaskularnog sistema, jače srce, smanjenje masnih naslaga u krvnim sudovima i regulaciju povišenog krvnog pritiska.

Med sadrži vitamine B grupe, E, A, kao i vitamin C. Ako ga konzumirate redovno i u preporučenim količinama, pospešuje plodnost i poboljšava varenje. Jača nervni sistem i detoksikuje organizam, čuvajući ga od štetnih materija iz okruženja. Za infekcije usne duplje i bolje zdravlje desni i zuba, preporučuje se žvakanje pčelinjeg saća.

Orasi štite organizam od upala i malignih oboljenja

U orasima se nalazi alfa-linoleinska kiselina (ALA), jedna iz grupe Omega-3 masnih kiselina. Ova vrsta voća sadrži više te dobre masnoće od svih drugih iz porodice koštunjavih plodova. Unošenje u organizam ALA utiče na smanjenje telesnih masti, regulaciju telesne težine i eliminaciju viška tečnosti. Pored toga, orasi obiluju biljnim vlaknima, proteinima, velikom količinom mangana i nešto manje gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i B vitamina. Mangan je važan za mineral koji utiče na čvrstinu i gustinu kostiju.

Takođe, učestvuje u proizvodnji kolagena, i bržem zarastanju rana. I orasi, kao i med, sadrže antioksidante koji čuvaju organizam od slobodnih radikala i sprečavaju upalne procese. Poznato je da antioksidanti imaju ulogu u prevenciji malignih oboljenja, oboljenja srca i krvnih sudova, kao i  neurodegenerativnih oboljenja. Uz to, poboljšavaju varenje i utiču na ravnotežu crevne flore.

Med i orasi jačaju imunitet, dejstvo snažnije ako dodate limun i bademe

Vitamini, minerali i hranljive materije iz ove kombinacije su prava energetska bomba koja podiže imunitet i snaži celokupno zdravlje. Bićete otporniji na prehladu, brzo ćete vraćati nivo izgubljene energije nakon vežbanja, i držati krvni pritisak pod kontrolom. Ako ovoj mešavini dodate i malo limuna i badema, podići ćete joj i tako izuzetnu vrednost.

Vitamin C iz limuna, pored dodatka antioksidanata, pojačaće iskoristljivost minerala, ostalih vitamina, belančevina, ugljenih hidrata i korisnih masti. Za osobe koje boluju od hroničnog umora ili su iscrpljene od neke bolesti, ovaj koktel značiće efikasno vraćanje snage i energije. Takođe, pomoći će kod ateroskleroze, glavobolje ili nesanice.

Kako da pripremite ovaj prirodni preparat

Za ovaj eliksir namenjen prvenstveno jačem imunitetu, potrebno vam je pola kilograma bagremovog ili livadskog meda, pola kilograma samlevenih oraha i jedan ceo limun. Koru limuna dobro operite pa izrendajte, a limun iscedite. Sjedinite sve sastojke, a ako želite, možete da dodate i šaku badema. Oni će, uz sva svoja korisna svojstva (vitamin E, antioksidanti), samo pojačati efekat ove izuzetno zdrave mešavine. Orasi, naravno, mogu da budu i u polovinama.

Kako ova kombinacija utiče na potenciju i plodnost

Istraživanja kažu da miks meda i oraha podiže energiju, ali i da utiče na cirkulaciju u toku seksualnog odnosa. Pored toga, stimuliše lučenje najvažnijih polnih hormona estrogena i progesterona, kao i proizvodnju testosterona kod muškaraca. Inače, jedinjenje azotni oksid koja se takođe nalazi u medu, pronađena je u krvi muškaraca nakon seksualnog odnosa. Zbog toga se osobama koje imaju problem sa plodnošću i libidom savetuje da redovno konzimiraju med u umerenim količinama.

Orasi sadrže značajnu količinu cinka koji je važna supstanca u procesu stvaranja sperme. Zbog toga je kombinacija meda i oraha jedan od najomiljenijih i najrađe korišćenih afrodizijaka, ali i preparata koji mogu da pomognu u lečenju neplodnosti.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend