Naslovna / Psihologija

Mozak tokom prepiranja funkcioniše poput raštimovanog orkestra, pokazuju rezultati istraživanja

Priredio/la: I.N.|17:00 - 23. 01. 2021.

Svađa s drugima mnogo više opterećuje vaš mozak nego slaganje sa njima, otkriva novo istraživanje

Prepirka šteti mozgu Foto: Pixabay

Čitav naš mozak je velika, nekad preopterećena mreža koja istovremeno obrađuje veliki broj informacija, pa i socijalne relacije. Istraživanja su pokazala da je on daleko više okupiran kad u socijalnim interakcijama, tokom komunikacije pokazujete neslaganje sa sagovornikom, nego kad se se slažete oko predmeta razgovora.

Istraživači sa Jejla sproveli eksperiment

Istraživači sa Jejla i Univerzitetskog koledža u Londonu sproveli su istraživanje na uzorku od 38 odraslih ispitanika. Utvrđeno je da li se oni slažu ili ne sa nizom potencijalno spornih stavova, poput: „Istopolni brak je građansko pravo“, „Marihuanu treba legalizovati“ i slično. Zatim su istraživači pratili učesnike i njihovu moždanu aktivnost tokom eksperimenta koji je upario ispitanike prvo sa osobom istog, pa sa osobom drugačijeg stava po određenom pitanju. Oni su, zatim, su zamoljeni da „u četiri oka“ sa svojim parom prodiskutuju navedene teme.

Veći napor mozga pri neslaganju

Dok su dva ispitanika jednakih stanovišta razgovarala o nametnutoj temi, njihova moždana aktivnost bila je harmonična. Imala je tendenciju da bude usredsređena na senzorna područja mozga, kao što je vizuelni sistem, verovatno kao odgovor na socijalne nagoveštaje druge osobe, prema autorima studije. Onda kad su dva ispitanika različitih stavova, međutim, debatovala, senzorna područja mozga bila su manje aktivna, dok je primećena veća aktivnosti moždanih područja koja se bave izvršnim funkcijama višeg reda, poput rezonovanja.

Mozak poput raštimovanog orkestra

Postoji sinhronicitet među mozgovima kad se slažemo, zaključak je studije, objavljene 13. januara u magazinu Frontiers of Human Neuroscience. Ali kada se ne slažemo, kako pokazuje istraživanje, neuronska sprega se prekida. Primećeno je da u neslaganju dva mozga aktera suprotstavljenih stavova istovremeno angažuju mnogobrojne emocionalne i misaone resurse, koji funkcionišu baš poput simfonijskog orkestra čiji članovi istovremeno sviraju različitu muziku, što za mozak predstavlja veći napor.

Provedite i vi mini eksperiment

Kako biste i sami proverili ovu tezu, sprovedite i vi mini eksperiment. Nakon razlaza sa neistomišljenikom priuštite sebi odmor, pa porazgovarajte sa bar jednim „istomišljenikom“ i videćete da ovaj metod radi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo