Naslovna / Psihologija

Tuga je normalno osećanje – ne zadržavajte suze kada vam se plače

Priredio/la: Ma.R.|19:00 - 08. 05. 2023.

Ako smo tužni, ne znači da se „ne nosimo“ sa nekom situacijom – naprotiv

tuga Na zatrpavajte tugu poslovima, nećete uspeti da izbegnete prirodan proces vraćanja u „normalu“ Foto: Shutterstock

Tuga je osećanje koje nas je ovih dana ipak dominantno preplavilo i to je, kažu stručnjaci, potpuno normalno. Svaki čovek se ponekad oseća tužno, kao što osećs radost, ljutnju, ponos ili pregršt drugih emocija. U situaciji kao što je aktuelna, tuga je logično i prirodno osećanje, koje će kod svakog „trajati“ različito i biti drugačijeg intenziteta.

Ako je ne „pustimo“, tuga će nas blokirati za dalje

Kakva god da su osećanja, ona su stvarna i deo su života. Naš svet se, logično, fokusira na sreću i tretira nesreću kao nepoželjan ili beskorisan osećaj. U svakodnevnim, a posebno u ovako dramatičnim situacijama, tuga je i normalno i poželjno osećanje.

Proces „puštanja“ tuge je jedini način da procesuiramo traumatične, ali i neke svakodnevne događaje koji su je izazvali. Pored toga, tuga može da nas uspori, zaustavi i natera da razmislimo o svom životu, osećanjima, ljudima i situacijama oko nas.

Priznanje da je tuga tu otvara i mogućnost boljeg kontrolisanja emocija

Važno je znati da ako smo tužni, ne znači da se ne nosimo sa situacijom. Naprotiv – jedino suočavanje sa tugom koja je pratilac nekog događaja može da nam pomogne da se pomirimo sa činjenicama. Dok se to ne esi, ne možemo dalje. Pustiti tugu da „odradi svoje“ je važan emocionalni proces sa ciljem prilagođavanja, prihvatanja, fokusiranja, istrajavanja i napretka.

Još jedna dobra vest je da kada naučimo da prepoznajemo tugu i savladamo njeno prihvatanje kao normalnog osećanja, moći ćemo njome i bolje da upravljamo, odnosno, da je kontrolišemo. Ako vam se plače kada ste tužni, plačite. Nema boljeg načina da se osećanja ispolje.

Kako sve tuga može da se oseća i ispolji

Za opisivanje tuge koristimo različite pojmove i reči, a mnoge nas na nju i asociraju: žalost, agonija, teskoba, slomljeno srce, bol, potištenost, užasnutost, nostalgija, nesreća… Sve ove emocije mogu se javiti kao odgovor na neke negativne, neočekivane situacije ali i sasvim normalne i uobičajene životne promene.

Takođe, tuga se često javlja istovremeno sa drugim osećanjima. Takva su bes, stres, krivica, euforija, anksioznost, nemoć, beznađe… Ponekad neki drugi osećaj može biti toliko jak da u stvari i ne shvatamo da smo tužni i da je u njegovom korenu tuga.

Zabluda je da je tuga samo psihička manifestacija: od tuge može da nas zaboli i telo i potpuno izmeni naš fizički status. Najčešći fizički simptomi tuge su:

  • bol u stomaku
  • glavobolja
  • mučnina
  • povraćanje
  • oduzetost ili malaksalost
  • trešenje tela
  • nesanica.

Signali da tuga nije u granicama normalnog osećanja

Češće, tuga može da promeni to kako se osećamo emocionalno. Možemo biti plačljivi, mrzovoljni, sa osećajem dosade i nezainteresovanosti za druge ljude, aktivnosti, druženje… Kada smo tužni, često smo i zbog nečega frustrirani, ili jednostavno samo želite da se malo osamimo.

Prepoznavanje osećaja „zdrave“ tuge i razumevanje da je u redu osećati se tako jeste znak stabilnog mentalnog zdravlja. Međutim, ako tuga počne ozbiljno da remeti svakodnevno životno funkcionisanje, obavljanje zadataka, ako je izbegavanje ljudi i obaveza permanentno i one počinju da trpe, ukoliko nemate potrebu da jedete ili da vodite računa o ličnoj higijeni, tuga je prešla svoje zdrave granice.

Svaki produžetak ovakvih manifestacija u periodu dužem od dve sedmice jeste signal da se tuga možda pretvera u depresiju i da je potrebno obratiti se stručnom licu.

Načini za prevazilaženje tuge

Da bismo se, iako smo tužni, osećali bolje, i sami možemo da preduzmemo neke korake. Dobar početak je da priznate i sebi i drugima da ste tužni. Dalje:

  • verujte da će se stvari promeniti i da dolaze bolji dani, jer posle kiše uvek dolazi sunce
  • budite iskreni prema sebi i ljudima oko sebe
  • razgovarajte sa nekim kome verujete
  • radite stvari u kojima uživate (slušajte muziku, idite u šetnju, čitajte knjigu, pozovite prijatelja).
  • ako su nagomilani životni problemi razlog što ste tužni, rešavajte jedan po jedan – napravite spisak od čega početi
  • ako se ne osećate dobro fizički, promenite način ishrane i omogućite sebi dovoljno sna
  • pomozite nekom drugom ako ima problem, i vi i ta osobe ćete se osećati bolje
  • pronađite kreativan način da izrazite svoju tugu (pisanje dnevnika, meditacija, poveravanje nekome komem verujete)
  • potražite pomoć od stručnjaka ako uvidite da ne možete sami, a ako vam prijatelji na to ukažu, ne ljutite se na njih jer vam samo žele dobro.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Sšssss
22:56, 08. 05. 2023.
Odgovori

Muskarci nr plaču!Ne ucitenas da postanrmo slabi i labilni jer plakanje je put ka zome.Tesko je izdrzati tugu ali to nas cini jacima i cvrsćima,i kad je civeku toliko tesko neka se osami i tuguje a ne da se rasplače kao devojčica i ne saj Boze da mu to postane navika.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo