Naslovna / Psihologija

Ljutnja je pogubna emocija za zdravlje, zašto nije dobro da se svađamo pre odlaska u krevet

Priredio/la: D. T.|18:00 - 20. 11. 2022.

Ljutnja može da utiče i na strukturu mozga, u tom smislu da čovek počne da pamti samo loša iskustva. Tokom sna mozak ima mogućnost da reorganizuje način na koji skladišti negativna sećanja

ljutnja Ljutnja je emocija koja povećava broj otkucaja srca i skoro je nemoguće zaspati sa pulsom višim od 60 Foto: Shutterstock

Ljutnja može biti pogubna emocija za psihičko i fizičko zdravlje, mogući su kardiovaskularni problemi, smetnje u radu srca i visok krvni pritisak. Ova negativna emocija može biti i razlog za nesanicu ili loš kvalitet sna, pokazalo je istraživanje iz 2017. godine.

Ljutnja povećava puls i skoro je nemoguće zaspati

– Ljutnja je emocija koja povećava broj otkucaja srca i skoro je nemoguće zaspati sa pulsom višim od 60 –  kaže psiholog dr Michael Breus.
Loš kvalitet sna češće se javlja kod parova koji su skloni sukobima, tvrdi studija  iz 2013. objavljena u časopisu Social Psichological and Personaliti Science‌. Ljutnja je  pogubna emocija svedoči i podatak, prema kojem su parovi koji su se svađali pre spavanja imali manje izgleda da reše konfliktu situaciju, piše Livestrong.

Ljutnja utiče i na strukturu mozga

Ovako ponašanje je i krivac za nesanicu, koja kako kaže dr Breus ljude čini „tempiranim bombama“. Manjak sna može biti krivac za lošije rasuđivanje. Ljutnja može da utiče i na strukturu mozga, u tom smislu da čovek počne da pamti samo loša iskustva. Tokom sna mozak ima mogućnost da reorganizuje način na koji skladišti negativna sećanja,  tvrdi studija iz novembra 2016. objavljena u časopisu ‌Nature Communications‌. Tako na primer, ako smo učestvovali u nekom neprijatnom sukobu pre spavanja, mozak kada odemo na spavanje ne skladišti sećanja u hipokampusu, već oko korteksa, pa je veća verovatnoća da ćemo se sukoba sećati u budućnosti.

Telo pojačano luči hormone stresa

Kada smo uznemireni, organizam pojačano luči hormone stresa kao što su kortizol, adrenalin i norepinefrin. Ovi hormoni povećavaju krvni pritisak, a efekti se osećaju i tokom sna, kaže Breus.

Studija iz aprila 2020. objavljena u ‌ časopisu International Journal of Environmental Research and Public Health‌ navodi da će osobe koje odu na spavanje ljute imati u manjoj meri prirodne padove krvnog pritiska koji se uobičajeni tokom sna.

Ukoliko su nam je puls veći od 100 otkucaja u minuti, nismo sposobni za složeno rezonovanje. Kada nam srce radi normalnim tempom onda smo smo sposobni za produktivan razgovor i puno poštovanje sagovornika, što je nemoguće kada smo preplavljeni  hormonima stresa – objašnjava psihoterapeut Laura Silverstein.

Nedostatak sna utiče na racionalno razmišljanje

Ljutnja kao produkt svađe u kasnim večernjim satima neće nam pomoći da rešimo neku zategnutu situaciju.

Nedostatak sna narušava racionalno razmišljanje, a kasna večernja priča o osećanjima pre odlaska na spavanje neće biti produktivna, već će kako je moguće, pre povećati nivo napetosti između doje ljudi – kaže Silverstein.

Šta uraditi kada smo ophrvani ljutnjom?

Najbolja stvar koju možemo da uradimo u ovakvoj situaciji jeste da se smirimo i napravimo pauzu.  Razgovor začinjen osećanjem ljutnje samo će pogoršati situaciju, umesto toga bolje je, kako kažu stručnjaci, da pokušamo da dođemo do daha, smirimo otkucaje srca i krvni pritisak.

Savet je da pokušamo i da se fizički distanciramo od rasprave, tako što ćemo na primer, oprati suđe, ili nešto spremiti. Stručnjaci kažu da je bitno da se malo „ohladimo“, pre nego što se počnemo da bavimo jednim drugima.

Često će je jedna strana želeti da ode na spavanje jer je iscrpljena, dok će druga želeti rešenje i nastaviće da se angažuje, što je nemoguće ako smo maksimalo fizički i emotivno iscrpljeni – kaže Silverstein.

Dodir može da leči

Ukoliko je to moguće u zategnutim situacijama možda  je bolje pokušati ostvariti kontakt s drugom osobom, tako što ćemo je dodirnuti. ili ako je to izvodljivo čak i zagrliti. Pri nežnom fizičkom kontaktu s drugom osobom mozak oslobađa oksitocin, hormon koji luči hormone poput dopamina i serotonina koji snižavaju hormone stresa. Studija iz februara 2018. objavljena u ‌Proceedings of the National Academi of Sciences‌ otkrila je dodir voljene osobe u stanjima bola sinhronizuje naše disanje i otkucaje srca.

Vežbe disanja za smirenje

Umesto ljutnje kao negativne emocije prionite na meditaciju, stručnjaci savetuju vežbe disanja 4 – 7 – 8. Tokom 4 sekunde udišemo kroz nos,  zadržimo dah tokom 7 sekundi, pa nastojimo da izdišemo tokom 8 sekundi. Psiholozi savetuju da pokušamo da uradimo nešto dobro za sebe u ovakvim situacijama. Ljutnju možemo ublažiti, a burnu raspravu izbeći tako što ćemo uroniti u toplu kupku, slušati omiljenu muziku, ili gledati neku komediju. U slučaju da često odlazimo na spavanje dok smo ljuti moguće su loše posledice po naše fizičko i psihičko zdravlje, ali i produženi konflikti s partnerom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo