Naslovna / Psihologija

Postporođajna depresija i 8 znakova koji na nju upozoravaju

Priredio/la: O.M.|19:00 - 27. 07. 2022.

Uglavnom se pretpostavlja da se ovo stanje javlja u prve četiri sedmice posle porođaja, ali to nije uvek tako,jer može da se javi i mnogo kasnije

postporođajna depresija Postporođajna deprsija je stanje sa kojim se suočavaju mnoge mlade mame, a koje nije uvek lako prepoznati. Foto:Shutterstock

Postporođajna depresija je tema o kojoj se sve više govori, jer se nemali broj žena sa njom suočava već u prvim danima majčinstva. Gotovo 50 odsto žena koje su imale postporođajnu depresiju izjasnilo se da je neke simptome iskusilo još tokom trudnoće.

Činjenice o postporođajnoj depresiji

Postporođajna depresija može da se javi kasnije nego što se očekuje. Uglavnom se pretpostavlja da se ovo stanje javlja u prve četiri nedelje posle porođaja, ali to nije uvek tako. Neke žene koje su od nje patile, iskusile su početak postporođajne depresije u prvih šest meseci, pa čak i godinu dana nakon rođenja deteta.
Trebalo bi znati da postporođajna depresije nije jedino što može da zadesi mladu mamu. Postoji čitav spektar postporođajnih poremećaja koji mogu da iskuse žene posle porođaja, među kojima su i postporođajna anksioznost, postporođajni opsesivno-kompulzivni poremećaj, a nešto ređe se sreću postporođajne psihoze. Postporođajna tuga se razlikuje od postporođajne depresije. Postporođajna tuga se dešava u periodu emotivnog prilagođavanja na rođenje deteta. Ona prolazi sama za kratko vreme i ima neuporedivo blaži oblik od postporođajne depresije.

Postoje znakovi koji jasno ukazju da se žena suočava sa postporođajnom depresijom:

Vaš „bebi bluz“ ne prestaje

„Bebi bluz“ je privremeno psihološko stanje koje se javlja odmah nakon prođaja. Majka može imati nagle promene raspoloženja od velike sreće do velike tuge i neobjašnjivog plakanja. Ova pojava može trajati par sati, a najviše do dve nedelje nakon porođaja. Ali ako se ovo stanje produžava i traje nedeljama i mesecima, ili čak imate osećaj beznadežnosti, može biti da je u pitanju je nešto mnogo ozbiljnije od ovog stanja, a to je postporođajna depresija, pa je potrebno potražiti savet lekara.

Postporođajna depresija – osaćaj tuge ili krivice

Osećati se uznemireno s vremena na vreme je normalno. Ali, ako imate česte napade plača, ili se često osećate nesrećno zbog toga što ste roditelj ili vas mori osećaj da ste „prepušteni sebi“ kao majka i osećate krivicu što ste rodili dete, to mogu prvi znaci postporođajne depresije.

Gubite interesovanje za stvari u kojima uživate

Da li se smejete svojoj omiljenoj romantičnoj komediji? Da li ste zainteresovani da budete nežni sa svojim partnerom? Šta je sa vašom omiljenom hranom? Da li uživate u njoj ? Da li uopšte jedete? Ako ste na ova pitanja odgovorili sa „ne“, razgovarajte sa svojim lekarom o ovim promenama raspoloženja i navika.

Postporođajna depresija i problemi sa donošenjem odluka

Možda ste previše umorni da biste pravilno razmišljali. Ili vam je jedostavno stalo da se od svega, na kratko sklonite i odmorite. To su sve normalna stanja posle porođaja. Međutim, ako ne možete da se naterate da ustanete iz kreveta, istuširate se, promenite pelene svojoj bebi ili je izvedete u šetnju, ovo mogu biti rani znaci postporođajne depresije.

Opsednuti ste mišlju da nećete biti dobra mama

Ko se nije zabrinuo zbog ovoga? Ovakve misli uobičajene su među majkama čije su bebe bolesne ili prevremeno rođene, ili su rođene sa posebnim potrebama. Ali, ako ovo nije vaša situacija, stalne sumnje u sebe kao majku i opsednutost time da niste dovoljno dobri mogu značiti nešto drugo – početak postporođajne depresije.

Vaši obrasci spavanja su se promenili

Naravno da je to normalno, jer imate bebu. Međutim, ako ne možete ni da se odmarate kada vaše dete spava ili da dremate zajedno sa njim, reč o ozbiljnijem poremećaju kakav je postporođajna depresija, a ne o promeni navika u spavanju.

Imali ste velike, stresne promene u svom životu

Možda ste se svađali sa svojim partnerom ili vam porodica ne pomaže da brinete o bebi. Moguće je neko koga ste voleli umro pre kratkog vremena. Stresni događaji poput ovih mogu pogoršati vašu tugu i izazvati postporođajnu depresiju.

Postporođajna depresija i razmišljanje o suicidu

Misli o samoubistvu ili o tome da povredite sebe ili svoju bebu su uznapredovali znaci postporođajne depresije, pa čak i postporođajne psihoze, retke i ozbiljne mentalne bolesti, koja se dešava nekada sa postporođajnom depresijom. Ako imate ovakve misli, u krizi ste i potrebno je odmah da se obratite svom lekaru.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo