Naslovna / Psihologija

Pamćenje može da se poboljša uz 5 malih trikova

Priredio/la: D. T.|18:30 - 01. 01. 2024.

Stalna mentalna radoznalost, volja za sticanjem novih veština, pozitivno okuženje u bitnoj meri utiču na sposobnost pamćenja

pamćenje Foto: Shutterstock

Dobro pamćenje nije samo mogućnost da se brzo setimo neke činjenice iz daleke prošlosti, već i neophodan uslov za razvoj ličnosti svakog pojedinca. Pamćenje se određuje kao mogućnost usvajanja, zadržavanja i korišćenja
informacija. Bez obzira na to da li smo student koji pokušava u što kraćem roku i na najbolji način memoriše nove informacije, ili da samo želimo da sačuvamo izoštreno pamćenje i u starijem životnom dobu, postoje neki mali trikovi koji nam mogu pomoći u tome.

Pamćenje je satkano na dobrim životnim navikama

Stalna mentalna radoznalost, volja za sticanjem novih veština, pozitivno okuženje u bitnoj meri utiču na sposobnost pamćenja. Psiholozi su zapazili da postoji pet konkretnih koraka koji mogu da izoštre naše pamćenje. Dobro izbalansirana ishrana, redovan san, fizička aktivnost osnova su dobrog zdravlja, celog organizma, pa i mozga.

Ponavljanje

Poslovica da je „ponavljanje majka znanja“ početak je pamćenja. Bitno je da znamo da mozak reaguje na novine, pa će ponavljanje nečega na drugačiji način ili u različito vreme, ojačati pamćenje. Možemo da beležimo činjenice koje želimo da zapamtimo, da ponovimo nečije ime kada ga čujemo prvi put, kako bismo ga lakše zapamtili.

Organizacija

Plan dnevnih aktivnosti može bude od velike koristi kada imamo veliki broj obaveza u toku jednog dana. Bitno je da pokušamo da pamtimo činjenice na organizovan način, na osnovu oblasti rada, prioriteta.

Vizualizacija

Da slika vredi 1.000 reči dokazuje i način pamćenja. Ljudi uglavnom brzo zapamte nešto što je predstavljeno na slikovit način. Neko ime ćemo lakše zapamtiti uz odgovarajuću vizuelnu asocijacuiju. Na primer, definiciju ili važan datum možemo označiti posebnom bojom, a ime Bojana možemo da povežemo sa bojama.

Signal

Ukoliko imate poteškoća da se prisetite detalja određenog događaja, pokušajte da se setite konteksta u kojem se desio. Neki zvuk, melodija, mogu nam pomoći da se lakše setimo neke činjenice. Nekada ćemo se setiti reči pesme tek kada čujemo melodiju. Zvučni alarmi mogu da nas podsete na mnogo toga, ali i neki mali signali. Na primer, ukrasni papir može da nas podseti da kupimo poklon.

Grupisanje

Grupisanje činjenica može nam pomoći da na primer zapamtimo neki broj. Potrebno je samo da broj grupišemo na primer na dve po dve cifre. Ova strategija se zasniva na organizaciji i izgradnji asocijacija i pomaže nam da  proširimo kapacitete kratkoročne memorije.  Na primer, 15 važnih geografskih činjenica, možemo lakše zapamtiti ako ih grupišemo po kontinentu, regionu, zemlji i oblasti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Svetlana Bojić
0:44, 02. 01. 2024.
Odgovori

Vsši tekstovi i saveti mi puno znače kako u edukstivnom,tako i u praktičnom smisli.Pozdrab,!

Borislava
17:25, 02. 01. 2024.
Odgovori

Ja imam MS od 2012god.Probala sam razne stvari, ali još uvek nisam definisala princip, koji bi mi doneo boljitak !

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo