Naslovna / Psihologija

Kognitivno-bihejvioralna terapija daje nadu za lečenje glavobolje izazvane posttraumatskim stresnim poremećajem

Priredio/la: O.M.|19:00 - 18. 07. 2022.

Naučnici su otkrili su da kognitivno-bihejvioralna terapija efikasno smanjuje težinu simptoma povezanu sa posttraumatskim glavoboljama i simptomima posttraumatskog stresnog poremećaja 

posttraumatski poremećaj Kognitivno -bihejvioralna terapija se  fokusirala na ublažavanje bola i stresa povezanih sa glavoboljama putem opuštanja, postavljanja ciljeva za aktivnosti koje su pacijenti želeli da nastave i planiranja situacija Foto:Shutterstock

Posttraumatska glavobolja je poznata po tome da se veoma teško leči. Za razliku od  glavobolje koju izaziva migrena, koja ima izraženije simptome, ona nema jasan obrazac simptoma i  kao uzrok glavobolje definisana je trauma.

Istraživanja idu u korist CBT u odnosu na CPT i do sada uobičajene metode lečenje

Istraživanja pokazuju  da preko 40 odsto osoba sa posttraumatskim glavoboljama takođe ima i posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

Posttraumatska glavobolja je poznata po tome da se veoma teško leči. Za razliku od  glavobolje koju izaziva migrena, koja ima izraženije simptome, ona nema jasan obrazac simptoma i  kao uzrok glavobolje definisana je trauma.

Nove strategije lečenja u kojima se primenjuje CTB, kada je reč o traumatskoj povredi mozga mogle bi poboljšati kvalitet života veterana i drugih koji žive sa ovim stanjem.

Nedavno su istraživači ispitali dve nefarmakološke intervencije za posttraumatske glavobolje i to kognitivno -bihejvioralnu terapiju (CBT) i terapiju kognitivne obrade (CPT).

Otkrili su da je CBT za glavobolje bio efikasniji od uobičajene nege u smanjenju invaliditeta povezanih sa posttraumatskim glavoboljama i značajno je uticao na smanjenje težine simptoma PTSP-a kod veterana.

U međuvremenu, CPT nije uspeo da zaustavi bol kod glavobolje, uprkos tome što se pokazalo da  značajno smanjenje težinu simptoma PTSP-a.

Israživanje je rađena na 193 ratna veterana. Njihova prosečna starost je bila 39,7 godina, a 87 odsto su bili muškarci.

Učesnici studiji su podeljeni u tri grupe: jedna je primala CBT za glavobolje, druga je primala CPT, a poslednja grupa – uobičajeno lečenje (TPU). Tretmani su trajali šest nedelja.

Kognitivno-bihejvioralna terapija se fokusira na ublažavanje bola kroz opuštanje

Kognitivno -bihejvioralna terapija se  fokusirala na ublažavanje bola i stresa povezanih sa glavoboljama putem opuštanja, postavljanja ciljeva za aktivnosti koje su pacijenti želeli da nastave i planiranja situacija.

Sa druge strane, terapija kognitivne obrade  se fokusirala na rešavanje PTSP-a putem strategija za procenu i promenu uznemirujućih neprilagođenih misli u vezi sa traumama.

Do tada uobičajeni način lečenja je varirao i sastojao se od farmakoterapije , upravljanja bolom,fizikalne terapije,  integrativnih zdravstvenih tretmana , uključujući masažu i akupunkturu.

Intenzitet bolova u vezi sa glavoboljom meren je Testom uticaja na glavobolju 6 (HIT-6). Na početku, učesnici u CBT grupi su u proseku imali 66,1 poen na skali HIT-6, dok su oni u CPT-u imali isti rezultat, a učesnici kod uobičajene terapije imali su 65,2.

Rezultat od 60 ili više se smatra „teškim“, a maksimalni rezultat na skali je 78.

PTSP je procenjen kontrolnom listom za PTSP za DSM-5 (PCL-5). Na početku, CBT grupa je imalau proseku 47,7 poena na skali, dok je CPT grupa imala 48,6, a grupa onih sa do  tada uobičajenim načinom lečenja  49. Rezultati od 31-33 ili više ukazuju na PTSP, a maksimalni rezultat je 80.

Nakon analize podataka, istraživači su otkrili da su rezultati HIT-6 za one u CPT grupi smanjeni u proseku za 3,4 poena u poređenju sa onima kojima je pružena uobičajena nega. Ovo poboljšanje smanjenja bola kod glavobolje je održano i šest meseci nakon tretmana.

Istraživnja su pokazala da Kognitivno-bihejvioralna terapija efikasno leči posttraumatske glavobolje

Rezultati PTSP-a za CPT grupu su takođe smanjeni u proseku za 6,5 poena u poređenju sa grupom za uobičajenu negu neposredno nakon tretmana.

Rezultati PTSP-a u CBT grupi su se smanjili za 8,9 poena u proseku nakon tretmana u poređenju sa onima kod kojih je primenjena do tada uobičajena terapija.

Na pitanje šta bi moglo da objasni različite efekte CBT i drugih opcija lečenja, dr Don McGeari,  vanredni profesor na Odeljenju za psihijatriju i bihevioralne nauke na Univerzitetu Teksas Health San Antonio, i jedan od autora studije, rekao je:

Verujem da je Kognitivno-bihejvioralna terapija za glavobolje od PTPS bila efikasna u ovoj studiji,  jer smo namenski razvili tretman koji bi bio veoma široko primenjen, odnosno bavio bi se što je moguće više mehanizama glavobolje i  fokusirao se na funkciju.

Kada ljudi sa bilo kojom vrstom bola budu u stanju da prevaziđu invaliditet i ostvare značajnije aktivnosti u svakodnevnom životu, svesni stanja u kome se nalaze, tada počinju da kontrolišu bol i njim lakše da upravljaju. To se svakako pokazalo kao  tačno u našoj studiji – naveo je profesor.

Dr McGeari je dodao da je veća verovatnoća da će veterani radije izabrati CBT nego CPT. Napomenuo je da je to možda zato što je kognitivno-bihivoralna terapija manje intenzivan i ne uključuje udubljivanje u traume koje pacijenti možda žele da izbegnu.

Kognitivno-bihejvioralna terapija mogla da smanji troškove lečenja PTSP-a

Istraživači su zaključili da Kognitivno – bihejvioralna terapija efikasno leči posttraumatske glavobolje kod blage traumatske povrede mozga i  kod posttrautskog sindroma stresa kod veterana.

Na pitanje šta dobijeni rezultati istraživanja tačno znače za lečenje PTSP-a i njegovih simptoma, dr MekGiri je rekao da bi Kognitivno – bihejvioralna terapija mogla da poveća mogućnosti za lečenje.

Psiholozi, konkretno za pomoć pri ovom problemu, obučavaju  se veoma brzo, a tretmani sa pacijentima koji daju efekte traju ukupno četiri do osam sati. Poređenja radi, CPT zahteva rigoroznu i naporniju obuku i više od 12 sati nege.

On je dodao da bi zbog jednostavnosti Kognitivno-bihejvoralna terapija mogla biti efikasna i kod dece i adolescenata, međutim, naglasio je, da je to samo pretpostavka i da bi bilo dobro da se sprovedu istraživanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo