Naslovna / Zdravlje

Evropske regulative odobrile prvo veštačko srce koje će tokom 2021. godine biti na tržištu

Piše: dr Iva Mihajlović|11:42 - 31. 12. 2020.

Dizajnirano je tako da pacijentu sa terminalnom srčanom slabošću kod koga su iscrpljene sve terapijske mogućnost omogući preživljavanje 180 dana do dobijanja transplantata

veštačko srce

Veštačko srce uskoro na tržištu Foto: Shutterstock

Kompanija Carmat (Francuska), koja je poznata po razvoju nove generacije kompletnog veštačkog srca, dobila je CE oznaku za pristupanje tržištu. To znači da će se već u drugom kvartalu 2021. godine, Carmat veštačko srce naći na tržištu Evropske Unije.

Ko je kandidat za ugradnju veštačkog srca?

Veštačko srce omogućava preživljavanje pacijenata sa izraženom srčanom slabošću, koji čekaju na operacije presađivanja srca. Dizajnirano je tako da pacijentu sa terminalnom srčanom slabošću kod koga su iscrpljene sve terapijske mogućnost omogući preživljavanje 180 dana do dobijanja transplantata.

Srčana slabost pogađa preko 26 miliona ljudi na svetu, i korerlira sa porast broja godina. Od ovog broja je procentualno 5 odsto u završnoj fazi bolesti, i bez mogućnosti za daljom terapijom koja daje rezultate. Iako je transplantacija srčanog mišića zlatni standard u lečenju ovih pacijenata, nedostatak donora ograničava broj transplantacija na oko 5500 godišnje.

Obnavlja cirkulaciju, i omogućava kretanje

Tehnologija koja stoji iza kompletnog srca proizašla je iz udruženih ekspertiza eminentnog kardio-hirurga Alaina Carpentiera, koji je bio pionir u operacijama mitralne valvule i tvorac Carpentier-Edwards  srčanih zalistaka i lidera vazduhoplovne industrije Matra Defense.

Karmatov elektro-hidraulični sistem imitira srčanu radnju, zbog čega obnavlja normalnu cirkulaciju krvi u telu.

Sistem obuhvata bioprotetsku komponentu oblika ljudskog srca, sa četiri biološke valvule koje omogućavaju kretanje krvi u jednom smeru, dve komore razdvojene membranom, sa integrisanim senzorima i elektronikom koja omogućavaju rad.  Jedna srčana komora sadrži krv, a druga aktivacionu tečnost, koju sadrži i spoljna kesa. Prenosivi spoljni aparat se sastoji od upravljača i baterija koje omogćavaju četvoročasovno kretanje.

Obećavajuće reči izvršnog direktora kompanije

Stéphane Piat, izvršni direktor kompanije Carmet, izjavio je:

„CE oznaka („European Conformity“) je odlična vest za pacijente i ogromno dostignuće za Carmat. Već u januaru planirano je pojačanje proizvodnje, kao i preusmeravanje na komunikaciju sa glavnim kupcima u cilju komercijalnog lansiranja u toku drugog kvartala 2021. godine. Na taj način bismo ponudili adekvatno rešenje za mnoge pacijente koji čekaju na transplantaciju srca. Sertifikat usaglašenosti (CE) neminovno otvara jedno novo i veoma obećavajuće poglavlje za kompaniju“.

Inače, kompaniji Carmet je trebalo 10 godina za odbijanje CE oznake, i „to se smatra rekordom obzirom na kompleksnost samog uređaja“ – po rečima Stéphane Piat-a.

A u Srbiji…

I naši lekari drže korak za razvojem medicine u svetu.  Prvo potpuno veštačko srce u Srbiji je ugrađeno 2017. godine.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo