Naslovna / Psihologija

Može li san koji sanjamo više puta da ukaže na rak ili druge skrivene bolesti

Priredio/la: Ma.R.|19:00 - 23. 05. 2024.

Svaki deo našeg tela mrežom nerava povezan je sa mozgom, nervni impulsi prenose signale o bolesti koja tinja ili se već razvila u organizmu, a njih zatim podsvest „pretvara“ u ono što sanjamo

San Snovi: između uspavane svesti i podsvesti Foto: Shutterstock

Mehanizam snova je jedno od najzanimljivijih i najtajnovitijih područja naše psihe. U isto vreme, spada i u one najmanje istražene. U tom plesu između „uspavane“ svesti i podsvesti, svaki san koji usnimo može da krije brojne poruke i saznanja o našem mentalnom, ali i fizičkom zdravlju.

San koji ima prepoznatljivu matricu: Ko nas goni – nepoznati neprijatelj ili naše misli?

Koliko puta ste sanjali da se, na primer, krećete nekim poznatim ili nepoznatim prostorom, a već u sledećem trenutku shvatate da ste u pidžami, sportskoj opremi, ili čak i nagi? Statistike kažu da je ovo jedan od najčešće ponavljajućih snova, sa malim ili većim varijacijama. Gotovo po pravilu sledi panika, padanje, bežanje od imaginarnog, stvarnog neprijatelja ili nekoga ko vas progoni, kašnjenje na ispit, gubljenje kontrole nad volanom, padanje u bezdan…

Psiholozi su prilično složni u tvrdnjama da se snovi ponavljaju kada postoji neki nerazrešen problem. Oni, mišljenja su stručnjaci, predstavljaju jedan od načina da se oslobodimo napetosti. Međutim, ponavljajući snovi pre svega mogu da ukažu na nerazrešene strahove, traume ili probleme koje ne uspevamo da prevaziđemo u stvarnosti. Ali, i na zdravstvene poteškoće koje nam zbog izostanka drugih simptoma promiču „ispod radara“.

Jedna od najpoznatijih ranijih studija koja je to potvrdila je sa Harvard Medical School, čiji je autor i vođa bila prof. dr Deirdre Barrett.

Ponavljajući san ili snovi kao znaci skrivenih fizičkih bolesti

Upravo povezanost sa fizičkim zdravljem predstavlja još jedan veliki izazov za stručnjake. Objašnjavaju je činjenicom da je svaki deo našeg tela mrežom nerava povezan sa mozgom. Nervni impulsi prenose signale o bolesti koja tinja ili se već razvila u organizmu, a njih zatim podsvest „pretvara“ u ono što sanjamo.

U praksi su zabeleženi slučajevi da su pre jakih napada migrene pacijenti sanjali snove u kojima doživljavaju ozbiljne traume, od udarca do saoraćajnih nezgoda u kojima udaraju glavom u staklo, udara ih grom ili su pogođeni iz vatrenog oružja u glavu. Jedno neurološko istraživanje dalo je dokaze o tome da su nemirni i agresivni snovi često pokazatelj nekih neurodegerativnih bolesti. Među njima su Parkinsonova Alchajmerova bolest, a zabeleženo je da su neke osobe imale ovakve snove i do 10 godina pre prvih simptoma. Kako kažu pojedine studije, snovi često mogu da ukažu i na rak, ali i običan grip.

Kako se pobediti snove koji se ponavljaju u dužem vremenskom periodu: Ne shvatajmo ih „zdravo za gotovo“

Ali, nisu naši snovi samo nešto loše, niti uvek slute „crne“ događaje. Naprotiv, kažu psiholozi: košmarne i ponavljajuće snove treba tretirati kao saveznike ili prekognističke savetnike. Uloga ovakvih snova je da nas osveste, podstaknu na razmišljanje i akciju. Da nas motivišu da pobedimo strahove, izađemo iz zone komfora i suočimo se sa problemima.

Takođe, neki ljudi sanjaju isti san bez logičnog razrešenja niz godina pa i decenija. A onda se u nekom trenutku razreši ono što nas je psihološki zarobilo ili mučilo. San se konačno „završi“ na ovaj ili onaj način, ili prestanemo da ga sanjamo. Imajte u vidu da su snovi gotovo uvek podsvesne metafore i nemojte ih tumačiti bukvalno.

Ako osećate nemir posle nekih snova i sumnjate da možda ukazuju na neku bolest, ne zaboravite da se kontrolnim pregledima bolesti mogu otkriti mnogo pre prvih simptoma. Ipak, snovi koji se ponavljaju u najvećem broju slučajeva poručuju nam da imamo neki nerešeni psihološki problem. Potražite pomoć stručnog lica ukoliko vam to utiče na svakodnevni život. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Olivera
23:46, 23. 05. 2024.
Odgovori

Ja nikada nisam ništa sanjala. Imam 80 godina i ne znam da sam ikada nešto sanjala

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo