Naslovna / Psihologija

Depresija može biti jedan od simptoma ženske krize srednjih godina: Kako razlikovati hir od hormonskog „ludila“?

Marijana M. Rajić|8:45 - 23. 01. 2024.

– Istraživanja kažu da kriza srednjih godina kod žena može da bude samo faza, ali i da traje od tri do deset godina. Neke žene se povlače u sebe i izbegavaju socijalne kontakte, dok neke potpuno menjaju navike i način života: „rasturaju“ se ili završavaju višedecenijski brakovi, obnavljaju stari kontakti, drastično menja fizički izgled – opisuje u razgovoru za eKlinika portal psiholog i psihoterapeut Ana Vlajković

Žene u krizi srednjih godina Vlajković Psiholog i psihoterapeut Ana Vlajković: Suština prevazilaženja krize i nezadovoljstva žena u srednjim godinama je preispitivanje vrednosnog sistema Foto: Ana Vlajković/Privatna arhiva/Shutterstock

Kriza srednjih godina tipično se vezuje za muškarce, dok su „čari“ PMS-a rezervisane za žene. Paušalno gledano, polovi imaju svoje specifičnosti odomaćene u opštoj percepciji. Međutim, kako ništa nije crno-belo, tako i muškarci imaju svoju menopauzu i PMS, a žene češće nego što bismo to pomislili ispoljavaju simptome krize srednjih godina.

Ženska kriza srednjih godina: Klimaks, menopauza, hormoni… kakva je veza?

Na pitanje da li svi ovi pojmovi neizostavno vezani za žene zapravo vode i ka definiciji ženske krize srednjih godina, psiholog i psihoterapeut Ana Vlajković za eKlinika portal kaže: i da i ne, pa pojašnjava:

–  Kriza srednjih godina ima svoje biološko utemeljenje, ali je važno znati da skup ponašanja koji simbolizuju ovu frazu može da se javi bilo kada od 35. pa sve do 70. ili čak i 75. godine života žene. „Okidač“ je uglavnom momenat kada se žena suoči i uporedi neko svoje zamišljeno „ja“ sa društveno zamišljenim ili postavljenim normama shodno određenoj životnoj dobi i onim što bi trebalo da donese. Za neku ženu to može biti misao o udaji. Za neku je to rođenje deteta ili broj rođene dece, stvaranje porodice, ili bilo šta što sa njene strane nije ispunjeno, bez obzira na razloge. Ukratko, ako se ne nalazi na nekom zamišljenom mestu ili poziciji za koje je verovala da će biti očekivan i logičan sled sa 35, 40, 45 ili više godina. Reč je o fluidnom mehanizmu, koji najčešće nastaje sa prvim znacima menopauze i jakom hormonskom aktivnošću, odnosno promenom nivoa progesterona i estrogena. Takođe je poznato da je to vrlo individualno, od žene do žene, a svedoci smo da žene danas sve češće ulaze i u prevremenu menopauzu.

Depresija kao simptom ženske krize srednjih godina

Prema rečima sagovornice našeg portala, jedan od najčešćih znakova da je neka žena možda u krizi srednjih godina jeste depresija. Prati je gubitak volje za promenom, jer je prisutan i strah od završetka jednog dela života. Taj „presek“ takođe mogu da pogoršaju hormoni, i da učine, na primer, racionalizaciju nemogućnosti ostvarenja kroz majčinstvo veoma traumatičnom. Isto se odnosi i na osvrt ka karijeri, finansijskoj i emotivnoj stabilnosti.

Na sreću, kako kaže Vlajković, sve ovo je moguće prevazići, a izlazak iz zone depresije koja prati žensku krizu srednjih godina pre svega podrazumeva preispitivanje ključnih životnih vrednosti koje smo do tada negovali, kojima smo naučeni i na kojima se temelji naš vrednosni sistem. Njegovi postulati obično potiču iz naše primarne porodice. Tu je i neophodna fizička aktivnost, o kojoj će biti reči u nastavku razgovora.

Kako se ispoljava ženska kriza srednjih godina

Razlozi za manifestovanje ponašanja koja bismo mogli da pripišemo krizi srednjih godina kod žena mogu biti različiti, ali su simptomi veoma često slični ili identični.

To može biti povlačenje u sebe i izbegavanje socijalnih kontakata, ali i odluka o potpunoj promeni navika i načina života. Veoma često se „rasturaju“ ili završavaju višedecenijski brakovi, koji su manje ili više delovali idilično. Na simboličnim godišnjicama (porodičnim, školskim…) postoji jaka potreba da se osoba prikaže potpuno drugačije u odnosu na ono na šta se od njih naviklo. Obnavljaju se zaboravljeni kontakti, započinju tajne veze, sklonost ka različitim eksperimentima je izražena. Neke žene tek tada ispoljavaju svoje nezadovoljstvo dotadašnjim životom. Sve ove odluke mogu da budu haotične i ishitrene, ali to nije uvek slučaj. Treba reći da je kod nekih žena možda tek tada sazrelo uverenje da su daleko hrabrije nego što su smele sebi da priznaju – opisuje psihoterapeut.

Šta kažu istraživanja: Koliko kod žena može da traje kriza srednjih godina u odnosu na muškarce

Ana Vlajković nam prenosi i zaključke istraživanja prema kojima kod žena ovaj period može da traje dosta duže nego kod pripadnika muške populacije. Naime, stručnjaci tvrde da se ovaj „rolerkoster“ kod muškaraca manifestuje od tri do pet godina. Ali, i da kod žena može da traje od tri do punih deset.

– Sam završetak ovog perioda nije povezan samo sa našim mirenjem da smo sada silom biologije nekakvi sredovečni ljudi, ili kod žena krajem menopauze. Tačnije, ne postoji nikakav hronološki presek niti tačan momenat koji precizno određuje našu uspešnost, ostvarenost i percepciju sopstvenih kvaliteta. Karakterističan je i pokušaj da se estetskim korekcijama zaustavi vreme. Ipak, teško da će to dugoročnije doneti neku satisfakciju, osim ako se ne radi o nekim postojećim, funkcionalnim problemima. Trenutak kada možemo u miru sa sobom i onim što smo da kažemo: u redu, tu sam – gde sam, takva sam kakva jesam, vredim toliko zbog toga i toga – jeste i izlazak iz bilo koje krize ako postoji. Bez razlike da li su to godine koje su granično odredile liniju nekih naših bioloških ili bilo kojih drugih mogućnosti. Svako od nas je u životu u nečemu ostavio trag koji je vredan i svako, iako to nije svima i uvek jednostavno, može da pronađe svoju zonu u kojoj će se osećati dobro.

Vraćanje „samoj sebi“ i odvajanje vremena za male – velike stvari

Sagovornica našeg portala napominje da se u perimenopauzi ili u menopauzi zbog fizičkih promena koje su sve vidljivije na telu (gojaznost, bore, opuštanje mišića…), mnoge žene suoče i sa tim da su preokupirane brigom o deci, porodici, potrebama drugih, poslom i drugim aktivnostima, na sebe jednostavno zaboravile.

Stoga se tada javi i ponekad prenaglašena potreba da to na neki način nadoknade. Dobro je, konstatuje psihoterapeut, što to ne moraju biti neki preskupi tretmani ili preparati, već da će se svaka žena posle tretmana koji može sebi da priušti a da se mnogo toga ne odriče, osećati neuporedivo bolje (kozmetički tretman, masaža…). Dovoljno je osvestiti da i za simboličan novac nedeljno svaka žena za sebe jednostavno odvoji dva ili tri sata i kaže: to je samo moje, i samo za mene. Korist od ovakvih momenata je za mentalno zdravlje, samopouzdanje, raspoloženje ali i zdravlje u celini, tvrdi Vlajković, ogromna.

Važnost fizičke aktivnosti je nemerljiva: Kada potražiti stručnu pomoć

Sagovornica našeg portala posebno apostrofira važnost fizičke aktivnosti kada su žene sklone depresivnom raspoloženju, melanholiji, povlačenju u sebe. Ilustruje to svojim primerom klijentkinjama na najbolji način, kombinujući teretanu i bazen. Činila je to i dok je bila rekonvalescent posle loma noge. Volja da se pokrenemo često je i prvi siguran stepenik za izlazak iz bilo koje krize, pa i krize srednjih godina, naglašava Ana Vlajković i zaključuje:

–  Neke pripadnice „lepšeg“ pola tek kada ih pogodi kriza srednjih godina spoznaju važnost i značaj fizičke aktivnosti. U tom smislu adrenalin može da ima pozitivne efekte. Kako se žena se kroz godine menja, tako se menja i njena spremnost da prihvata nove stvari: prijatelje, hobije, navike… Sve to je preporučljivo i poželjno u razumnim okvirima. Kao i slučaju drugih poremećaja mentalnog ili fizičkog zdravlja, ukoliko ponašanje značajno narušava kvalitet života, izvršavanje obaveza, rezultira zapostavljanjem svakodnevnih aktivnosti, pređe u ekstrem ili pričinjava bilo kakvu štetu samoj osobi ili njenom okruženju, svakako se treba obratiti psihologu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Сара Конор
20:09, 23. 01. 2024.
Odgovori

Немам тај проблем Хладна као шприцер. Јер када мораш да обуздаваш лудаке са прстом на нуклеарном окидачу, само мистичан и хладан Ерис то може да ради. Можда има мало везе са хороскопим. Сунце у 10 кући у Девици у конјукцији са меркуром. Под знак у пкорпији, месец у Јарцу, Венера у 12 кући у Ваги у конјукцији са Ураном. Марс уБику. Зато ми никада не задрхти рука када је криза. Или када треба да дам полет нечему што је добро. Мислим да је на крају крајева Бог тако хтео. Није баш да сам ја то хтела. Или бирала. Тешко вама ако окренем главу. Јер ми је поприлично мука од глупости и бахатости.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo