Naslovna / Vesti

Trčanjem i hodanjem do ozdravljenja i novih terapija za rak dojke

Priredio/la: D. T.|15:53 - 14. 09. 2023.

Fizička aktivnost i posle tretmana može smanjiti neželjene efekte terapije, kasne neželjene efekte lečenja, rizik od povratka bolesti i umanjiti mogućnost od razvoja nove maligne bolesti, kaže epidemiolog dr Dragana Jovićević

samopregled dojke Samopregled dojke je potrebno je da radite bar jednom mesečno, a zahteva samo ogledalo i 10 minuta vremena Foto: Shutterstock

Rak dojke je najzastupljenija maligna bolest kod žena. Svake godine u Srbiji se dijagnostikuje oko 4.600 osoba sa nekim oblikom raka dojke, jedna od osam žena oboli od karcinoma dojke. Srbija je nažalost, u samom vrhu evropskih zemalja po stopi smrtnosti od ovog malignog oboljenja. Kako bi se ojačala svest o značaju preventivnih pregleda i dala podrška ženama koje se leče od raka dojke, 16. septembra na Adi Ciganliji od 12 časova biće održana trka u organizaciji Evropa Dona Srbija.

Nismo dovoljno edukovani i ne idemo redovno na preglede

Trka za ozdravljenje, peti put za redom, okupiće stručnjake predstavnike pacijenata, poznatih ličnosti, sportista koji će nas podsetiti na značaj pregleda i redovne fizičke aktivnosti, praćene zdravim stilovima života, u prevenciji ove bolesti.

– Poražavajuća statistika o broju preminulih žena od raka dojke govori da nismo dovoljno edukovani i da ne idemo redovno na preglede. Jedan od ciljeva ove trke je i apel državnim institucijama da obezbede nove, neophodne terapije za određeni tip raka dojke o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje. Ove terapije se već primenjuju širom Evrope – naglasila je koordinator Trke za ozdravljenje Jasmina Lukić.

Prikupljaju se i sredstva za Pink poklon pažnje

U okviru akcije biće prikupljena sredstva za fond Pink poklon pažnje za žene koje se leče u kliničkim centrima i onkološkim dispanzerima u Srbiji. Posetioci trke moći će da šetaju tri kilometra ili po izboru pretrče stazu na Adi Ciganliji od sedam kilometara.

Dr Mirjana Branković Magić, predsednik Evropa Dona Srbija, govorila je o aktivnostima ovog udruženja, koje planira do kraja godine da organizuje podkaste sa lekarima iz oblasti onkologije. Udruženje će sarađivati i sa Društvom Srbije za borbu protiv raka i Udruženjem pacijenata obolelih od melanoma u okviru projekta Podrška prevenciji malignih bolesti. Dr Branković Magić naglasila je da je ovo udruženje učesnik regionalnog projekta koje finansira Think Pink Europe, u Belgiji. Doktorka je istakla da će Evropa Dona Srbija organizovati i mamografska snimanja za žene iz romske zajednice, koje retko dolaze na preglede i u velikom broju nemaju zdravstveno osiguranje.

Rak dojke se prevenira i fizičkom aktivnošću

Dr Dragana Jovićević sa Instituta za radiologiju i onkologiju Srbije podržala je akciju i naglasila da istraživanja pokazuju da redovna fizička aktivnost umanjuje rizik od raka dojke, debelog creva, materice i pluća.

– Fizička aktivnost i posle tretmana može smanjiti neželjene efekte terapije, kasne neželjene efekte lečenja, rizik od povratka bolesti i umanjiti mogućnost od razvoja nove maligne bolesti ili drugih hroničnih nezaraznih bolesti. Nedostatak fizičke aktivnosti prepoznat je kao jedan od vodećih faktora rizika koji globalno dovodi do 3,2 miliona smrtnih slučajeva godišnje – rekla je dr Jovićević.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo