Naslovna / Vesti

Ugrađene dve srčane pumpe u srce pacijenta – istorijski podvig Klinike za kardiohirurgiju

Priredio/la: D. T.|10:14 - 30. 11. 2023.

Pacijent je mlad, ima 53 godine, dugo se leči od srčane slabosti u našem centru i nalazi se na listi za transplantaciju, rekla je kardiolog ass. dr Emilija Nestorović

srčane pumpe Foto: Shutterstock

Srčane pumpe su način da se pacijentima sa terminalnom slabošću srca produži život i omogući funkcionisanje do transplantacije srca. Na Klinici za Kardiohirugiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije prvi put u Srbiji urađena je operacija ugradnje dve srčane pumpe u srce jednog pacijenta. Operacija je bila jedini način da se produži život pacijentu starom 53 godine, naglašavaju doktori.

Srčane pumpe omogućavaju normalan život pacijenta

Srčane pumpe su ugrađene i za levo i za desno srce (LVAD+RVAD) i ovaj hirurški zahvat se u stručnim krugovima već označava kao istorijski podvig naših stručnjaka.

Ass. dr Emilija Nestorović, kardiolog, načelnik Odeljenja za transplantaciju srca i mehaničku potporu srcu Klinike za kardiohirurgiju UKCS objasnila je da srčane pumpe menjaju i levu i desnu stranu srca i funkcionišu o tipu veštačkog srca, ali su dosta lakše i nečujne, što pacijentima daje veći stepen komfora i vraćanje normalnom načinu života.

– Operacija je trajala četiri sata nakon čega je usledio intenzivan rad u jedinici intenzivnog lečenje kako bi se uskladila aktivnost dve veštačke pumpe sa aktivnošću pacijentovog srca. Pacijent je mlad, ima 53 godine, sa dijagnozom srčane slabosti,  dugo se leči u našem centru i nalazi se na listi za transplantaciju – rekla je dr Nestorović.

Srčane pumpe jedini način da se produž život

Kardiohirurzi objašnjavaju da je kod ovog pacijenta došlo do značajnog pogoršanja u toku poslednje hospitalizacije sa radom i leve i desne strane srca sa svega 8 odsto i nestabilnošću.

– Uprkos svim pokušajima medikamentalnog lečenja, ova operacija je bila jedina šansa da mu produžimo život – objašnjava dr Nestorović.

Operacija je prelazno rešenje do transplantacije srca

S obzirom na kompleksnost same dijagnoze, kliničkog stanja pacijenta i same operacije, tim su činili kardiohiruzi, kardiolozi, anesteziolozi, perfuzeri, instrumentarke, anestetičari i naravno medicinske sestre koje predstavljaju značajan deo tima u celom postoperativnom oporavku.

– Operacija u ovom slučaju predstavlja prelazno rešenje, da omogući pacijentu šansu da na listi za transplantaciju dočeka novo srce. Srčane pumpe nemaju rok trajanja i kod pacijenta koji iz bilo kojih razloga imaju kontraindikaciju za transplantaciju srca, poput godina starosti, bolesti drugih organa, mogu da predstavljaju i definitivni način lečenja – rekla je dr Nestorović.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo