Naslovna / Prirodna medicina

Bele naslage na jeziku i kako da ih uklonimo uz pomoć kućnih lekova

Priredio/la: S.St.|18:00 - 25. 02. 2023.

Jezik treba da bude svetlo roze boje, ali ne bi trebalo da bude potpuno beo ili žut. Jezik je pokazatelj dobrog oralnog zdravlja ali i zdravlja organa za varenje

bele naslage na jeziku Kada kažemo da na jeziku imamo bele naslage to znači da se na delu ili celom vrhu jezika stvorio gust, beli omotač od čestica hrane, klica i mrtvih ćelija Foto: Shutterstock

Bele naslage na jeziku može biti neprijatno i ružno stanje, ali je generalno bezopasno i može se lako lečiti kućnim lekovima i preventivnom negom. Bele naslage na jeziku mogu da se pojave s godinama i često poprimaju žutu boju zbog raznih faktora, uključujući lošu oralnu negu, pušenje, genetiku i konzumiranje kofeinskih pića poput kafe i čaja.

Kako da se oslobodimo belih naslaga na jeziku

Kada kažemo da na jeziku imamo bele naslage to znači da se na delu ili celom vrhu jezika stvorio gust, beli omotač od čestica hrane, klica i mrtvih ćelija. To može dovesti do nelagodnosti, lošeg zadaha, dlakavog jezika i lošeg izgleda oralnog zdravlja i higijene. Iako bele naslage na jeziku ne znače nužno ozbiljan zdravstveni problem, one mogu da ukazuju na lošu higijenu zuba, što bi na kraju moglo dovesti do infekcije.

Dr Nirali Patel, oralni implantolog i član Međunarodnog kongresa oralnih implantologa, SAD, u razgovoru za HealthShots otkrila je koji su to kućni lekovi za uklanjanje belih naslaga sa jezika.

– Bele naslage na jeziku mogu biti čest problem. Iako za to može da postoji mnogo uzroka, loša oralna higijena je uglavnom najčešći uzrok – kaže dr Patel.

Da bismo se oslobodili belih naslaga na jeziku, dr Patel savetuje šta kod kuće možemo sami da uradimo.

Bele naslage na jeziku smanjuje se ispiranjem slanom vodom

Jedan od najlakših i najefikasnijih kućnih lekova za bele naslage na jeziku je ispiranje slanom vodom. Sve što treba da uradimo jeste da pomešamo kašiku soli sa šoljom tople vode i mućkamo ovaj rastvor u ustima oko 30 sekundi, a zatim ga ispljunemo. So ima antiseptička svojstva koja mogu pomoći da ubijemo bakterije u ustima i smanjimo nakupljanje bele naslage na jeziku.

Strugač za jezik

Još jedan jednostavan i efikasan metod za uklanjanje bele skrame na jeziku je upotreba strugača za jezik. U većini apoteka možemo pronaći strugače za jezik, koji su dizajnirani da nežno uklone sloj bakterija i ostataka sa jezika. Koristimo ga tako što postavimo strugač na zadnji deo jezika i nežno ga povučemo napred, ispirajući ga između svakog poteza.

Probiotici sprečavaju nakupljanje bele naslage na jeziku

Konzumiranje hrane koja sadrži probiotike, kao što su jogurt ili kefir, može pomoći u promovisanju zdrave ravnoteže bakterija u ustima. Probiotici mogu pomoći da se smanji rast štetnih bakterija i spreči nakupljanje bele skrame na jeziku.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je prirodni lek koji može da pomogne da neutrališemo kiseline u ustima i smanjimo nakupljanje bakterija na jeziku. Kašika sode bikarbone pomešana sa malom količinom vode, da se napravi pasta, koristi se za pranje jezika. Četkajte nežno kružnim pokretima, fokusirajući se na oblasti gde su bele naslage najizraženije.

Da bismo imali zdrav jezik treba da:

  • održavamo dobru oralnu higijenu – najefikasniji način za sprečavanje bele naslage na jeziku je održavanje dobre oralne higijene. Perite zube dva puta dnevno, čistite zube koncem svakog dana i koristite vodu za ispiranje usta kako bi usta bila čista.
  • budemo hidrirani – pijte puno vode tokom dana kako biste sprečili da vam usta budu suva, što može doprineti nastanku bele skrame na jeziku.
  • izbegavamo pušenje – pušenje može izazvati niz oralnih zdravstvenih problema, uključujući bele naslage na jeziku. Prestanak pušenja može pomoći da se smanji nakupljanje bakterija u ustima i poboljša opšte oralno zdravlje.
  • ograničimo konzumiranje alkohola – konzumiranje alkohola takođe može da doprinese nastanku belih naslaga na jeziku i drugim oralnim zdravstvenim problemima. Pokušajte da ograničite konzumiranje alkohola ili ga potpuno izbegavajte, ako je to moguće.
  • jedemo zdravu hranu – uključite dosta svežeg voća i povrća u svoju ishranu i izbegavajte zašećerenu i prerađenu hranu koja može da doprinese problemima oralnog zdravlja. Zdrava ishrana može pomoći da se unapredi dobro oralno zdravlje i spreči nakupljanje bakterija na jeziku.

Ako i dalje imamo bele naslage na jeziku ili je prate drugi simptomi, kao što su bol ili krvarenje, važno je da odemo kod stomatologa radi dalje procene.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo