Naslovna / Vesti

Veštačko srce francuske kompanije biće u prodaji od oktobra 2022. godine

Priredio/la: I. V. |14:30 - 13. 05. 2022.

Veštačko srce jedini je spas za ljude sa uznapredovalom srčanom insuficijencijom, za koje ne postoje dalje opcije lečenja

veštačko srce Najsavršenije veštačko srce do sada biće dostupno za komercijalne svrhe od oktobra 2022. Foto: Shutterstock

Najnaprednije totalno veštačko srce na svetu Aeson, koje je dizajnirala francuska kompanija Carmat, a koje bi trebalo da zadovolji medicinsku potrebu i pomogne ljudima koji pate od biventrikularne srčane insuficijencije u završnoj fazi, ponovo će početi da se proizvodi. Kako je najavljeno, biće dostupno za prodaju od oktobra 2022. godine.

Veštačko srce zahtevalo dve korekcije na protezi

Ponovno pokretanje proizvodnje biće započeto nakon suspsenzije implantacije posle koje su usledila brojna testiranja i analize i utvrđene karakteristike nedostatka kvaliteta na dve komponente. One su bile osnovni uzrok problema uočenog na konstruisanoj protezi srca. Naime, konstatovano je da je neophodno poboljšati čvrstoću i pouzdanosti komponenti koje su dovele do incidenata prošle godine. Tim povodom, kompanija Carmat je sa svojim saradnicima definisala koje sve korekcije treba uraditi na konstruisanom veštačkom srcu. Uzimajući u obzir vreme isporuke i proizvodnje za dobavljače, iz sedišta Carmat fabrike u Bois-d’Arcy potvrđeno je da će nove proteze srca biti dostupne u oktobru 2022.

Istovremeno, nastavljaju se razgovori sa zvaničnim institucijama (DEKRA) i nadležnim organima (NSM u Francuskoj i Administracijom za hranu i lekove FDA u SAD), čije je ovlašćenje potrebno za nastavak implantacije veštačkog srca. Od prve komercijalizacije u julu 2021, implantirao je sedam Aeson srca – pet u Nemačkoj i dva u Italiji.

Carmat nastavlja da obučava bolnice i kardiologe

Zbog nedostatka terapeutskih rešenja dostupnih pacijentima sa završnom srčanom insuficijencijom, kompanija Carmat suočena je sa velikom potražnjom za Aeson sistemom veštačkog srca, a posebno su zainteresovani kardiolozi, koji su već bili u prilici da implantiraju njihov uređaj. Zbog je Carmat nastavio da obučava više bolnica, u Nemačkoj i drugim evropskim zemljama.

S obzirom na nedostatak zadovoljavajućih terapijskih rešenja, koja se odnose na uznapredovalu srčanu insuficijenciju i broj pacijenata na listi čekanja za transplantaciju srca, primamo zahteve mnogih lekara i činimo sve što je u našoj moći da što pre nastavimo sa implantacijom, nastavljajući da dajemo prioritet zdravlju i bezbednosti pacijenata – izjavio je Stephane Piat, izvršni direktor kompanije Carmat.

Za nastavak proizvodnje veštačkog srca, francuska kompanija Carmat prikupila je oko 40,5 miliona eura – 36,5 miliona eura od specijalizovanih i strateških investitora i 4,1 milion eura od pojedinaca preko platforme PrimaryBid, saopštila je kompanija.

Veštačko srce prilagođava se stanju pacijenta

Tehnički najnaprednije i prvo potpuno električno veštačko srce prilagođava se fizičkom stanju korisnika i prva je proteza sa sistemom samoregulacije. Na primer, ako osoba sa Aeson srcem vozi bicikl, penje se stepeništem ili na neki drugi način se zadiše, srce će automatski, samo odgovoriti podešavanjem ritma pumpanja.
Teško je 1.055 grama, a dimenzije su 12,3 cm x 10,2 cm x 14,5 cm.
Maksimalna snaga pumpanja je 8,5 litara u minuti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo