Naslovna / Prirodna medicina

„Čišćenje” debelog creva na prirodne načine, kako najlakše ukloniti bakterije i toksine

Priredio/la: D. T.|11:00 - 23. 03. 2023.

Na ovaj način bubrezi i jetra oslobađaju se štetnih toksina. Tokom nekoliko časova konzumira se voda, dozvoljeni su i sokovi od svežeg povrća ili voća

čišćenje debelog creva Svež limunov sok, jednu kašičicu meda i prstohvat soli pomešajte sa toplom vodom i pijte ujutru na prazan stomak Foto: Shutterstock

„Čišćenje” debelog creva dobar je način da se reguliše probava i očisti organizam od toksina, tvrde pojedine osobe. Važno je naglasiti da stručnjaci ističu da čišćenje debelog creva nije neophodno, jer digestivni sistem tokom procesa varenja uklanja bakterije i toksine iz tela. Hidrokolon terapija je nepotrebna, ali ukoliko se odlučimo za čišćenje debelog creva potrebno je znati da se postupak može uraditi i na prirodne načine. Zagovornici „čišćenja” debelog creva na prirodne načine navode da se ovom terapijom organizam oslobađa suvišnih kilograma i smanjuje rizik od karcinoma debelog creva.

Voda

Voda je dobar način da regulišemo probavu i obezbedimo dobro funkcionisanje čitavog tela. Jednostavno potrebno je popiti u toku dana šest do osam čaša mlake vode. Stručnjaci savetuju i konzumaciju svežeg voća i povrća sa visokim sadržajem vode. Moguće je i ispiranje debelog creva slanom vodom. Savet je da pomešamo dve kašičice morske soli sa mlakom vodom i da ovaj napitak pijemo na prazan stomak. Voda i morska so stimulisaće pokrete debelog creva u roku od nekoliko minuta.

Ishrana bogata vlaknima

Biljna vlakna su esencijalni nutrijenti i ima ih dosta u voću, povrću, žitaricama od celog zrna, orašastim plodovima, semenkama. Biljna vlakna su snažno sredstvo za dobu probavu. Mogu regulisati zatvor ali i suviše aktivna creva.

Voda sa dodatkom limuna i meda, čajevi

Svež limunov sok, jednu kašičicu meda i prstohvat soli pomešajte sa toplom vodom i pijte ujutru na prazan stomak. Ovaj napitak je dobar način da probudimo organizam i podstaknemo dobar rad debelog creva. Preporučuju se i skokovi od voća i povrća. Sokovi od jabuke, limuna i aloe vere efikasan su način za čišćenje debelog creva. Pored toga na ovaj način obezbedićemo organizmu i sve hranjive materije i vitamine koji mogu ojačati imuni sistem. Biljni čajevi su tradicionalni lek za creva. Laksativne biljke poput aloe vere i korena belog sleza su snažno sredstvo protiv zatvora.

Probiotici su snažno sredstvo za „čišćenje” debelog creva

Probiotici su u nekim situacijama nezamenjivi kada je u pitanju dobro funkcionisanje debelog creva. Oni će pomoći čišćenje debelog creva i ojačati delovanje korisnih bakterija. Namirnice poput jogurta, kiselih krastavaca, jabukovog sirćeta, fermentisani proizvodi smatraju se dobrim probioticima.

Đumbir za „čišćenje” debelog creva

Đumbir može biti od pomoći u procesu varenja hrane. Ovaj začin se može dodati u druge sokove, čajeve ili koristiti samostalno. Savet je da se jedna kašičica soka od đumbira i jedna kašičica meda pomeša sa jednom šoljom tople vode. Napitak se može može konzumirati jednom ili dva puta dnevno.

Riblje ulje

Riblje ulje moguće je koristiti u prirodnom obliku ili kao suplement. Ovo ulje je bogato omega-3 masnim kiselinama koje su dokazano dobro sredstvo za čišćenje debelog creva i jačanje organizma.

Post

Izbegavanje hrane u periodu od nekoliko časova dobar je način da se reguliše probava i očisti debelo crevo. Na ovaj način bubrezi i jetra oslobađaju se štetnih toksina. Tokom nekoliko časova konzumira se voda, dozvoljeni su i sokovi od svežeg povrća ili voća, kako bi telo ipak dobilo neophodnu tečnost, minerale i vitamine. Savet je da se pre primene bilo kojeg od ovih načina čišćenja debelog creva ipak, prethodno konuslutujemo sa lekarem. Na primer, ispiranje solju i vodom ne savetuje se osobama sa visokim krvnim pritiskom.

Pre primene određenih tehnika za „čišćenje” debelog creva, ukoliko imate hronične bolesti, obavezno se posavetujte sa svojim lekarom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo