Naslovna / Psihologija

Zašto odrasli zauzimaju fetusni položaj: Anksioznost, odgovor na stres ili obična poza u snu?

Priredio/la: Ma.R.|19:00 - 20. 06. 2024.

Jedan poznati psiholog je opisao situaciju kada se mlada majka koju je otpratio u mrtvačnicu da identifikuje ćerkicu srušila u fetusni položaj videvši telo svog preminulog deteta

Fetusni položaj Fetusni položaj je izazov i za psihologiju spavanja i psihologiju ličnosti Foto: Shutterstock

Fetusni (fetalni) položaj je jedan od najčešćih koji zauzimamo u snu, svesno ili nesvesno. Međutim, studije kažu da ovaj položaj ima veze sa osobinama ličnosti, kao i sa specifičnim psihičkim stanjima.

Psihologija spavanja i fetusni položaj

Fetusni položaj je poza tela u kome se osoba sklupča, sa kolenima privučenim ka grudima i rukama omotanim oko tela. Nazvan po poziciji koju fetus obično zauzima u materici, ovaj položaj je jedan od najčešćih u kome spavamo.

Položaji u kojima spavamo mogu mnogo da kažu o ličnosti i načinu razmišljanja neke osobe. Psihologija spavanja sugeriše da se položaji u kojima spavamo mogu povezati sa našim podsvesnim mislima, osećanjima, pa čak i osobinama ličnosti.

Zašto ljudi i deca zauzimaju fetusni položaj

Dok spavamo, bez obzira u kojoj smo životnoj dobi ili situaciji, instinktivno često gravitiramo ka položaju fetusa, jer nam pruža osećaj udobnosti i sigurnosti. To, međutim, objašnjavaju naučnici na bazi rezultata kliničkih studija, može biti i način da se nosimo sa stresom ili anksioznošću. Upravo zauzimanje fetusnog položaja može nas podsvesno podsetiti na sigurno i bezbednije okruženje – vratiti nas u to kako smo se osećali u materici.

Fetusni položaj i osobine ličnosti

Studije koje su proučavale spavanje sugerisale su korelaciju između spavanja u položaju fetusa i ispoljavanja određenih osobina ličnosti. Na primer, pojedinci koji spavaju u ovom položaju mogu biti introvertniji i osetljiviji. Takođe, mogu imati veću sklonost ka preteranom razmišljanju ili preuveličanoj brizi o ličnim problemima.

‍Položaj fetusa kao odgovor na stres

Spavanje u položaju fetusa takođe može ukazivati na reakciju (odgovor) osobe na stres ili anksioznost. Kada smo suočeni sa ekstremnim stresom, naša tela prirodno pribegavaju položaju fetusa koji je samoumirujući, slično kao što bi to učinilo dete. Ovo je takođe dokazano studijama i potvrđuje da usvajanje ovakvog položaja tokom spavanja može biti nesvesna tehnika samoumirivanja.

Zauzimanje položaja fetusa kada doživimo fizički ili emotivni udarac

Neki nemili događaj ali i situacije koje uključuju agresivne ispade i fizičke napade mogu dovesti do toga da na trenutak zauzmemo položaj fetusa kao da štitimo svoj stomak. Ovo je obično praćeno i okretanjem od drugih ili odvajanjem od osoba oko nas. Takvi postupci stvaraju jednu zonu sigurnosti oko nas samih, bezbednije okruženje da možemo bolje da iznesemo reakciju. Iz istraživanja se zna da bez obzira da li smo doživeli fizički udarac ili se branimo od neke traumatične vesti, bol se registruje u istim delovima mozga (amigdala) i izaziva slične reakcije.

U beležnici jednog psihologa pronađeni su zapisi o tome da je nebrojeno mnogo puta video odrasle koji zauzimaju položaj fetusa kao da su udareni u stomak kada su obavešteni o nečemu užasnom za njih. U jednom slučaju, mlada majka koju je otpratio u mrtvačnicu da identifikuje ćerkicu srušila se u fetusni položaj kada je videla telo svog preminulog deteta.

Položaj fetusa i neophodan oprez u psihološkim procenama

Položaj fetusa takođe može imati implikacije na kvalitet sna. Na primer, ova pozicija može ublažiti probleme kao što su žgaravica i refluks kiseline. Međutim, to takođe može pogoršati stanja poput slip apneje ili dovesti do bolova u telu zbog sklupčanog položaja.

‍Položaj fetusa, jedan od najčešćih položaja za spavanje, može pružiti uvid u osobine ličnosti i emocionalno stanje pojedinca. Međutim, ključno je zapamtiti da je položaj spavanja samo jedan od faktora u razumevanju nečije psihe. Sveobuhvatno razumevanje bi zahtevalo razmatranje širokog spektra drugih psiholoških i fizioloških faktora.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo