Naslovna / Prirodna medicina

Šafran – uspešan borac protiv stresa

Priredio/la: eKlinika/PR|13:00 - 24. 05. 2023.

Koliko puta ste se našli u situaciji na poslu kada je vreme kratko, a rokovi sve bliži? A onda je stigao i novi projekat koji ne možete da završite danas. A prihvatili ste i obećali da možete. Tenzija, pritisak u glavi i grudima, hladan znoj, panika… Postoji li rešenje?

šafran Šafran utiče na naše raspoloženje, poboljšava osećaj zadovoljstva, pokreće entuzijazam, podiže energiju i čini da se osećamo srećnijim

Možda se se posvađali s partnerom ili ste imali dug neprijatan razgovor sa roditeljima tokom kog su vas po ko zna koji put podsetili šta niste uradili, završili… A možda ste sasvim dobro slažete sa svima ali se ipak osećate usamljeno. Spisak životnih situacija je duga i za svakog specifična. Pored onih svakodnevnih trenutaka u odnosima, ne treba zaboraviti i na velike okidače poput bolesti ili gubitka bliske osobe kao i drugih nepredvidivih životnih okolnosti.

Jedna reč stoji iza svega: stres

Stres je prirodna reakcija tela na određene zahteve, situacije ili događaje koji se percipiraju kao pretnja ili izazov za nas. U osnovi, stres predstavlja fizički i emocionalni odgovor organizma na izazovne ili opasne situacije, koje mogu da dovedu do poremećaja ravnoteže u organizmu.

Kada smo pod stresom, naš organizam oslobađa hormone stresa, poput kortizola i adrenalina, što dovodi do povećanja krvnog pritiska, ubrzanja otkucaja srca, urzanog disanja i drugih fizičkih simptoma.

Malo stresa može biti korisno i podstaći nas na akciju, ali mi ovde govorimo o prekomernom i dugotrajnom stresu koji može biti štetan po naše mentalno i fizičko zdravlje, i dovesti do anksioznosti, depresije, povećanja rizika od srčanih bolesti, dijabetesa, problema sa spavanjem… Zato je važno naučiti kako da se nosimo sa stresom na zdrav i konstruktivan način.

Šta može pomoći da se osećamo bolje

Tehnike opuštanja svakako pomažu. Među njima, tu je svesno disanje nekoliko minuta, kada se fokusiramo na duboke udahe na nos, a izdahe na usta. Kada to radimo samo 3 minuta u toku izloženosti stresogenim situacijama, dolazi do smirivanja na nivou tela. Pomaže i ako odete u šetnji ili odete na trening kako biste izbacili negativnu energiju iz tela.

Tu je i proces prihvatanja sopstvenih misli i osećanja. Da li dozvoljavamo sebi da se osećamo kako se zaista osećamo? Ili se mučimo jer mislimo da nije prihvatljivo, da smo zbog toga manje savršeni.

Najbolji prirodni borac protiv stresa – šafran

Od prirodnih boraca za smanjenje stresa i bolje raspoloženje tu je šafran. Moć ovog prirodnog začina je neverovatna.

Iako je biljka prepoznata u kulinarstvu zbog svog prepoznatljivog ukusa i mirisa, šafran ima i lekovita svojstva koja mogu da utiču na naše telo i um.

Kada se koristi kao lek, šafran utiče na naše raspoloženje, poboljšava osećaj zadovoljstva, pokreće entuzijazam, podiže energiju i čini da se osećamo srećnijim. Takođe, može pomoći u ublažavanju simptoma anksioznosti i depresije, smanjiti stres, povećati koncentraciju i poboljšati kvalitet sna.

Šafran je poznat i po svojim antioksidativnim svojstvima, što znači da pomaže u sprečavanju oksidativnog stresa u telu, koji je uzrok nastanka ozbiljnih bolesti.

Osim toga, šafran je bogat vitaminima i mineralima, uključujući vitamin C, magnezijum, gvožđe, fosfor i kalijum, koji mogu pomoći u održavanju zdravog imunološkog sistema i opšteg zdravlja.

Ukratko, biljka šafran pomaže u poboljšanju raspoloženja, smanjenju stresa i anksioznosti, povećanju energije i koncentracije, kao i poboljšanju kvaliteta sna.

Šafran

Šafran u kesici

Nije jednostavno doći do šafrana u prirodi. Za proizvodnju samo jednog kilograma šafrana potrebno čak 150.000 cvetova. Lekoviti deo biljke je tučak i upravo se ovaj deo koristi u medicini. Proces u kom se najveći broj aktivnih sastojaka obezbeđuje je sušenje na niskim temperaturama, bez bilo kakvih dodataka.

Upravo na ovaj način proizveden je preparat Atensa, od čistog, prirodnog šafrana. Prepoznajući važnost lakoće upotrebe, proizvod je napravljen u direkt obliku. Kesica Atense se lako otapa u ustima, bez tečnosti. Još jedan novitet je i ukus višnje koji je karakterističan za ovaj proizvod.

Atensa je tačan odgovor na pravu epidemiju stresa i podrška u postizanju emotivnog balansa.

Svakome od nas koji smo se prepoznali u nekoj situaciji ili načinu reagovanja poruka je: Mentalno zdravlje je izuzetno važno, važno je da razumemo koliko je proces oslobađanja od stresa zahtevan da svi znamo da nije lako, ali da budemo tu jedni za druge, da se družimo i otvoreno razgovaramo o mentalnim stanjima, jer je neizmerno važno da brinemo o sebi.

Zato, čestitajte sebi na svakom novom danu i malim pobedama, svim dobrim odlukama, prepoznajte okidače stesa i radite na tome da razvijete dobre odbrambene mehanizme. Uz Atensu će svakom od nas biti lakše da se izborimo sa stresom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo