Naslovna / Vesti

Uspešno izvedene transplantacije rožnjača u Centru za transplanataciju organa, ćelija i tkiva VMA

Priredio/la: V.St.|12:55 - 09. 11. 2023.

U Vojnomedicinskoj akademiji u utorak, 31. oktobra 2023. godine dvojici osiguranika Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika uspešno su transplantirane rožnjače

transplantacija rožnjače Normalan i deformisan izgled rožnjače Foto: Shutterstock

Dve operacije perforativne keratoplastike (transplantacija rožnjače) protekle su uredno zahvaljujući pre svega humanosti i saglasnosti članova porodice donora, takođe vojnog osiguranika, a zatim i koordinaciji različitih medicinskih timova Vojnomedicinske akademije. Postoperativni tok kod oba acijenta kojima su u VMA transplantirane rožnjače ide po planu uz primenu odgovarajuće terapije.

Iako operacija transplantacije rožnjače vremenski ne traje dugo, prethode joj različite pripreme, i doniranog tkiva, ali i primaoca. Neophodno je prvenstveno ispitivanje uslova da eksplantirano tkivo po svim kriterijumima može da se transplantira, a zatim je važno i postojanje Očne banke VMA kako bi se čuvanjem tkiva u adekvatnim uslovima dobilo na vremenu radi analize i pripreme pacijenata-primalaca tkiva za opštu anesteziju.  Takođe, na Institutu za transfuziologiju i hemobiologiju VMA urađene su sve procene i ispitivanja radi isključenja transmisivnih bolesti i slično.

transplantacija rožnjače

Iz operacione sale tokom transplantacije rožnjače Foto: VMA

U VMA – jedinoj vojnozdravstvenoj ustanovi tercijarnog tipa, prioritet za ovu vrstu operacije imaju vojni osiguranici do momenta formiranja jedinstvene republičke liste za transplantaciju rožnjače od strane Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Primalac očnog tkiva, u ovom slučaju rožnjače, ne može da bude osoba koja ima oboljenje koje karakteriše teški stepen suvoće očiju, Stivens-Džonsonov sindrom, izraženu neovaskularizaciju rožnjače, jer se kod tih pacijenata može očekivati odbacivanje transplantata.

Indikacije za transplantaciju rožnjače u našoj zemlji, odnosno za najčešće izvođenu optičku, perforativnu keratoplastiku su pseudofakna bulozna keratopatija, distrofije rožnjače, keratokonus, Fuksova endotelna distrofija, leukom (veliki ožiljak na rožnjači), različite degeneracije rožnjače i drugo.

Klinika za očne bolesti zajedno sa drugim organizacionim celinama VMA materijalno je i kadrovski potpuno osposobljena za izvođenje ove složene transplantacione procedure.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo